Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Geraardsbergse Mattentaarten ΠΓΕ

Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) διασφαλίζει ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιστορικό

Πριν από την ανακάλυψη της μεθόδου ψύξης και κατάψυξης, όταν μόνο οι πλούσιοι ή τα μοναστήρια είχαν πρόσβαση σε πάγο, η διατήρηση του γάλακτος αποτελούσε βασικό μέλημα. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διατηρηθεί το γάλα ήταν η παρασκευή τυριού. Ωστόσο, συχνά η τυροκομική διαδικασία άφηνε ένα υποπροϊόν: το τυρόπηγμα. Το «mattentaarten», φλαμανδικό έδεσμα από τυρόπηγμα τυλιγμένο σε ζύμη ζαχαροπλαστικής, επινοήθηκε ως τρόπος για να αποθηκευτεί το τυρόπηγμα και να καταστεί πιο γευστικό για μετέπειτα χρήση.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ανακάλυψε αυτή τη μοναδική μέθοδο διατήρησης, αλλά από τα γραπτά ιστορικά κείμενα προκύπτει ότι η ποιότητα του Geraardsbergse Mattentaart αποτελούσε πάντα βασικό μέλημα. Το 1665, οι κάτοικοι του Geerardsbergen καθόρισαν νέους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι τάρτες έπρεπε να έχουν συγκεκριμένη ποιότητα για να διατεθούν στην αγορά της πόλης. Το 1752, η Αυστρο-Ολλανδή Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα ενέκρινε κανόνες ποιότητας με τους οποίους δόθηκε στο Geraardsbergse Mattentaart σφραγίδα με τη βασιλική έγκριση.

Αυτή η παράδοση διατήρησης της ποιότητας της τάρτας συνεχίστηκε στη σύγχρονη εποχή. Το 1978, δημιουργήθηκε η αδελφότητα του Geraardsberg Mattentaart. Η αδελφότητα που ανέλαβε τη δέσμευση να προστατεύει αυτό το τοπικό έδεσμα, ελέγχει ότι χρησιμοποιείται μόνο τυρόπηγμα υψηλής ποιότητας για την παραγωγή της τάρτας. Από το 1980, η ιστορία και η μοναδική γεύση της τάρτας Geraardsberse Mattaart είχαν ως αποτέλεσμα την καθιέρωση μιας ετήσιας ημέρας εορτασμού. Στα τέλη Απριλίου, τα μέλη της αδελφότητας φτιάχνουν ένα πραγματικό αρτοποιείο στην πλατεία της πόλης και δείχνουν τόσο στους κάτοικους όσο και στους επισκέπτες τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται το μοναδικό αυτό έδεσμα και διασφαλίζουν ότι η παράδοση παραμένει ζωντανή.

Παραγωγή

Το βασικό συστατικό της τάρτας Geraardsbergse Mattentaart είναι, όπως προκύπτει από την ονομασία του, το «mat» ή τυρόπηγμα. Παρασκευάζεται με νωπό ανεπεξέργαστο γάλα, βουτυρόγαλα και, ενδεχομένως, λίγο ξύδι. Το γάλα πρέπει να παράγεται στην πόλη Geraardsbergen ή στην γειτονική κοινότητα Lierde.

Οι τάρτες παράγονται με τη χρήση λεπτοθρυμματισμένου τυροπήγματος, αυγών, ζάχαρης, ζύμης ζαχαροπλαστικής και, ανάλογα με τη συνταγή, εκχυλίσματος αμύγδαλου. Το τυρόπηγμα τοποθετείται σε ζύμη ζαχαροπλαστικής που αποτελεί τη βάση της τάρτας και, στη συνέχεια, καλύπτεται από μια δεύτερη στρώση ζύμης η οποία αλείφεται με αυγό· η τάρτα είναι έτοιμη για ψήσιμο. Οι τάρτες παρασκευάζονται από αρτοποιούς στη συγκεκριμένη περιοχή, αν και οι ωμές τάρτες μπορούν να καταψυχθούν και να ψηθούν αλλού, ώστε η πραγματική Geraardsbergse Mattaart να μπορεί να καταναλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες

Geraardsbergse Mattentaarten ΠΓΕ - Νομικό μέσο

Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη

Τρόφιμα και ποτά ποιότητας σε όλη την Ευρώπη