Skip to main content
Agriculture and rural development

Strandzhanski manov med / Manov med ot Strandzha SAN

Suojattu alkuperänimitys (SAN) takaa, että kaikki tuotanto-, jalostus- ja valmistusvaiheet tapahtuvat tietyllä alueella.

Alkuperä

Strandzhanski manov med SAN -hunaja on peräisin Strandzhan vuoriston vanhoista tammimetsistä Bulgariasta.

Strandzhan vuoristo sijaitsee Euroopan ja Aasian risteyskohdassa, Mustanmeren, Egeanmeren ja Marmarameren läheisyydessä. Alueelle virtaa kostea meri-ilmaa, jonka vuoksi metsämaan peittää kevyt aamu-usva läpi kevään ja kesän.

Näiden olosuhteiden ansiosta alueella esiintyy runsas kasvien kirjo yhdistelminä, jotka ovat ainutlaatuisia Euroopassa. Metsän kasvillisuus muistuttaa paljon Kaukasian ja Vähän-Aasian Mustanmeren kasvillisuutta; alueen kasvustoon kuuluvat muun muassa Rhododendron ponticum, Daphne pontica, Ilex colchica ja Echium sekä paikalliset ratamo-, kärhö-, apila- ja päivännoutolajikkeet.

Monet näistä muinaisista lajeista ovat kehittyneet ennen kvartäärikautta (joka alkoi 2,6 miljoonaa vuotta sitten). Strandzhan alueella ei ollut jäätiköitä, joita esiintyi kvartäärikaudella Pohjois- ja Itä-Euroopassa, ja tämän seurauksena kasvit, jotka olivat tertiäärikaudella (65–2,5 miljoonaa vuotta sitten) laajalle levinneitä koko Euroopassa, ovat säilyneet Strandzhan alueella meidän päiviimme saakka.

Näitä tertiäärikauden jäänteitä ovat esimerkiksi Veronica turrilliana, Vaccinium arctostaphylos ja salviakistus sekä jotkin tammilajikkeet, kuten Quercus hartwissiana (Strandzhan tammi) ja Quercus polycarpa.

Landscape in the strandja National park , Mladejko village in the background and a observation post
Strandzhan vuorenrinteillä kasvaa reheviä tammimetsiä. iStock/Clement Peiffer

Ekologisen historiansa ja monimuotoisuutensa vuoksi Strandzhan alue on yksi merkittävimmistä ympäristönsuojelualueista EU:ssa. Vuoristossa on useita luonnonsuojelualueita, ja se kuuluu Natura 2000 -alueisiin, jotka muodostavat Euroopan laajuisen suojeltavien luontotyyppien ekologisen verkoston.

Strandzhan alueen asukkaat elävät sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Alueen maaperä on kanelinväristä metsämaata ja keltaista podsolimaata. Maaperätyypin vuoksi laajamittaisen maatalouden harjoittaminen on alueella vaikeaa. Tammimetsissä on kuitenkin runsaasti ravintoa mehiläisille, ja mehiläishoidosta onkin tullut luonnollinen elinkeino paikallisille yhteisöille. Strandzhan metsien reunoilla on tasainen rivistö mehiläistarhoja. Useilla tarhoilla on 1800-luvun lopulta peräisin olevia perinteisiä mehiläispesäkoreja ja -kantoja.

Strandzhanski manov med -hunajaan liittyvä ainutlaatuinen luonnonperintö on tunnustettu EU:ssa, ja tuotteen nimi sertifioitiin suojatulla alkuperänimityksellä (SAN) vuonna 2019.

Tuotanto

Strandzhanski manov med SAN -hunaja on oman luonnonympäristönsä tuote; hunajan tuotantoprosessi on yhteydessä metsäekosysteemiin kuuluvien kasvien ja eläinten väliseen vuorovaikutukseen.

Prosessi alkaa tammimetsien lehvästöstä, jossa pienet hyönteiset, kuten kirvat ja kärsäkkäät, naputtavat lehtiä saadakseen mahlaa ja erittävät mahlaakin makeampaa ainetta, mesikastetta.

Lämpimän meri-ilmaston ansiosta Strandzhan vuoristossa on täydelliset olosuhteet hunajakasvien tuotantoon. Alueen kosteassa ilmastossa lehdet kasvavat suuriksi, mikä tehostaa haihduttamisprosessia ja tarjoaa hyönteisille runsaasti ravintoalaa. Metsiä ympäröivän kevyen usvan vuoksi mahla- ja mesikastepisarat pysyvät lehtien pinnalla pitkään; tiheässä sumussa pisarat olisivat suurempia ja putoaisivat lehdiltä.

Kesä-, heinä- ja elokuussa tammen mesikaste on Strandzhan metsissä elävien mehiläisten tärkein ravinto, koska metsässä kukkii vain vähän nektaria tuottavia kukkia. Mehiläiset muuttavat keräämänsä mesikasteen hunajaksi, jonka ne varastoivat metsän reunalla sijaitseviin pesiin.

Handmade old strawe bee hive to capture bees in nature.
Loppukesästä mehiläiset etsivät metsästä mesikastetta. iStock.com/kristo74

Kun hunaja on kypsynyt pesässä riittävän kauan, mehiläishoitajat poistavat hunajakennon ja laittavat sen erottelevaan linkoon. Laite pyörittää kennoa suurella nopeudella, jolloin keskipakoisvoima erottaa hunajan vaharakenteesta. Erottamisen jälkeen hunaja siivilöidään, homogenoidaan ja kirkastetaan selkeytysastiassa vähintään 24 tunnin ajan.

Dekantointi, pakkaus ja etiketöinti tapahtuvat maantieteellisellä alueella sijaitsevissa siisteissä ja tarkoitukseen sopivissa tiloissa, jotta tuotteen laatu ja jäljitettävyys voidaan varmistaa. Kiteytynyt hunaja nesteytetään kuumentamalla sitä enintään 42 °C:n lämpötilassa, joka on mehiläispesän enimmäislämpötila hunajan sadonkorjuun aikana.

Useimpiin nektaripohjaisiin hunajalaatuihin verrattuna Strandzhanski manov med SAN -hunajan väri on voimakas ja maku on hieman karvas, mikä johtuu pääasiassa mesikasteessa olevasta mikrobikasvustosta. Hunajan koostumuksen vuoksi siinä on runsaasti sekä hivenaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja litiumia, että antioksidantteja.

Lisätietoja

Strandzhanski manov med SMM – oikeudellinen eritelmä

Suojattu alkuperänimitys

Laadukasta ruokaa Euroopasta