Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Chianti ΠΟΠ

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) εγγυάται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιστορία

Το Chianti ΠΟΠ παράγεται στην Τοσκάνη της Ιταλίας, όπου το αμπέλι έχει μακραίωνη παρουσία. Στην περιοχή έχουν μάλιστα βρεθεί απολιθώματα αμπέλου ηλικίας 10 εκατομμυρίων ετών.

Τα αρχαιότερα τεκμήρια που μαρτυρούν την καλλιέργεια του αμπελιού στην περιοχή της Τοσκάνης ανάγονται στον 8ο αιώνα, στην εποχή των Ετρούσκων (8ος - 3ο αιώνας π.Χ.). Ήδη από τότε, τα κρασιά της Τοσκάνης φημίζονταν και πέραν των συνόρων της, αφού εξάγονταν στην Κάτω Ιταλία και στη Γαλατία (μετέπειτα Γαλλία).

ένας αμπελώνας στα βουνά Chianti
“Τοπίο με Chianti” του Francesco Sgroi - άδεια CC BY 2.0

Ειδικότερα όσον αφορά την αμπελουργική περιοχή του Chianti ΠΟΠ, αυτή εδραιώθηκε σταδιακά από τον πρώιμο Μεσαίωνα. Οι λόφοι μεταξύ της Φλωρεντίας και της Σιένας ήταν γνωστοί ως Monti del Chianti. Τρία χωριά της συγκεκριμένης περιοχής (Castelina, Gaiole και Radda) που φημιζόταν για την παραγωγή κρασιού ίδρυσαν τη Lega del Chianti (Ένωση του Chianti).

Το 1716, η ονομασία Chianti αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά επίσημα, όταν ο Κοσμάς Γ' των Μεδίκων, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, όρισε ότι μπορούσε να χρησιμοποιείται μόνο από παραγωγούς εγκατεστημένους στα χωριά της Lega del Chianti, στο χωριό Greve και τη γύρω περιοχή.

Έκτοτε, η οριοθετημένη περιοχή παραγωγής του Chianti ΠΟΠ επεκτάθηκε σταδιακά, και σήμερα καλύπτει σημαντικό μέρος της κεντρικής Τοσκάνης (στις επαρχίες του Αρέτσο, της Φλωρεντίας, του Πράτο, της Πιστόια, της Πίζας και της Σιένας). Η περιοχή αυτή αναγνωρίστηκε νομικά στις 9 Αυγούστου 1967 όταν το Chianti ΠΟΠ απέκτησε την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης (DOC).

Παραγωγή

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Chianti ΠΟΠ συνδέεται με τα γεωλογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Χάρη στη γειτνίασή της με το Τυρρηνικό Πέλαγος, η περιοχή διαθέτει θερμό μεσογειακό κλίμα, ενώ οι λόφοι της μετριάζουν τις υψηλές θερμοκρασίες και εξασφαλίζουν συνθήκες ιδανικές για την αμπελοκαλλιέργεια. Χάρη στο υψόμετρο και στη μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ των σακχάρων και της οξύτητας των σταφυλιών.

Για την παραγωγή των κρασιών Chianti ΠΟΠ χρησιμοποιούνται κυρίως οι ποικιλίες που κατά παράδοση καλλιεργούνται στην περιοχή. Η κύρια ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Chianti είναι η Sangiovese N, η οποία πρέπει να αποτελεί το 70 έως 100 % των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών.

τσαμπιά από σταφύλια chianti σε ένα αμπέλι
"l'uva del chianti" του Francesco Sgroi - άδεια CC BY 2.0

Το Chianti ΠΟΠ παράγεται από σταφύλια αμπελιών που καλλιεργούνται σε υψόμετρο έως 700 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το μέσο υψόμετρο των αμπελώνων είναι 200-400 μέτρα. Η αμπελοκαλλιέργεια δεν υπόκειται σε ειδικούς περιορισμούς, αρκεί να μην επηρεάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σταφυλιού και του αμπελιού. Απαγορεύεται, πάντως, αυστηρά η οριζόντια διαμόρφωση.

Σήμερα υπάρχουν διάφορες κατηγορίες Chianti ΠΟΠ που παράγονται με διάφορες μεθόδους παλαίωσης ή ποικιλιακές συνθέσεις, π.χ. το Chianti Superiore και το Chianti Riserva. Όλες ωστόσο οι κατηγορίες πρέπει να παράγονται στην οριοθετημένη περιοχή από σταφύλια της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες

Chianti ΠΟΠ – Νομικές προδιαγραφές

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης

Ποιοτικά τρόφιμα και ποτά σε όλη την Ευρώπη