EU:n laatujärjestelmien tavoitteet
EU:n laatupolitiikalla pyritään suojelemaan tuotenimiä, jotta tuotteiden maantieteelliseen alkuperään ja perinteiseen osaamiseen liittyvät ainutlaatuiset ominaisuudet tulisivat paremmin esille.
Jos tuotteella on erityinen yhteys tuotantopaikkaansa, sen nimelle voidaan myöntää maantieteellinen merkintä. Maantieteelliset merkinnät auttavat kuluttajia tunnistamaan laadukkaat tuotteet. Kuluttajille maantieteellinen merkintä on tae laadusta, ja tuottajia se helpottaa markkinoinnissa.
Tuotteet, joita koskeva hakemus on parhaillaan käsiteltävänä tai joille on myönnetty maantieteellinen merkintä, on kirjattu maantieteellisten merkintöjen rekistereihin. Rekistereissä on tietoa myös kunkin tuotteen maantieteelliseen alkuperään ja tuotantoon liittyvistä eritelmistä.
Maantieteelliset merkinnät tunnustetaan teollis- ja tekijänoikeuksiksi, ja niillä on yhä suurempi merkitys EU:n ja muiden maiden välisissä kauppaneuvotteluissa.
Muissa EU:n laatujärjestelmissä korostetaan perinteistä tuotantoprosessia tai tuotteita, jotka on valmistettu vaikeilla luonnonalueilla, kuten vuoristossa tai saarilla.
Maantieteelliset merkinnät
Maantieteellisillä merkinnöillä tarkoitetaan tiettyihin tuotteisiin liittyviä teollis- ja tekijänoikeuksia. Tuotteiden ominaisuuksilla on erityinen yhteys niiden tuotantoalueeseen.
Maantieteellisiä merkintöjä ovat
- SAN – Suojattu alkuperänimitys (elintarvikkeet ja viini)
- SMM – Suojattu maantieteellinen merkintä (elintarvikkeet ja viini)
- MM – Maantieteellinen merkintä (tislatut alkoholijuomat).
EU:n maantieteellisillä merkinnöillä suojataan tuotenimiä, jos tuote on peräisin tietyltä alueelta ja sillä on tiettyjä ominaisuuksia tai tuotantoalueeseen liittyvä maine. SAN- ja SMM-merkintöjen väliset erot liittyvät ensisijaisesti siihen, miten suuren osan tuotteen raaka-aineista täytyy tulla tietyltä alueelta tai miten suuren osan tuotantoprosessista on tapahduttava siellä. MM on erityinen merkintä tislatuille alkoholijuomille.
- Suojattu alkuperänimitys (SAN)
SAN-tuotteiksi rekisteröidyillä tuotenimillä on kaikkein läheisin yhteys tuotantoalueeseen.
- Tuotteet: elintarvikkeet, maataloustuotteet ja viinit.
- Vaatimukset: Kaikki tuotanto-, jalostus- ja valmistusvaiheet tapahtuvat tietyllä alueella. Viinien osalta tämä tarkoittaa, että viinirypäleiden on oltava peräisin yksinomaan siltä maantieteelliseltä alueelta, jolla viini on valmistettu.
- Esimerkki: Kalamata-oliiviöljy (SAN) tuotetaan kokonaisuudessaan Kalamatan alueella Kreikassa kyseisen alueen oliivilajikkeista.
- Merkki: pakollinen elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden osalta, vapaaehtoinen viinien osalta.
- Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)
SMM-merkinnällä korostetaan tietyn maantieteellisen alueen ja tuotteen nimen välistä suhdetta, ja tuotteen tietyn laadun, maineen tai muun ominaisuuden voidaan katsoa johtuvan olennaisesti sen maantieteellisestä alkuperästä.
- Tuotteet: elintarvikkeet, maataloustuotteet ja viinit.
- Vaatimukset: Suurimmassa osassa tuotteita merkinnän saaminen edellyttää, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai valmistusvaihe tapahtuu tietyllä alueella. Viinien osalta tämä tarkoittaa, että vähintään 85 prosenttia viinin valmistukseen käytetyistä viinirypäleistä on peräisin yksinomaan siltä maantieteelliseltä alueelta, jolla viini on valmistettu.
- Esimerkki: SMM-kinkku ”Westfälischer Knochenschinken” valmistetaan Westfalenissa perinteisin menetelmin, mutta valmistuksessa käytetty liha ei ole yksinomaan peräisin kyseisellä Saksan alueella syntyneistä ja kasvatetuista eläimistä.
- Merkki: pakollinen elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden osalta, vapaaehtoinen viinien osalta.
- Maantieteellinen merkintä: tislatut alkoholijuomat (MM)
Maantieteellisellä merkinnällä (MM) suojataan sellaisen tislatun alkoholijuoman nimi, joka on peräisin tietystä maasta tai tietyltä alueelta tai paikkakunnalta ja jonka laadun, maineen tai muun ominaisuuden voidaan katsoa johtuvan olennaisesti sen maantieteellisestä alkuperästä.
- Tuotteet: tislatut alkoholijuomat.
- Vaatimukset: Suurimmassa osassa tuotteita merkinnän saaminen edellyttää, että vähintään yksi tislaus- tai valmistusvaihe tapahtuu kyseisellä alueella. Raaka-aineiden ei kuitenkaan tarvitse olla peräisin tältä alueelta.
- Esimerkki: Irish Whiskey -viskiä (MM) on uutettu, tislattu ja kypsytetty Irlannissa 500-luvulta alkaen, mutta raaka-aineet eivät ole peräisin yksinomaan Irlannista.
- Merkki: vapaaehtoinen kaikkien tuotteiden osalta.
Aito perinteinen tuote
Aidossa perinteisessä tuotteessa (APT) korostetaan perinteeseen liittyviä seikkoja, kuten tuotteen valmistustapaa tai koostumusta ilman kytköstä tiettyyn maantieteelliseen alueeseen. APT-merkinnällä rekisteröidyn tuotteen nimi on suojattu väärennöksiltä ja väärinkäytöltä.
- Tuotteet: elintarvikkeet ja maataloustuotteet.
- Esimerkki: Gueuze (APT) on spontaanin käymisen tuloksena syntynyt olut. Sitä tuotetaan yleensä Belgiassa, Brysselissä ja sen lähistöllä. Koska kyse on APT:stä, tuotteen valmistusmenetelmä on suojeltu, mutta tuotetta voitaisiin valmistaa muuallakin.
- Merkki: pakollinen kaikkien tuotteiden osalta.
Muut järjestelmät
Vuoristoalueen tuote
Laatuilmaisu ”vuoristoalueen tuote” korostaa vuoristoalueilla, vaikeissa luonnonolosuhteissa, tuotetun tuotteen erityispiirteitä.
Tämän seikan esille tuominen hyödyttää sekä viljelijöitä että kuluttajia. Viljelijät voivat markkinoida tuotetta paremmin, ja samalla varmistetaan, että kuluttajalle syntyy selkeä käsitys tuotteen ominaisuuksista.
- Tuotteet: maataloustuotteet ja elintarvikkeet.
- Vaatimukset: Raaka-aineet ja rehu ovat peräisin vuoristoalueilta. Jalostettujen tuotteiden osalta myös tuotannon olisi tapahduttava tällaisilla alueilla.
Raportti: Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden merkinnät vuoristoalueiden maataloudessa
EU:n syrjäisimpien alueiden tuote
EU:n syrjäisimpien alueiden maataloutta koettelevat syrjäisestä sijainnista ja saaristoasemasta johtuvat vaikeat maantieteelliset ja ilmastolliset olosuhteet. EU:n syrjäisimpien alueiden (Ranskan merentakaiset departementit – Guadeloupe, Ranskan Guayana, Réunion ja Martinique – sekä Azorit, Madeira ja Kanariansaaret) maataloustuotteiden tunnettuuden parantamiseksi on luotu erityinen logo.
- Tuotteet: maataloustuotteet ja elintarvikkeet.
- Vaatimukset: tuotettu syrjäisimmillä alueilla.
- Merkki: esimerkki syrjäisimmiltä alueilta peräisin olevia maataloustuotteita ja elintarvikkeita varten luodusta logosta.
Vapaaehtoiset sertifiointijärjestelmät
Kuluttajien luottamusta tuotteiden laatuun voidaan vahvistaa myös kansallisen tason tai yksityisten toimijoiden ylläpitämillä vapaaehtoisilla sertifiointijärjestelmillä.
EU:n järjestelmien lisäksi on olemassa lukuisia yksityisiä ja kansallisia elintarvikkeiden laatujärjestelmiä ja logoja. Ne kattavat monenlaisia aloitteita ja toimivat yritysten välillä tai yritysten ja kuluttajien välillä.
Euroopan komissio on laatinut sidosryhmiä kuullen suuntaviivat tällaisten järjestelmien toimintaa koskevista parhaista käytännöistä.
