Kalix Löjrom SAN valmistetaan muikun mädistä. Kala pyydetään Pohjanlahden tietyn osan vesistä. Kalix Löjrom SAN -mädin erityinen oranssi väri erottaa sen makeanveden muikun mädistä, joka on keltaista.
Tämän ruotsalaisen erikoisuuden maku on pehmeän kalaöljyinen ja suolainen, täyteläinen ja mieto.
Alkuperä
Kalix Löjrom -muikunmädille eli pienen lohikalan munille myönnettiin EU:n suojattu alkuperänimitys (SAN) vuonna 2010.
Kalix Löjromin tuottamiseen käytetyt muikut elävät Piitimen (Piteå), Luulajan, Kainuun (Kalix) ja Haaparannan kuntien alueella. Merellä pyyntialuetta rajaavat Tornionjoen jokisuu pohjoisessa ja Åbyjoen jokisuu etelässä, ja alue ulottuu enintään 40 kilometrin päähän rannikosta. Tämä Pohjanlahden osa on muikun luontainen kutualue. Kalix Löjrom on valmistettava kokonaan tällä rajatulla maantieteellisellä alueella.
Kalix Löjromin ominaispiirteet ovat sen maku ja sen heti tunnistettavissa oleva oranssin sävy, joka kuuluu Ruotsin kansallisella väriasteikolla viitteeseen S2070-450R. Tämä erityinen oranssi sävy erottaa Kalix Löjrom SAN -mädin makeanveden muikun mädistä, joka on keltaista.
Kalix Löjromin ominaismaku ja ainutlaatuinen pigmentti ovat suoraan yhteydessä muikun erityiseen ravintoon. Tähän vaikuttaa myös se, että muikku kutee ja oleskelee pyyntikaudella kylmä- ja kirkasvetisessä Pohjanlahden osassa. Kyseiseen Pohjanlahden osaan saadaan makeaa vettä kahdeksasta suuresta joesta ja useista pienemmistä joista ja virroista, minkä ansiosta sen vesi on juomakelpoista.
Myös Kalix Löjromin perinteinen tuotantomenetelmä vaikuttaa mädin vertaansa vailla olevaan maineeseen. Mädin käsittely kuuluu paikalliseen tietämykseen, ja siihen tarvitaan useiden vuosien kokemus. Kalix Löjromin täyteläinen ja mieto, pehmeään kalaöljyyn ja suolaan vivahtava maku lisää sen ainutlaatuisuutta.
Tuotanto
Kalix Löjrom SAN tuotetaan muikun (Coregonus albula) mädistä. Muikku pyydetään tietystä Pohjanlahden osasta, jonka luonnonympäristö erottaa Kalix Löjromin muusta mädistä sekä ravinnon että pyyntialueen osalta. Ravinnolla ja pyyntialueella on myös tiivis yhteys.
Muikku syö pelkästään sen ympäristöstä löytyvää luonnollista ravintoa. Tässä vesistössä ei elä mitään makeanveden hyönteisiä, vaan muikun ravinto koostuu planktonäyriäisistä ja hyönteisten toukista. Pyyntialueen todellinen koko vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon mereen virtaa makeaa vettä kevättulvien aikana. Jos makeaa vettä virtaa enemmän, muikku löytää ravintoa suuremmalta alueelta.
Kalix Löjromi SANin valmistus koostuu useasta vaiheesta, joita ovat esihuuhtelu, sekoitus, siivilöinti, kuivatus, suolaus ja hienopuhdistus. Mätimunien koko vaihtelee viiden viikon pituisen kalastuskauden aikana noin 0,8 mm:stä (viikolla 1) 1,3 mm:iin (viikolla 5). Kalix Löjrom lypsetään kaloista pyyntipäivänä, minkä jälkeen siihen lisätään 4 % suolaa.
Yleensä Kalix Löjrom SANia myydään jäädytettynä tai sulatettuna. Pyyntikaudella sitä voidaan myydä pienempiä määriä myös tuoreena. Pakastekuivatusmenetelmällä Kalix Löjrom SANin kokonaisvesipitoisuus on 37,7 %. Sen kokonaissuolapitoisuus on 4,3 %. Tuotteen ominaisuudet ovat samat jäädytettynä, sulatettuna ja tuoreena.