Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Estonian vodka MM

Maantieteellisellä merkinnällä (MM) suojataan maasta, alueelta tai paikkakunnalta peräisin olevan tislatun alkoholijuoman tai maustetun viinin nimi, ja se varmistaa, että vähintään yksi tislaus- tai valmistusvaiheista tapahtuu kyseisellä alueella.

Alkuperä

Estonian vodka MM on tislattu alkoholijuoma, joka on valmistettu Virossa viljellystä rukiista, vehnästä ja/tai perunoista tuotetusta etyylialkoholista. Se sai eurooppalaisen maantieteellisen merkinnän vuonna 2008.

Vodkaa on tuotettu Virossa yli 500 vuoden ajan, ja ensimmäinen kirjallinen todiste vodkan tuotannosta Virossa on vuodelta 1485 peräisin oleva Tallinnan Suurkillan oluenpanijoiden perussäännön määräys. Kutsumus tuottaa vodkaa juontuu siitä, että maa on säilyttänyt parhaat perinteiset menetelmät valmistaa tätä juomaa, joka on maan ylpeys ja ilo.

close up of wheat heads

Virossa on vuosisatojen ajan viljelty enimmäkseen ruista ja vehnää. Yksi tärkeimmistä Estonian vodka MM:n erityispiirteisiin ja makuun vaikuttavista tekijöistä on se, että Virossa etyylialkoholin valmistukseen käytetään pääasiassa syysviljoja, koska niissä on runsaasti mineraaleja. Syysruis, joka on suosituin tämän tislatun alkoholijuoman valmistuksessa käytetty vilja, on myös yksi maan yleisimmistä luonnonmukaisesti viljellyistä viljoista, ja siksi sen puhtaus ja aitous säilyvät.

Guinness Book of World Records, 1997

Myös Viron vahva perunanviljelyperinne vaikuttaa tästä vaatimattomasta viljelykasvista saatavan etyylialkoholin tuotantoon. Tämä 1800-luvulla alkanut suuntaus huipentui vuonna 1997 Viron pääsyyn Guinnessin ennätysten kirjaan (s. 92) maana, jossa tuotetaan vahvinta (98 tilavuusprosentin vahvuista) perunasta valmistettua etyylialkoholia. Perunasta valmistettua vodkaa tuotetaan nykyisin enää vain suhteellisen pieniä määriä, joten siitä on tullut Virolle ominainen tuote.

Estonian vodka MM:n erityispiirteisiin vaikuttaa myös virolaista alkuperää olevan veden käyttö. Vesi sisältää runsaasti mineraaleja ja vaikuttaa osaltaan tislatun alkoholijuoman makuun. Tuloksena on Estonian vodka MM, jossa on raaka-aineiden erityinen aromi, joka ilmenee jo etyylialkoholissa ja sen jälkeen vodkassa.

Tuotanto

Estonian vodka MM:n tuotantoprosessi alkaa etyylialkoholin valmistuksesta.

Estonian Vodka brewery

Jyvät ovat karkeasti rouhittua kokojyväviljaa. Niitä ei saa kuoria, kiillottaa eikä käsitellä millään muulla tavalla. Ainoa sallittu menetelmä on kuivajauhatus, jossa 25 prosenttia jauhoista on oltava yli 1 millimetrin suuruisia muruja. Rukiin tai vehnän karkea jauhatus kokojyväiseksi on perinteinen tislattujen alkoholijuomien tuotantomenetelmä Virossa, ja se antaa juomalle jyvien maun tuovan viime silauksen. Jalostettavat perunat pestään ja murskataan kuorineen.

Seuraavassa vaiheessa perunat tai vilja mäskätään. Tämä tapahtuu 55–57 °C:n lämpötilassa, minkä jälkeen mäski lämpökäsitellään 80–90 °C:n lämpötilassa. Mäski ei saa kiehua tämän vaiheen aikana. Seuraavaksi mäski makeutetaan 55–57 °C:ssa ja siihen lisätään vihermallasta, mallastettua viljaa tai muita luontaisia entsyymejä. Tämän jälkeen mäski siirretään käymissammioihin, joihin lisätään hiivaa, jonka annetaan vaikuttaa noin 72 tuntia. Käynyt mäski siirretään tislausvaiheeseen.

Makeutus-, käymis- ja tislausvaiheessa lisätyn veden on oltava peräisin Virosta, ja sillä on oltava vaadittu kemiallinen koostumus, jotta hiiva saa aktivoitumiseen tarvittavat ravintoaineet: 90 mg/l (±10 %) kalsiumia (Ca) ja 20 mg/l (±10 %) magnesiumia (Mg).

Tuloksena on etyylialkoholi, jonka alkoholipitoisuus on vähintään 96,0 tilavuusprosenttia.

Vodkan valmistuksessa käytettävän veden on oltava peräisin Virosta ja sen on oltava vesilain vaatimukset täyttävää juomavettä. Veden on oltava pehmeää, ja sitä voidaan pehmentää edelleen käänteisosmoosisuodattimilla. Paikallisista viljoista ja/tai perunoista valmistetut orgaaniset aromiaineet ovat ainoita sallittuja lisäaineita. Tislatulle alkoholijuomalle voidaan tarvittaessa tehdä lisäsuodatus.

Estonian vodka MM on tislattu alkoholijuoma, jonka alkoholipitoisuus on vähintään 40 tilavuusprosenttia. Estonian vodka MM on pehmeän makuinen, väritön ja sedimentitön. Maku vaihtelee valmistuksessa käytetyn raaka-aineen mukaan. Perunat tuovat vodkaan viskositeettia, makeutta ja pehmeyttä, mikä tekee vodkasta täyteläisempää. Ruis antaa vodkalle täyteläisyyttä, vahvuutta ja mausteisuutta, ja vehnä puolestaan tekee siitä hienostuneempaa, pehmeämpää ja hedelmäisempää.

Lisätietoja

Estonian vodka MM – lakisääteiset vaatimukset

Maantieteellinen merkintä

Laadukasta ruokaa Euroopasta