Laatujärjestelmiä koskevat asetukset
Komissio on antanut seuraavat asetukset laatujärjestelmien soveltamisesta:
Elintarvikkeita ja maataloustuotteita koskevat asetukset
Tislattuja alkoholijuomia koskevat asetukset
Uusi maantieteellisiä merkintöjä koskeva asetus
Uusi asetus viinejä, tislattuja alkoholijuomia ja maataloustuotteita koskevista maantieteellisistä merkinnöistä sekä aidoista perinteisistä tuotteista ja maataloustuotteiden vapaaehtoisista laatumerkinnöistä tuli voimaan 13. toukokuuta 2024.
Uudella asetuksella nykyistä maantieteellisten merkintöjen järjestelmää vahvistetaan ja parannetaan
- ottamalla käyttöön yhtenäinen oikeudellinen kehys sekä lyhennetty ja yksinkertaistettu rekisteröintimenettely: Maantieteellisten merkintöjen menettelyjä ja suojaa koskevat säännöt on yhdistetty kaikkien kolmen alan osalta (elintarvikkeet, viinit ja väkevät alkoholijuomat), minkä tuloksena on yksi yksinkertaistettu maantieteellisten merkintöjen rekisteröintimenettely.
- parantamalla maantieteellisellä merkinnällä varustettujen ainesosina käytettävien sekä verkossa myytävien tuotteiden suojaa: Uusilla säännöillä parannetaan maantieteellisellä merkinnällä varustettujen tuotteiden suojaa, kun tuotteita käytetään jalosteiden ainesosana tai myydään verkossa. Uudella asetuksella vahvistetaan maantieteellisten merkintöjen suojaa myös verkkotunnusjärjestelmässä.
- tunnustamalla kestävät tuotantotavat: tuottajilla on nyt mahdollisuus hyödyntää ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen liittyviä toimiaan. Yksittäiset tuottajaryhmät voivat päättää tehdä joistakin kestävän kehityksen mukaisista käytänteistä tuotteidensa osalta pakollisia. Tämä olisi mainittava tuotetiedoissa. Tuottajat voivat halutessaan myös laatia kestävyysraportin, jonka Euroopan komissio julkaisee.
- lisäämällä tuottajaryhmien vaikutusmahdollisuuksia: Uudella asetuksella annetaan EU-maille mahdollisuus perustaa hyväksyttyjen maantieteellisten merkintöjen tuottajaryhmien vapaaehtoinen järjestelmä. Järjestelmän houkuttelevuuden lisäämiseksi tällaisille ryhmille annetaan valtuudet hallinnoida, valvoa ja kehittää maantieteellisiä merkintöjään, jotta ne voivat vahvistaa asemaansa arvoketjussa.
Tausta
- Lokakuu 2020
Aiheesta julkaistiin alustava vaikutustenarviointi.
- Tammi-huhtikuu 2021
Aiheesta järjestettiin julkisia kuulemisia.
- 31.3.2022
Komissio esitti ehdotuksen Euroopan unionin maantieteellisten merkintöjen järjestelmän vahvistamisesta.
- 24.10.2023
Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan yhteisymmärrykseen ehdotuksesta.
- 28.2.2024
Euroopan parlamentti hyväksyi tekstin.
- 6.3.2024
Neuvosto hyväksyi tekstin.
- 11.4.2024
Lopullinen säädös (asetus (EU) 2024/1143) allekirjoitettiin.
Miten tuotteita suojataan
Maantieteellisiksi merkinnöiksi rekisteröidyt tuotenimet on oikeudellisesti suojattu osana EU:n teollis- ja tekijänoikeusjärjestelmää jäljittelyä ja väärinkäyttöä vastaan EU:ssa ja EU:n ulkopuolisissa maissa, joiden kanssa on tehty erityinen suojasopimus.
EU-maan toimivaltaiset kansalliset viranomaiset toteuttavat kunkin laatujärjestelmän osalta tarvittavat toimenpiteet rekisteröityjen nimien suojaamiseksi alueellaan. Niiden tehtävänä on myös estää ja lopettaa rekisteröityjä nimiä käyttävien tuotteiden laiton tuotanto tai kaupanpito.
Muita kuin eurooppalaisia tuotenimiä voidaan myös rekisteröidä maantieteellisiksi merkinnöiksi, jos niiden alkuperämaa on tehnyt EU:n kanssa kahdenvälisen tai alueellisen sopimuksen, johon sisältyy tällaisten nimien vastavuoroinen suojelu.
