Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) εδράζεται επάνω σε τρεις κύριους στόχους για την επίτευξη ενός βιώσιμου γεωργικού συστήματος στην ΕΕ:
- οικονομική βιωσιμότητα,
- περιβαλλοντική βιωσιμότητα και
- στην κοινωνική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Για να επιτύχουν αυτούς τους τρεις κύριους στόχους, οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν ευρύ φάσμα στοχευμένων δράσεων οι οποίες αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουν τις ειδικές ανάγκες της κάθε χώρας, και χαράσσουν στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ. Μέσω των σχεδίων αυτών, οι χώρες της ΕΕ παρέχουν στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, στήριξη στους γεωργούς κατά τη μετάβαση προς τη βιώσιμη παραγωγή, και συμβάλλουν στην επίτευξη των φιλοδοξιών της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Η ΚΓΠ στηρίζει τις αγροτικές κοινότητες και συμβάλλει στους βασικούς ρόλους που διαδραματίζουν η γεωργία και η δασοκομία στην ευρύτερη κοινωνία.
Η ΚΓΠ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία των φυσικών πόρων και στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην ΕΕ.
Κανόνες και μέτρα για τη ρύθμιση και τη στήριξη της ψηφιοποίησης στη γεωργία και στις αγροτικές περιοχές.
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η ΕΕ θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων οικονομία που θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της ΕΕ, ενώ θα ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Θέματα που παρουσιάζονται
Η ΚΓΠ αποσκοπεί στη διασφάλιση της βιοποικιλότητας μέσω βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Η ΚΓΠ διασφαλίζει την υπεύθυνη διαχείριση του εδάφους, των υδάτων και του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η αποστολή αυτή θα καθοδηγήσει τη μετάβαση προς υγιέστερα εδάφη στην ΕΕ.
Σχετικοί σύνδεσμοι
Κάνοντας πιο βιώσιμη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο»: για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων.
Το όραμα αυτό καθορίζει τομείς δράσης για να καταστούν οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες.
Στήριξη γεωργικών πρακτικών που συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της ΕΕ.
Η βιολογική γεωργία είναι μια γεωργική μέθοδος που αποσκοπεί στην παραγωγή τροφίμων με τη χρήση φυσικών ουσιών και διεργασιών που τείνουν να έχουν περιορισμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.