Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Münchener Bier SMM

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) takaa, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai valmistusvaiheista tapahtuu kyseisellä alueella.

Alkuperä

Käsite ”Reinheitsgebot” eli saksalainen oluen puhtauslaki on monille tuttu. Puhtauslain mukaan saksalaisen oluen perinteiset ainesosat ovat ohra, vesi ja hiiva. Tiesitkö sen sijaan, että Münchenin omat säännöt hyväksyttiin jo vuonna 1487? Ne ovat siis 29 vuotta vanhemmat kuin koko Baijerin laajuinen säännöstö, josta tuli myöhemmin Saksan standardi.

Münchenin kaupungin identiteetillä ja sitoutumisella korkealaatuiseen olueen on ollut tiivis yhteys kaupungin koko historian ajan. Kerran tämä sitoutuminen oli jopa vähällä aiheuttaa vallankumouksen. Vuonna 1844 oluen verokannan korotusta vastustettiin niin laajasti ja väkivaltaisesti, että monarkian pelättiin kukistuvan. Müncheniläisellä oluella on nykyään niin hyvä kansainvälinen maine, että Münchenin Oktoberfesteille matkustaa joka vuosi yli kuusi miljoonaa kävijää, jotka haluavat päästä maistamaan maailmankuulua olutta.

Müncheniläistä olutta on useita tyyppejä kullankeltaisesta Helles-oluesta aina tummaan Doppelbocks-olueen. Kullakin oluttyypillä on omat yksilölliset arominsa. Kun ostat müncheniläistä olutta saat nauttia oluesta, jonka laadukasta mainetta on rakennettu yli 500 vuotta.

Marienplatz, München
"Marienplatz" kuva: Ashwin Chandrasekaran, CC-lisenssi: BY-SA 2.0

Tuotanto

Jokaisen erinomaisen oluen pohjana on hyvä vesi. Münchenin panimoiden käyttämä vesi tulee suoraan niiden omista, kaupungissa sijaitsevista syvistä kaivoista. Vesi pumpataan miljoonia vuosia sitten muodostuneiden sorakerrostumien läpi. Müncheniläisellä oluella onkin suora yhteys kaupunkiin.

Pumpattu vesi sekoitetaan karkeaksi rouhittuihin mallastettuihin jyviin. Näin syntynyttä mäskiä sekoitetaan koko ajan, kun se kuumennetaan eri lämpötiloihin. Tällöin maltaiden entsyymit aktivoituvat, minkä ansiosta niiden ainesosat liukenevat helposti.

Ensin vierre selkeytetään eli se suodatetaan tai liukeneva ainesosa erotetaan liukenemattomasta. Sen jälkeen seokseen lisätään humalaa, ja sitä keitetään 1–2 tuntia. Keittäminen hajottaa humala-aromit ja humalan ainesosat, jolloin Münchener Bier (SMM) -oluen säilyvyyden ja ominaismaun kannalta haitalliset valkuaisaineet erottuvat pois.

Sen jälkeen, kun vierteessä vielä mahdollisesti esiintyvät kiinteät ainesosat on erotettu, (edelleen kuuma) vierre jäähdytetään ja siirretään käymisastioihin, joissa siihen lisätään varovaisesti hiivaa. Kaikki müncheniläisessä oluessa käytetyt hiivaviljelmät ovat peräisin yhdestä ainoasta hiivasolusta, joten niiden ominaisuudet ovat täysin samanlaisia. Hiivan lisääminen käynnistää käymisen, joka kestää 4–8 päivää. Hiiva muuttaa liuenneesta mallassokerista noin yhden kolmasosan alkoholiksi ja noin yhden kolmasosan hiilidioksidiksi. Viimeinen kolmasosa on käymättömiä maltaita, jotka antavat oluelle sen maun ja erityisominaisuudet.

Kun ensimmäinen käymisvaihe on ohi, jäljelle jäänyt hiiva poistetaan ja olut siirretään tankkeihin. Silloin alkaa varastokäymisvaihe, jonka aikana olut kypsyy vähitellen ja sen hiilihappopitoisuus lisääntyy luonnollisella tavalla. Olut kypsyy täyteläiseksi 4–11 viikossa, jonka jälkeen se voidaan pullottaa tai pakata tynnyreihin.

Lisätietoa

Münchener Bier SMM – oikeudellinen asiakirja

Suojattu maantieteellinen merkintä

Laadukasta ruokaa Euroopasta