Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Montes de Toledo ΠΟΠ

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) εγγυάται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιστορία

Το Montes de Toledo ΠΟΠ είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται σε συγκεκριμένη περιοχή γύρω από την οροσειρά Montes de Toledo στην Ισπανία.

Τα ελαιόδεντρα της ποικιλίας Cornicabra ευδοκιμούν στις πλαγιές του Montes de Toledo στην Ισπανία. © D.O.P. Montes de Toledo

Η καλλιέργεια της ελιάς, που ξεκίνησε στην περιοχή από τους Φοίνικες και τους Έλληνες εποίκους, αναπτύχθηκε σημαντικά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Από την εποχή της αραβικής κυριαρχίας έως τον 18ο αιώνα, οι ελιές συλλέγονταν κυρίως για τοπική χρήση.

Από τον 18ο αιώνα, ο τομέας επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό. Η ποικιλία Cornicabra (ελαιόδεντρα Olea Europea L.) άντεξε στα χρόνια και σήμερα είναι η μοναδική που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ελαιολάδου Montes de Toledo ΠΟΠ, το οποίο απέκτησε ευρωπαϊκή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης το 2000.

Οι ελιές Cornicabra δεν βρίσκονται τυχαία στους λόφους Montes de Toledo. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες σ’ αυτή τη γεωγραφική περιοχή, καθώς και ο μόχθος πολλών γενεών ελαιοκαλλιεργητών, έχουν οδηγήσει στη φυσική επιλογή της ποικιλίας Cornicabra, η οποία είναι η καλύτερα προσαρμοσμένη στην περιοχή και η μόνη που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ελαιολάδου Montes de Toledo ΠΟΠ.

Ελαιόλαδο Montes de Toledo

Ο σχηματισμός των εδαφών, που κατά κανόνα δεν είναι πολύ γόνιμα, έχει αφήσει το αποτύπωμά του στα δέντρα, τα οποία υφίστανται συνεχείς πιέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα καρπός ο οποίος, λόγω της προσαρμογής στις φυσικές συνθήκες, έχει αναπτύξει το δικό του ιδιαίτερο άρωμα, το οποίο μεταφέρεται στη συνέχεια στο λάδι. Έτσι το ελαιόλαδο Montes de Toledo ΠΟΠ αποκτά πυκνή, φρουτώδη και αρωματική γεύση και γίνεται μέτρια έως έντονα πικρό και πικάντικο.

128 δήμοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας του Τολέδο και βορειοδυτικά της επαρχίας Ciudad Real είναι ο μοναδικός τόπος στον οποίο βρίσκονται οι ελαιώνες που δίνουν την πρώτη ύλη για το Montes de Toledo ΠΟΠ και στον οποίο παράγεται και εμφιαλώνεται το ελαιόλαδο. Το χρώμα του Montes de Toledo ΠΟΠ ποικίλλει, ανάλογα με τον χρόνο συγκομιδής και τον τόπο παραγωγής, από χρυσοκίτρινο σε έντονο πράσινο.

Παραγωγή

Το μυστικό για την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Montes de Toledo ΠΟΠ που λαμβάνεται από την ποικιλία Cornicabra είναι η μεγάλη προσοχή που δίνεται στη διαχείριση των καρπών σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για να αποφεύγεται η υποβάθμιση του ελαιολάδου και να διατηρείται η γεύση, το άρωμα και τα χαρακτηριστικά του.

Η προσοχή ξεκινά από τους ελαιώνες, όπου για την παραγωγή του Montes de Toledo ΠΟΠ χρησιμοποιούνται μόνο οι ελιές που συλλέγονται από το δέντρο. Όταν ο καρπός μεταφέρεται χύμα με ρυμουλκούμενα ή άκαμπτα δοχεία, η διαδρομή προς το ελαιοτριβείο γίνεται ήρεμα, ώστε οι ελιές να μη συνθλίβονται. Επιπλέον, ο καρπός πρέπει να παραδίδεται στο ελαιοτριβείο εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή.

δύο γεωργοί συγκομίζουν ελιές με τρακτέρ και δίχτυ
Οι ελιές συγκομίζονται με μεθόδους που δεν προκαλούν ζημιά στο δέντρο. © D.O.P. Montes de Toledo

Μόλις φτάσει στο ελαιοτριβείο, ο καρπός υποβάλλεται σε ένα αυστηρό σύστημα διαλογής για να διαχωρίζονται οι ελιές που έχουν συγκομιστεί από το δέντρο από εκείνες που έχουν συγκομιστεί από το έδαφος και από τις ελιές άλλων ποικιλιών πλην της ποικιλίας Cornicabra, ώστε να υφίστανται χωριστή επεξεργασία και να ελαχιστοποιείται η ζημιά στις ελιές που δεν μπορούν να αποθηκευτούν.

Montes de Toldeo - δεξαμενές

Το επόμενο στάδιο συνίσταται στην ανάμειξη. Η μέγιστη διάρκεια της διαδικασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά ενώ επιτρέπεται μόνο ένας κύκλος ανάμειξης. Κατά το στάδιο αυτό, η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30 °C και η θερμοκρασία του μείγματος ελαίου και νερού στη συσκευή φυγοκέντρησης πρέπει να είναι μικρότερη από 35 °C. Τα ελαιοτριβεία εγγυώνται επίσης, μέσω των κατάλληλων ελέγχων, ότι το παραγόμενο λάδι ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα φυσικά και χημικά πρότυπα.

Το λάδι αποθηκεύεται στη συνέχεια σε δεξαμενές καθίζησης, κατά προτίμηση σε εσωτερικούς χώρους, και προστατεύεται με άλλον τρόπο έναντι μεταβολών της θερμοκρασίας και του φωτός. Οι δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα ή οι επενδεδυμένες με εποξειδική ρητίνη ή υαλοΐνες είναι επίσης αδιαφανείς. Έχει καθοριστική σημασία να διατηρείται η θερμοκρασία του ελαιολάδου κάτω από τους 25 °C.

Τέλος, το λάδι μεταφέρεται σε γυάλινες φιάλες ή δοχεία από επενδεδυμένο μέταλλο, PET ή εφυαλωμένο κεραμικό, αφού υποβληθεί σε περαιτέρω ελέγχους. Ο λογότυπος της ονομασίας και οι λέξεις «Denominación de Origen Protegida Montes de Toledo» ή «DOP Montes de Toledo» πρέπει να εμφανίζονται σε όλες τις ετικέτες, μαζί με τη σφραγίδα εγγύησης και αριθμημένη συμπληρωματική ετικέτα που χορηγείται από τον φορέα ελέγχου και φέρει τον λογότυπο της ονομασίας προέλευσης.

Το παραγόμενο ελαιόλαδο Montes de Toledo ΠΟΠ διαθέτει μια περιζήτητη φρουτώδη, πικρή και πικάντικη γεύση –από μέτριο έως έντονο βαθμό.

Περισσότερες πληροφορίες

Montes de Toledo ΠΟΠ – νομικές προδιαγραφές

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης

Τρόφιμα και ποτά ποιότητας σε όλη την Ευρώπη