Τα κρασιά Bordeaux έχουν φήμη αριστείας, η οποία έχει δικαίως αποκτηθεί χάρη σε αιώνες πείρας και στις εξαίσιες συνθήκες της περιοχής στην οποία καλλιεργούνται τα σταφύλια.
Ιστορία
Τα αμπέλια και η οινοποιία εισήχθησαν για πρώτη φορά στη σύγχρονη Γαλλία από τους αρχαίους Έλληνες αλλά η μαζική ανάπτυξη της βιομηχανίας κρασιού Bordeaux μπορεί να αποδοθεί στον συνδυασμό της μεσαιωνικής πολιτικής πραγματικότητας και της επιρροής μιας αξιοσημείωτης γυναίκας.
Η Ελεονώρα της Ακουιτανίας (Aliénor d'Aquitaine) ήταν αρχικά παντρεμένη με τον βασιλιά της Γαλλίας. Ωστόσο, αφότου ο γάμος τους δεν οδήγησε σε διάδοχο, ο γάμος ακυρώθηκε κι εκείνη ξαναπαντρεύτηκε, τον Ερρίκο, κόμη του Ανζού, μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας. Η Ελεονώρα, μέσω αυτού του παιχνιδιού που θυμίζει τις «μουσικές καρέκλες» στην πιο ρομαντική τους εκδοχή, αναμείχθηκε σε πολλές ίντριγκες, σε δύο απόπειρες απαγωγής, ακόμη και σε μια αποτυχημένη απόπειρα εκθρόνισης του συζύγου της και κατάληψης του θρόνου στο όνομα του γιου της!
Η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον κόσμο του Χόλιγουντ (η Κάθριν Χέπμπορν κέρδισε ακόμη και βραβείο Όσκαρ υποδυόμενη την Ελεονώρα) αλλά το σημαντικότερο είναι ότι παρείχε επίσης στους εξαγωγείς κρασιού του Bordeaux μονοπωλιακή θέση για τις κερδοφόρες εξαγωγές τους στην Αγγλία. Το εμπόριο κρασιού από την περιοχή της Ακουιτανίας, από την οποία προερχόταν η Ελεονώρα, αναπτύχθηκε πολύ και υπήρξε μεγάλη αύξηση του αριθμού των αμπελώνων στην περιοχή της Γιρόνδης (Gironde). Ωστόσο, αυτή η εμπορική έκρηξη ήταν προσωρινή, καθώς όταν, μετά τον εκατονταετή πόλεμο, η Ακουιτανία πέρασε στον έλεγχο της Γαλλίας, το εμπόριο με την Αγγλία μειώθηκε.
Παρόλα αυτά, τα κρασιά Bordeaux βρήκαν και πάλι τρόπους για να αξιοποιηθούν. Κατά τους επόμενους αιώνες, δημιουργήθηκαν νέοι εμπορικοί δεσμοί με τις Κάτω Χώρες και τις εμπορικές πόλεις της Βαλτικής. Σήμερα, τα κρασιά Bordeaux εξάγονται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η εγγύηση ποιότητας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διεθνούς φήμης των κρασιών Bordeaux. Το 1855, η Γαλλία φιλοξένησε την «Exposition Universelle» (διεθνή έκθεση), προσελκύοντας περισσότερους από 5.000.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για να προστατευθεί η φήμη των κρασιών από τη Γιρόνδη κατά τη διάρκεια αυτής της τεράστιας έκθεσης, ο Ναπολέων III ζήτησε νέο σύστημα ταξινόμησης για να πιστοποιηθεί η αριστεία των κρασιών της Γιρόνδης. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και από το 1973 συμπληρώθηκε με την κατοχύρωση του κρασιού Bordeaux ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτή η κατοχύρωση συμβάλλει στην περαιτέρω προστασία της διεθνούς φήμης του Bordeaux και αποτελεί αναγνώριση των μοναδικών χαρακτηριστικών του και της τοπικής του σημασίας.
Παραγωγή
Η βιομηχανία κρασιού Bordeaux έχει τη βάση της στις εκβολές των ποταμών Gironde και Dordogne και εκτείνεται από την ακτή του Ατλαντικού έως και περίπου 100 χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα. Τα χαλικώδη, αμμώδη εδάφη προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για τα αμπέλια και οι θερμές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξή τους. Στο περιβάλλον αυτό (το λεγόμενο «terroir» του κρασιού) οφείλεται η ποικιλία των κρασιών Bordeaux, καθώς επιτρέπει την ανάπτυξη διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών. Τα προστατευόμενα κρασιά Bordeaux διατίθενται σε κόκκινες, λευκές και ροζέ ποικιλίες και για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται ευρεία γκάμα σταφυλιών, αν και για το κόκκινο πιο συχνά χρησιμοποιείται η ποικιλία Merlot και το λευκό συνήθως παράγεται είτε από ποικιλία Sauvignon Blanc είτε από ποικιλία Semillon.
Οι εργασίες στους αμπελώνες της Γιρόνδης ξεκινούν τον Οκτώβριο και συνεχίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η διαδικασία ξεκινάει το φθινόπωρο με το όργωμα, ενώ στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ο οινοποιός κλαδεύει προσεκτικά τα αμπέλια για να εξασφαλίσει σταθερά υψηλή συγκομιδή από άποψη ποιότητας.
Όταν φτάνει η άνοιξη, τα αμπέλια ζωντανεύουν, εμφανίζονται νέα μπουμπούκια και φύλλα. Ωστόσο, στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι αρχίζει να φαίνεται η γνώση που έχει αποκτηθεί μέσω των γενεών. Οι αμπελουργοί επιλέγουν προσεκτικά τις κληματίδες που πρόκειται να παράγουν σταφύλια καλής ποιότητας, αφαιρούν τα άγουρα σταφύλια (πράσινος τρύγος) για να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα της υπόλοιπης καλλιέργειας και δοκιμάζουν τα σταφύλια για να βρουν την ιδανική στιγμή για τον τρύγο. Όταν τα σταφύλια είναι ώριμα, συλλέγονται, συνθλίβονται και υφίστανται ζύμωση έως ότου μετατραπούν σε κρασί.