Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Geraardsbergse mattentaart SMM

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) takaa, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai valmistusvaiheista tapahtuu kyseisellä alueella.

Historia

Ennen kuin kylmälaitteet yleistyivät maidon säilyttäminen oli iso ongelma. Ainoastaan erittäin varakkailla taloilla ja luostareilla oli käytettävissään jäätä maidon pitämiseen viileänä. Yksinkertainen tapa säilöä maitoa oli tehdä siitä juustoa. Juustonvalmistuksen sivutuotteena jäi usein juustomassaa. Kun tämä juustomassa leivottiin taikinakuoren sisälle, saatiin flaamilainen herkku mattentaart. Tarkoituksena oli alun perin tehdä juustomassasta maittavampaa ja samalla säilöä se myöhempää käyttöä varten.

Kuten useimpien maalaistuotteiden kohdalla, ei tässäkään tapauksessa voida sanoa, kuka ensimmäisenä keksi juuri tämän tavan säilöä maitoa. Jo varhaisimmat kirjalliset Geraadardsbergse mattentaart -leivonnaisia koskevat tiedot kuitenkin osoittavat, että laatukriteerit ovat alusta alkaen olleet keskeisessä asemassa niiden valmistuksessa. Vuonna 1665 Geraardsbergenin asukkaat laativat uudet säännöt, jotka edellyttivät, että mattentaart-leivonnaisten oli täytettävät tietyt laatuvaatimukset, jotta niitä sai myydä kaupungin alueella. Vielä askelta pidemmälle mentiin vuonna 1752, kun keisarinna Maria Teresia, joka tuolloin hallitsi myös Itävallan Alankomaita, ratifioi laatuvaatimukset, joiden perusteella Geraadsbergse mattentaart sai kuninkaallisen hyväksynnän.

Leivonnaisten laatu on varmistettu aina meidän päiviimme asti. Vuonna 1978 perustettiin Geraardsbergen Mattentaart -veljeskunta. Veljeskunnan tehtävänä on suojella tätä paikallisherkkua ja osaltaan valvoa, että leivonnaisen valmistuksessa käytetään vain korkealaatuista juustomassaa (”mat”). Vuodesta 1980 alkaen on Geraardsbergse mattentaartin pitkää historiaa ja omaperäistä makua juhlistettu omalla merkkipäivällä, jota vietetään huhtikuun lopussa. Veljeskunnan jäsenet rakentavat tuolloin leivintuvan kaupungin aukiolle, jotta sekä paikalliset että vierailijat voivat nähdä, miten tätä herkkua valmistetaan, ja perinne voi siirtyä eteenpäin.

Tuotanto

Geraardsbergse mattentaart -leivonnaisen keskeinen ainesosa on juustomassa eli hollanniksi ”mat”. Sen lisäksi käytetään tuoretta raakamaitoa, maalaisvoita ja toisinaan hiukan etikkaa. Kaikkien maitotuotteiden on oltava peräisin Geraardsbergenin tai sen naapurikunnan Lierden alueelta.

Leivonnaiset valmistetaan hienoksi jauhetusta juustomassasta, munista, sokerista ja lehtitaikinasta, ja jotkut lisäävät joukkoon myös manteliuutetta. Ensiksi laitetaan juustomassa lehtitaikinaan, mikä muodostaa leivonnaisen perustan. Seuraavaksi leivonnaisen kanneksi asetetaan toinen taikinakerros, joka sivellään sen jälkeen ohuelti kananmunalla. Sitten leivonnaiset paistetaan. Geraardsbergse mattentaart -leivonnaiset ovat paikallisten leipurien valmistamia, mutta raakavalmistettuja leivonnaisia voidaan myös pakastaa ja paistaa muualla, jotta niistä päästään nauttimaan ympäri maailman.

Lisätietoa

Geraardsbergse mattentaart SMM – oikeudellinen asiakirja

Suojattu maantieteellinen merkintä

Laadukasta ruokaa Euroopasta