Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Agriculture and rural development

Pera Rocha do Oeste ΠΟΠ

Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) εγγυάται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιστορία

Το 1836, ο Pedro António Rocha ανακάλυψε μια μοναδική και άγνωστη ποικιλία αχλαδιάς στο αγρόκτημά του στη Σίντρα, μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Λισαβόνας και Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο Rocha, ο οποίος διαπίστωσε ότι το δέντρο έβγαζε εξαιρετικά φρούτα, καλούσε φίλους και γείτονες στο αγρόκτημά του κάθε Σεπτέμβριο για να τα απολαύσουν. Καθώς ο Rocha μοιραζόταν μοσχεύματα του δέντρου με τους φίλους του, η ποικιλία εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή Oeste και έγινε γνωστή ως Pera Rocha προς τιμήν αυτού που την ανακάλυψε.

Το παλάτι Pena, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στα βουνά της Σίντρα. © AdobeStock
Το παλάτι Pena, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στα βουνά της Σίντρα. © AdobeStock

Το ότι αυτή η μοναδική ποικιλία αχλαδιών εμφανίστηκε αυτοφυώς στο αγρόκτημα του Rocha οφείλεται στο φυσικό μικροκλίμα της περιοχής. Εκτεθειμένα στους θαλάσσιους ανέμους και προφυλαγμένα από τα βουνά της Σίντρα (γνωστά στην ιστορία ως Lunae Mons ή βουνά της σελήνης), τα εδάφη της περιοχής αποτελούνται από στρώσεις οι οποίες χρονολογούνται από την ιουράσια και τη νεοϊουράσια γεωλογική περίοδο. Εκτός από τις θρεπτικές ιδιότητες του εδάφους, τα αχλάδια χρειάζονται μια περίοδο χειμερινού ψύχους για να αναπτυχθούν σωστά, ενώ ο θερινός ήλιος προσδίδει στον φλοιό τους μια ρόδινη χροιά.

Σχεδόν ενενήντα χρόνια μετά την ανακάλυψή του, το αχλάδι αναγνωρίστηκε επίσημα ως διακριτή ποικιλία κατά την 2η Εθνική Διάσκεψη Οπωρολογίας στην Alcobaça της Πορτογαλίας. Στη διάσκεψη, ο υπεύθυνος γεωργίας Guilherme Joaquim da Matta μίλησε για την επίσκεψή του στο αγρόκτημα του Rocha:

«... αρκετοί κάτοικοι της Ribeira de Sintra είπαν ότι γνώριζαν την αχλαδιά Rocha από την οποία προέρχονταν τα πρώτα μοσχεύματα... μου την έδειξαν∙ βρίσκεται σε ένα μικρό χαντάκι που διαχωρίζει τον οπωρώνα από την αρόσιμη γη... Αυτό που πρόσεξα αμέσως ήταν η αξιοσημείωτη ευρωστία του δέντρου. Στην πραγματικότητα, κοιτούσα ένα δείγμα το οποίο, από την εμφάνισή του και τις πληροφορίες που μου έδωσαν όσοι ηλικιωμένοι ήταν παρόντες, ήταν ηλικίας τουλάχιστον 90 ετών.»

Μέχρι τότε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αχλαδιού Rocha do Oeste είχαν αναγνωριστεί όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από τους καταναλωτές και τους γευσιγνώστες, καθώς το αχλάδι δεν άργησε να αποτελέσει το έμβλημα της περιοχής του.

Το 2003, η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης αναγνώρισε τις μοναδικές ιδιότητες του αχλαδιού Rocha do Oeste, πιστοποιώντας το προϊόν ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Παραγωγή

Παραγωγή της ποικιλίας pera rocha στην Πορτογαλία (το αχλάδι Rocha do Oeste ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Oeste). © Wikimedia - EstherG
Παραγωγή της ποικιλίας pera rocha στην Πορτογαλία (το αχλάδι Rocha do Oeste ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Oeste). © Wikimedia - EstherG

Το προϊόν Pera Rocha do Oeste ΠΟΠ παράγεται και συσκευάζεται σε είκοσι εννέα κοινότητες της περιοχής Oeste (η οποία ονομάζεται έτσι διότι είναι η δυτικότερη περιοχή της Πορτογαλίας).

Η τοπική τεχνογνωσία εφαρμόζεται προσεκτικά στην καλλιέργεια των οπωρώνων. Καθώς οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της περιοχής είναι καθοριστικές για την πλήρη ανάπτυξη των καρπών, η αναπαραγωγή, η επεξεργασία και η συγκομιδή των αχλαδιών ακολουθούν πιστά τον ρυθμό της φύσης.

Η συλλογή αρχίζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και συχνά αποτελεί συλλογική προσπάθεια των κατοίκων. Κάθε χρόνο, 15 000 εργαζόμενοι βοηθούν στη συγκομιδή περίπου 173 000 τόνων αχλαδιών. Σε ορισμένους οπωρώνες, η συλλογή εξακολουθεί να γίνεται χειρωνακτικά με τον παραδοσιακό τρόπο, κρατώντας τον καρπό και γέρνοντάς τον ελαφρά για να μην προκληθεί βλάβη στον μίσχο.

Μετά τη συγκομιδή, τα αχλάδια αποθηκεύονται σε κιβώτια τοποθετημένα σε σειρές δίπλα στα δέντρα. Στη συνέχεια, τα κιβώτια μεταφέρονται στην αποθήκη, όπου τα αχλάδια κωδικοποιούνται κατά παρτίδες, επισημαίνονται και αποθηκεύονται σε δροσερό περιβάλλον. Γνωστό για τη μεγάλη ικανότητα διατήρησής του, το αχλάδι Rocha do Oeste ΠΟΠ, πωλείται και καταναλώνεται από τον Αύγουστο έως τον Μάιο.

Pera Rocha cozida em bom vinho (αχλάδια βρασμένα σε κόκκινο κρασί με ζάχαρη και κανέλα).
Pera Rocha cozida em bom vinho (αχλάδια βρασμένα σε κόκκινο κρασί με ζάχαρη και κανέλα).

Σφιχτή και τραγανή αρχικά, η σάρκα των αχλαδιών γλυκαίνει και μαλακώνει με την πάροδο του χρόνου, γίνεται πιο κρεμώδης και χυμώδης (διαδικασία γνωστή ως «μέλωμα»). Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι οι κηλίδες επίκαυσης (περιοχές με στίγματα μπρούτζινου χρώματος και ελαφρώς αδρότερη υφή), γύρω από τη βάση και τον μίσχο του αχλαδιού.

Αν και συχνά χρησιμοποιείται σε σαλάτες, λικέρ και χυμούς φρούτων, το αχλάδι Pera Rocha do Oeste ΠΟΠ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές συστατικό για τα επιδόρπια λόγω της γλυκύτητάς του.

Περισσότερες πληροφορίες

Pera Rocha do Oeste ΠΟΠ – νομικές προδιαγραφές

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης

Τρόφιμα και ποτά ποιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη