Skip to main content
Agriculture and rural development

Krokos Kozanis SAN

Suojattu alkuperänimitys (SAN) takaa, että kaikki tuotanto-, jalostus- ja valmistusvaiheet tapahtuvat tietyllä alueella.

Alkuperä

Sahramia saadaan krookuksen sukuisesta maustesahramista, jota poimittiin jo minolaisella ajalla (2 600–1 100 eaa.). Sahramia poimivaa nuorta naista esittävä maalaus ”Sahramin poimija” on säilynyt 1 600-luvulta eaa., ja se osoittaa, kuinka tärkeä kasvi on ollut jo noina aikoina.

Saffron harvesting, Minoan period in Greece
Sahramin poiminnan historia Kreikassa ulottuu minolaiseen aikaan asti. ”Sahramin poimija” ‑maalaus 1 600-luvulta eaa. Tekijänoikeudet: Yann Forget / Wikimedia Commons / CC-lisenssi: BY-SA-3.0

Lisäksi krookuksekukkaan ja itse sahramiin viitataan kirjallisuuden varhaisimmissa teksteissä, kuten Homeroksen teoksissa ja Vanhassa testamentissa sekä kreikkalaisessa mytologiassa. Muinaisessa tarussa Hermes (Zeuksen poika, jumalten sanansaattaja, kauppiaiden jumala...) heitteli kiekkoa hyvän ystävänsä Krokuksen, nuoren kuolevaisen, kanssa. Hermeksen heittämä kiekko osui kuitenkin Krokusta päähän kuolettavasti. Krokuksen kuollessa kolme veripisaraa tipahti krookuksenkukan keskelle ja muodosti kolme luottia, joista saadaan sahramia.

Tuotanto

Kreikkalainen sahrami on nykyisin peräisin yksinomaan Kozánin alueelta. Maustesahramin viljely alueella sai alkunsa 1600-luvulla alueen erityisten ilmasto- ja maaperäolosuhteiden (vettä läpäisevä ja kohtalaisen viljava maaperä sekä lämmin, lauhkea ilmasto) ansiosta. Kun tähän yhdistetään kasvin kasvatukseen ja poimintaan liittyvä erityisosaaminen, tuloksena on laadukas lopputuote.

Maustesahrami kukkii lokakuun puolivälistä alkaen 20–25 päivää. Kukat poimitaan varovasti käsin esiliinoihin tai koreihin. Poimintaa jatketaan aamunsarastuksesta lähes auringonlaskuun.

Kerätyt kukat levitetään työpöydälle, jonka päällä luotit ja heteet erotetaan kukan muista osista sähköpuhaltimella. Kuivatus on tärkein ja vaikein vaihe, joka edellyttää suurta huolellisuutta ja taitoa. Jos sitä ei tehdä oikein, mausteen laatu ja erityisominaisuudet voivat muuttua.

"Crocus sativus – maustesahrami" (kuva: Nasser Halaweh, CC-lisenssi: BY-NC 2.0.
"Crocus sativus – maustesahrami" (kuva: Nasser Halaweh, CC-lisenssi: BY-NC 2.0.

Tuoreet luotit laitetaan ohuina kerroksina silkkipohjaisiin kehikkoihin, jotka viedään hyvin tuuletettuihin lämmitettyihin tiloihin. Työ tehdään kokonaan käsin, ja se kestää 20–60 päivää. Kuivauksen jälkeen heteet erotellaan ja puhdistetaan ja toimitetaan säiliöissä osuuskuntaan. Tämä työ on saatettava päätökseen maaliskuun loppuun mennessä.

Osuuskunnassa mitataan sahramin kosteuspitoisuus, sillä kosteus voi aiheuttaa pieneliöiden kasvua, mikä voi heikentää tuotteen laatua. Sahramin kosteuspitoisuus saa olla enintään 8–11,5 prosenttia. Lisäksi tarkistetaan, ettei tuotteessa ole vieraita aineita ja ettei siitepölyä ole liikaa.

Kun sahrami on läpäissyt kaikki tarkastukset, se pakataan. Mausteena käytettävä sahrami pakataan tavallisesti 1, 2, 4 tai 28 gramman pakkauksiin. Sitä voidaan kuitenkin myydä myös pienempiä määriä jauheena, jolloin pakkauskoko on 0,25–1 grammaa.

Sahramia käytetään pääasiassa ruoanlaitossa, jossa sitä tarvitaan vain pieniä määriä sen voimakkaan maun ansiosta. Sahramilla maustetaan usein esimerkiksi riisiä, kalaa tai kanaa. Koska sahrami sisältää vahvaa väriainetta, se soveltuu myös maalien valmistukseen ja vaatteiden värjäämiseen. Värjäävät ominaisuudet ovat erityisen voimakkaita Krokos Kozanis SAN -sahramissa. Lääkinnällisten ominaisuuksiensa ansiosta sahramia käytetään myös kosmetiikassa ja lääkevalmisteissa.

Lisätietoa

Krokos Kozanis SAN – oikeudellinen eritelmä

Suojattu alkuperänimitys

Laadukasta ruokaa Euroopasta