Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Agriculture and rural development

Münchener Bier ΠΓΕ

Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) διασφαλίζει ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιστορία

Πιθανόν να έχετε ακούσει για τον «Reinheitsgebot», τον νόμο περί καθαρότητας της μπύρας, ο οποίος παραδοσιακά ορίζει ότι η γερμανική μπύρα πρέπει να περιέχει μόνο κριθάρι, νερό και μαγιά. Ξέρατε όμως ότι οι κανονισμοί της πόλης του Μονάχου υιοθετήθηκαν το 1487, 29 χρόνια πριν από τον κώδικα της Βαυαρίας, ο οποίος έμελλε να γίνει το πρότυπο όλης της Γερμανίας;

Αυτή η δέσμευση για παραγωγή μπύρας υψηλής ποιότητας συνδέεται στενά με την ταυτότητα της πόλης καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας της· μάλιστα, μια φορά παρ’ ολίγον να προκαλέσει επανάσταση. Το 1844 οι αντιδράσεις στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή της μπύρας ήταν τόσο εκτεταμένες και βίαιες ώστε γεννήθηκαν φόβοι για το μέλλον της μοναρχίας. Η παγκόσμια φήμη της μπύρας του Μονάχου είναι σήμερα τόσο μεγάλη, ώστε πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το «Oktoberfest» του Μονάχου για να δοκιμάσουν τη διάσημη μπύρα του.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, από την ξανθιά «Helles» μέχρι τη μαύρη «Doppelbocks», καθεμία με τη δική της μοναδική γεύση. Ωστόσο, κάθε φορά που αγοράζετε μια μπύρα Münchener, να θυμάστε ότι η μπύρα αυτή φημίζεται για την ποιότητά της εδώ και 500 χρόνια.

"Marienplatz" by Ashwin Chandrasekaran licenced under CC BY-SA 2.0
"Marienplatz" by Ashwin Chandrasekaran licenced under CC BY-SA 2.0

Παραγωγή

Κάθε εξαιρετική μπύρα πρέπει να ξεκινά με νερό καλής ποιότητας και το νερό που χρησιμοποιούν τα ζυθοποιεία του Μονάχου αντλείται απευθείας από τα βαθιά φρέατα της πόλης. Το νερό αυτό περνά από στρώματα σχιστόλιθου που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια και συνδέουν άμεσα την μπύρα Münchener με την ίδια την πόλη.

Το νερό αναμιγνύεται στη συνέχεια με χονδροκομμένα βυνοποιημένα δημητριακά και ο «πολτός» που προκύπτει αναδεύεται συνεχώς ενώ θερμαίνεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται τα ένζυμα στη βύνη και τα συστατικά της γίνονται ευδιάλυτα.

Μετά τη διήθηση, στη διάρκεια της οποίας το ζυθογλεύκος φιλτράρεται ή τα αδιάλυτα υλικά κατακάθονται, προστίθεται ο λυκίσκος και το μείγμα βράζει για περίπου 1-2 ώρες. Έτσι, τα αρώματα και τα συστατικά του λυκίσκου διασπώνται και αφαιρούνται οι πρωτεΐνες που θα ήταν επιζήμιες για τη διατηρησιμότητα και τη γεύση της «Münchener Bier ΠΓΕ».

Μετά τον διαχωρισμό των στερεών συστατικών που παραμένουν στο ζυθογλεύκος από το υγρό, το ζυθογλεύκος (το οποίο είναι ακόμα ζεστό) ψύχεται και μεταφέρεται στα δοχεία ζύμωσης, όπου προστίθεται με προσοχή η μαγιά. Όλες οι καλλιέργειες μαγιάς που χρησιμοποιούνται στη μπύρα του Μονάχου προέρχονται από ένα μόνο κύτταρο, ώστε να έχουν όλες τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες. Με την προσθήκη της μαγιάς ξεκινά η ζύμωση που διαρκεί από 4 έως 8 ημέρες. Η μαγιά μετατρέπει τη διαλυμένη μαλτόζη σε αλκοόλη (κατά ένα τρίτο) και διοξείδιο του άνθρακα (κατά ένα τρίτο). Το υπόλοιπο είναι η βύνη που δεν έχει υποστεί ζύμωση, η οποία προσδίδει στη μπύρα τη γεύση και τα χαρακτηριστικά της.

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ζύμωσης, η μαγιά που απομένει αφαιρείται και η μπύρα τοποθετείται σε δεξαμενές. Εκεί ξεκινά η φάση της δεύτερης ζύμωσης, στην οποία η μπύρα ωριμάζει σταδιακά και εμπλουτίζεται με διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται με φυσικό τρόπο. Μετά από 4-11 εβδομάδες, η μπύρα έχει αποκτήσει την τελική γεύση της και είναι έτοιμη να εμφιαλωθεί ή να τοποθετηθεί σε βαρέλια.

Περισσότερες πληροφορίες

Münchener Bier ΠΓΕ - nομικό μέσο

Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη

Ποιοτικά τρόφιμα και ποτά σε όλη την Ευρώπη