Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Agriculture and rural development

Estonian vodka ΓΕ

Η γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) προστατεύει την ονομασία ενός αλκοολούχου ποτού ή αρωματισμένου οίνου που προέρχεται από συγκεκριμένη χώρα, περιοχή ή τοποθεσία, διασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια της απόσταξης ή της παρασκευής πραγματοποιείται εκεί.

Ιστορία

Η Estonian vodka ΓΕ είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται από αιθυλική αλκοόλη που λαμβάνεται από σίκαλη, σίτο και/ή πατάτες που καλλιεργούνται σ’ αυτή τη χώρα. Το 2008 αναγνωρίστηκε ως ευρωπαϊκή γεωγραφική ένδειξη.

Η βότκα παράγεται στην Εσθονία εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια. Η πρώτη γραπτή απόδειξη για την παραγωγή βότκας στην Εσθονία είναι μια διάταξη του καταστατικού της ποτοποιίας του Συντεχνιακού Μεγάρου του Τάλιν, που χρονολογείται από το 1485. Η παραγωγή βότκας ευδοκιμεί ιδιαίτερα στη χώρα καθώς βασίζεται στις καλύτερες παραδοσιακές πρακτικές παρασκευής ποτών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ζωντανές προσφέροντας χαρά και υπερηφάνεια στην Εσθονία.

estonian-vodka-400px01.jpg

Επί αιώνες, η σίκαλη και ο σίτος είναι τα κύρια σιτηρά που καλλιεργούνται στην Εσθονία. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ιδιαίτερη μορφή και τη γεύση της Estonian vodka ΓΕ είναι οι χειμερινές ποικιλίες σιτηρών που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης στην Εσθονία, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Οι χειμερινές ποικιλίες σίκαλης, που χρησιμοποιούνται κατ’ εξοχήν για την παραγωγή αυτού του αλκοολούχου ποτού και αποτελούν μια από τις συνηθέστερες βιολογικές καλλιέργειες στη χώρα, διατηρούν τον καθαρό και γνήσιο χαρακτήρα του.

Guinness Book of World Records, 1997

Η ισχυρή παράδοση της καλλιέργειας πατάτας στην Εσθονία παίζει επίσης ρόλο στην εθνική παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης που βασίζεται σε αυτό το ταπεινό φυτό. Η τάση αυτή, η οποία ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, κορυφώθηκε με την είσοδο της Εσθονίας, το 1997, στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες (σ. 92), καθώς αναγνωρίστηκε ως η χώρα παραγωγής της ισχυρότερης αιθυλικής αλκοόλης από πατάτες (98 % vol.). Σήμερα, η βότκα που παράγεται από πατάτες – μόνο σε σχετικά μικρές ποσότητες– έχει γίνει ένα ιδιαίτερο προϊόν για την Εσθονία.

Τέλος, τα χαρακτηριστικά της Estonian Vodka ΓΕ που την κάνουν να ξεχωρίζει οφείλονται επίσης στη χρήση νερού από την Εσθονία, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και επηρεάζει τη γεύση του αλκοολούχου ποτού. Το αποτέλεσμα είναι η Estonian Vodka ΓΕ, η οποία ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό άρωμα των πρώτων υλών, το οποίο μεταφέρεται στην αιθυλική αλκοόλη και στη συνέχεια στην βότκα.

Παραγωγή

Η διαδικασία παραγωγής της Estonian Vodka ΓΕ ξεκινά με την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης.

Estonian Vodka brewery

Χρησιμοποιούνται σπόροι ολικής άλεσης. Δεν πρέπει να αποφλοιώνονται, να γυαλίζονται ή να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε επεξεργασία. Η μόνη επιτρεπόμενη μέθοδος είναι η ξηρή άλεση, όπου το 25 % του αλεύρου πρέπει να αποτελείται από σωματίδια μεγέθους άνω του 1 mm. Αυτή η χονδρόκοκκη άλεση της σίκαλης ή του σίτου είναι η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής αλκοολούχων ποτών στην Εσθονία και αποτελεί το μυστικό για την εξαγωγή του αρώματος των σπόρων. Οι πατάτες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για το ποτό πλένονται και θρυμματίζονται με τη φλούδα.

Στη συνέχεια οι πατάτες και τα σιτηρά πολτοποιούνται. Αυτό γίνεται σε θερμοκρασία 55-57 °C. Στη συνέχεια ο πολτός υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία στους 80 - 90 °C. Σ’ αυτό το στάδιο, ο πολτός δεν πρέπει να βράζει. Ακολουθεί γλύκανση του πολτού στους 55 - 57 °C και προστίθενται πράσινη βύνη, βυνοποιημένα σιτηρά ή άλλα φυσικά ένζυμα. Από εκεί, ο πολτός μεταφέρεται σε κάδους ζύμωσης, όπου προστίθεται η ζύμη, για διεργασία που διαρκεί περίπου 72 ώρες. Στη συνέχεια, ο πολτός που έχει υποστεί ζύμωση προχωρά στο στάδιο της απόσταξης.

Το νερό που προστίθεται στα στάδια της γλύκανσης, της ζύμωσης και της απόσταξης πρέπει να προέρχεται από την Εσθονία και να έχει την απαιτούμενη χημική σύσταση ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ζύμες λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για να γίνουν ενεργές: 90 mg/l (±10 %) ασβέστιο (Ca) και 20 mg/l (±10 %) μαγνήσιο (Mg).

Παράγεται αιθυλική αλκοόλη με ελάχιστο κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο 96,0.

Τέλος, το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βότκας πρέπει να είναι πόσιμο νερό εσθονικής προέλευσης που πληροί τις απαιτήσεις του νόμου περί υδάτων. Το νερό πρέπει να είναι μαλακό και μπορεί να μαλακώνει περισσότερο με τη χρήση φίλτρων αντίστροφης ώσμωσης. Τα μόνα πρόσθετα που επιτρέπονται είναι οργανικές αρωματικές σύνθετες ουσίες που παράγονται από τοπικά σιτηρά και/ή πατάτες. Εάν χρειάζεται, το ποτό μπορεί να υποβληθεί σε πρόσθετη διήθηση.

Η Estonian vodka ΓΕ που παράγεται είναι ένα αλκοολούχο ποτό με ελάχιστο κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο 40 %. Η Estonian Vodka ΓΕ είναι ένα άχρωμο και χωρίς ίζημα προϊόν με ήπια γεύση. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της. Στις πατάτες οφείλεται το ιξώδες, η γλυκύτητα, η απαλότητα και η γεμάτη γεύση τη βότκας. Στη σίκαλη οφείλεται η γεμάτη, ρωμαλέα και πικάντικη γεύση της και τέλος, ο σίτος της χαρίζει απαλή, λεπτή και φρουτώδη γεύση.

Περισσότερες πληροφορίες

Estonian vodka ΓΕ – νομικές προδιαγραφές

Γεωγραφική ένδειξη

Τρόφιμα και ποτά ποιότητας σε όλη την Ευρώπη