Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Asperges du Blayais ΠΓΕ

Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) διασφαλίζει ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιστορία

ένα χωράφι με μωβ σπαράγγια
Αγρός με σπαράγγια καλυμμένα με πλαστικά φύλλα. © APBA

Τα Asperges du Blayais ΠΓΕ είναι ποικιλίες λευκών ή πορφυρών σπαραγγιών που παράγονται σε συγκεκριμένους δήμους των γαλλικών διαμερισμάτων Gironde και Charente-Maritime. Το 2015 απέκτησαν το καθεστώς ευρωπαϊκής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Χάρτης της γαλλικής περιφέρειας Blayais

Τα Asperges du Blayais PGI παράγονται και συγκομίζονται στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην δεξιά όχθη των εκβολών του ποταμού Gironde και προς το εσωτερικό της ενδοχώρας, καθώς και σε ορισμένες περιοχές γνωστές και ως περιφέρεια Blayais. Στις εκτάσεις γύρω από τον ποταμό έχουν διαμορφωθεί οι ιδανικές ειδικές φυσικές συνθήκες για την καλλιέργεια αμπελιών στους αργιλώδεις λόφους και σπαραγγιών στις αμμώδεις πεδιάδες. Χάρη στα συγκεκριμένα εδάφη, αυτό το ξεχωριστό λαχανικό έχει αποκτήσει τη εκλεπτυσμένη γεύση του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ο λεπτός φλοιός των σπαραγγιών και η ιδιότητά τους να λιώνουν στο στόμα, καθώς και η τρυφερή υφή και η γλυκεία γεύση τους, οφείλονται στη σύσταση του εδάφους που αποτελείται από την άμμο του Périgord. Τα εδάφη στα οποία καλλιεργούνται τα σπαράγγια έχουν ως κύριο συστατικό, σε ποσοστό πάνω από 75 % κατά μέσο όρο, την άμμο. Η άμμος είναι μαύρη, καθώς είναι πολύ πλούσια σε οργανική ύλη, πολύ λεπτή και θερμαίνεται γρήγορα.

Εκτός από το φυσικά αποστραγγιζόμενο έδαφος και το ήπιο περιβάλλον, το κλίμα, το οποίο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον ωκεανό και τις γειτονικές εκβολές του Gironde, αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα. Την περίοδο καλλιέργειας του σπαραγγιού, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την ταχεία ανάπτυξή του, με πολύ ήπιες θερμοκρασίες από τον Μάρτιο και μετά, και με συχνές βροχές από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ήπιο κλίμα ευνοεί επίσης την πρώιμη καλλιέργεια και περιορίζει τη φυσική πικρότητα του λαχανικού.

άνθρωποι που συλλέγουν σπαράγγια με το χέρι
Τα σπαράγγια συγκομίζονται με χειρωνακτική εργασία από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. © APBA

Η τρυφερή υφή των Asperges du Blayais ΠΓΕ που συμπληρώνεται όμορφα από τη γλυκεία τους γεύση ανταποκρίνεται στο γαλλικό ρητό ‘De la pointe au talon tout est bon!’ (Από την κορυφή έως τη βάση είναι όλο πεντανόστιμο!), το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και κάμποσες γενιές για να περιγράψει αυτό το έδεσμα. Η ποιότητα των Asperges du Blayais ΠΓΕ έχει σαν αποτέλεσμα η φήμη τους να ξεπερνά κατά πολύ την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται. Πωλούνται όχι μόνο σε όλη τη Γαλλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Παραγωγή

Για την καλλιέργεια των σπαραγγιών Asperges du Blayais ΠΓΕ χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες : Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31 και Vitalim. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και νέες ποικιλίες, εφόσον είναι σύμφωνες με τα ποιοτικά πρότυπα που καθορίζονται για το προϊόν.

Στις μέρες μας, οι καλλιεργητικές πρακτικές των Asperges du Blayais ΠΓΕ περιλαμβάνουν την τεχνική συστηματικής συσσώρευσης χώματος γύρω από τη ρίζα του φυτού, η οποία βοηθά στη διατήρηση του λευκού του χρώματος. Αυτή η τεχνική μπορεί να συνοδεύεται από την κάλυψη των αναχωμάτων, που βελτιστοποιεί τις κλιματικές συνθήκες.

τάφρος εδάφους που περιέχει μια σειρά από κορώνες σπαραγγιών

Το χρώμα των Asperges du Blayais ΠΓΕ καθορίζεται από το χρώμα των κορυφών τους. Όσον αφορά τα λευκά σπαράγγια, οι κορυφές είναι λευκές, ενώ στα πορφυρά σπαράγγια οι κορυφές είναι από ρόδινες έως πορφυρές. Ο υπόλοιπος βλαστός είναι πάντοτε λευκός και μπορεί να έχει μια ελαφρά ροζ απόχρωση.

Διάφορα στοιχεία της εικόνας των σπαραγγιών Asperges du Blayais ΠΓΕ πιστοποιούν την ποιότητα του προϊόντος. Πρώτον, τα άκρα είναι εντελώς κλειστά και οι βλαστοί είναι καλά σχηματισμένοι: δεν είναι λυγισμένοι, σπασμένοι ή ραγισμένοι. Μπορεί απλώς να είναι ελαφρώς καμπυλωτοί. Το μήκος είναι κάτω από 12 cm για τις κορυφές των σπαραγγιών, 12-17 cm για τα μικρά σπαράγγια, και πάνω από 17 cm για τα μεγάλα σπαράγγια. Το μέγιστο μήκος είναι 22 cm. Η ελάχιστη διάμετρος στη μέση του μήκους είναι 12 mm.

Κατά τη διαλογή επιλέγονται μόνο σπαράγγια μεγάλου μεγέθους με λευκούς βλαστούς και λευκές ή πορφυρές κορυφές – δείκτες τρυφερής υφής. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή των κινδύνων αφυδάτωσης, καθώς και εκείνων που συνδέονται με τις διεργασίες καθαρισμού, διαλογής και ψύξης σε συγκεκριμένο επίπεδο υγρασίας, καθώς η τρυφερή υφή των σπαραγγιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φρεσκάδα τους και τη διατήρηση της φυσικής τους υγρασίας. Ο χρόνος μεταξύ συγκομιδής και ψύξης δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει τις 10 ώρες. Εν αναμονή της αποστολής ή της συσκευασίας, τα σπαράγγια πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυχρό και υγρό χώρο (υγρασία πάνω από 80 %, θερμοκρασία 2-7 °C).

Εκβολές του Gironde
Η δεξιά όχθη των εκβολών του Gironde διαθέτει το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια των σπαραγγιών Asperges du Blayais ΠΓΕ. © APBA

Η αποφλοίωση, με το χέρι ή με μηχανή, είναι προαιρετική και πραγματοποιείται μετά τη διαλογή. Σε αντίθεση με την αποφλοίωση και τη συσκευασία τους, η διαλογή των Asperges du Blayais ΠΓΕ πρέπει να γίνεται στον τόπο παραγωγής τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Asperges du Blayais ΠΓΕ – νομικές προδιαγραφές

Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη

Ποιοτικά τρόφιμα και ποτά σε όλη την Ευρώπη