Useiden EU:n ulkopuolella, kuten Kolumbiassa ja Etelä-Afrikassa, tuotettujen viinien, elintarvikkeiden ja tislattujen alkoholijuomien nimet on suojattu.
Maantieteellisiin merkintöihin, joita on haettu ja jotka on kirjattu unionin rekistereihin, voi tutustua eAmbrosiassa (EU:n maantieteellisten merkintöjen rekistereiden virallinen tietokanta). Sopimuksilla suojattuihin EU:n ja muihin kuin eurooppalaisiin maantieteellisiin merkintöihin voi puolestaan tutustua GIview-portaalissa.
Lataa logot
- 26. HUHTIKUUTA 2018
- български(3.38 MB - ZIP)
- español(3.64 MB - ZIP)
- čeština(10.74 MB - ZIP)
- dansk(3.74 MB - ZIP)
- Deutsch(3.74 MB - ZIP)
- eesti(3.6 MB - ZIP)
- ελληνικά(3.65 MB - ZIP)
- English(3.66 MB - ZIP)
- français(3.65 MB - ZIP)
- Gaeilge(3.58 MB - ZIP)
- hrvatski(4.75 MB - ZIP)
- italiano(3.65 MB - ZIP)
- latviešu(3.68 MB - ZIP)
- lietuvių(3.66 MB - ZIP)
- magyar(3.72 MB - ZIP)
- Malti(5.02 MB - ZIP)
- Nederlands(3.72 MB - ZIP)
- polski(3.57 MB - ZIP)
- português(3.69 MB - ZIP)
- română(3.6 MB - ZIP)
- slovenčina(3.56 MB - ZIP)
- slovenščina(3.56 MB - ZIP)
- svenska(3.7 MB - ZIP)
- 26. HUHTIKUUTA 2018
- български(3.73 MB - ZIP)
- español(3.74 MB - ZIP)
- čeština(3.71 MB - ZIP)
- dansk(3.81 MB - ZIP)
- Deutsch(3.78 MB - ZIP)
- eesti(3.71 MB - ZIP)
- ελληνικά(3.73 MB - ZIP)
- English(3.77 MB - ZIP)
- français(3.78 MB - ZIP)
- Gaeilge(3.66 MB - ZIP)
- hrvatski(6.92 MB - ZIP)
- italiano(3.69 MB - ZIP)
- latviešu(3.82 MB - ZIP)
- lietuvių(3.7 MB - ZIP)
- magyar(3.74 MB - ZIP)
- Malti(3.69 MB - ZIP)
- Nederlands(3.83 MB - ZIP)
- polski(3.7 MB - ZIP)
- português(3.74 MB - ZIP)
- română(3.73 MB - ZIP)
- slovenčina(3.66 MB - ZIP)
- slovenščina(3.68 MB - ZIP)
- svenska(3.76 MB - ZIP)
- 26. HUHTIKUUTA 2018
- български(3.79 MB - ZIP)
- español(3.71 MB - ZIP)
- čeština(3.61 MB - ZIP)
- dansk(3.71 MB - ZIP)
- Deutsch(3.7 MB - ZIP)
- eesti(3.78 MB - ZIP)
- ελληνικά(3.67 MB - ZIP)
- English(3.69 MB - ZIP)
- français(3.7 MB - ZIP)
- Gaeilge(3.75 MB - ZIP)
- hrvatski(6.77 MB - ZIP)
- italiano(3.67 MB - ZIP)
- latviešu(3.64 MB - ZIP)
- lietuvių(3.67 MB - ZIP)
- magyar(3.72 MB - ZIP)
- Malti(3.61 MB - ZIP)
- Nederlands(3.77 MB - ZIP)
- polski(3.7 MB - ZIP)
- português(3.71 MB - ZIP)
- română(3.71 MB - ZIP)
- slovenčina(3.58 MB - ZIP)
- slovenščina(2.84 MB - ZIP)
- svenska(2.9 MB - ZIP)
Asiakirjat
- 29. HEINÄKUUTA 2024
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/1143, annettu 11 päivänä huhtikuuta 2024, viinejä, tislattuja alkoholijuomia ja maataloustuotteita koskevista maantieteellisistä merkinnöistä sekä aidoista perinteisistä tuotteista ja maataloustuotteiden vapaaehtoisista laatumerkinnöistä, asetusten (EU) N:o 1308/2013, (EU) 2019/787 ja (EU) 2019/1753 muuttamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 1151/2012 kumoamisesta
- 6. JOULUKUUTA 2024
- 31. MAALISKUUTA 2022
- français(629.37 KB - PDF)
- 18. TOUKOKUUTA 2022