Bordeauxwijnen kunnen wat kwaliteit betreft bogen op een welverdiende reputatie, die gebaseerd is op honderden jaren ervaring en op ideale omstandigheden in de streek waar de druiven verbouwd worden.
Geschiedenis
Het waren de oude Grieken die de wijnstok en de wijnbouw naar Frankrijk hebben gebracht. Maar de enorme vlucht die de wijnbouw in de Bordeaux heeft genomen, is te danken aan een combinatie van middeleeuwse intriges en de invloed van een bijzondere vrouw.
Eleonora van Aquitanië was eerst getrouwd met de koning van Frankrijk. Maar toen er maar geen zoon en troonopvolger kwam, werd het huwelijk nietig verklaard. Eleonora trouwde opnieuw, nu met Hendrik van Anjou, de latere koning van Engeland. Maar Eleonora raakte betrokken bij allerlei intriges, twee ontvoeringspogingen en zelfs een mislukte poging van haar zonen om haar man van de troon te stoten en de macht te grijpen!
Haar levensverhaal vormde een bron van inspiratie voor Hollywood (Katharine Hepburn won zelfs een Oscar met haar Eleonora-vertolking), maar, veel belangrijker, het bezorgde de wijnmakers in de Bordeaux een monopolie op de lucratieve uitvoer van wijn naar Engeland. De handel in wijn uit Eleonora’s geboortestreek Aquitanië floreerde en het aantal wijngaarden in de Gironde groeide explosief. Maar dat was slechts tijdelijk, want toen Aquitanië na de Honderdjarige Oorlog onder Frans bestuur kwam, zakte de handel met Engeland in.
Toch kwamen de makers van de bordeauxwijnen er weer bovenop. In de volgende eeuwen werden er nieuwe handelsbetrekkingen aangeknoopt met de Nederlanden en met de handelssteden aan de Oostzee. Vandaag de dag worden de bordeauxwijnen uitgevoerd naar meer dan 150 landen over de hele wereld.
Kwaliteitsgaranties zijn al sinds jaar en dag onmisbaar voor de internationale reputatie van de bordeauxwijnen. In 1855 organiseerde Frankrijk de “Exposition universelle”, een wereldtentoonstelling die meer dan 5 miljoen bezoekers uit de hele wereld trok. Om de reputatie van de Girondewijnen te beschermen, vroeg Napoleon III om een nieuw classificatiesysteem dat als kwaliteitsgarantie voor deze wijnen moest dienen. Dit systeem voor de bescherming van bordeauxwijnen is tot op de dag van vandaag blijven bestaan, maar het werd in 1973 aangevuld met de toekenning van de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Daarmee kan de internationale reputatie van de bordeauxijnen nog beter worden beschermd. Maar het is tegelijk ook een erkenning van de unieke kenmerken en de lokale betekenis van deze wijnen.
Productie
Bordeauxwijnen worden gemaakt rond de monding van twee rivieren, de Gironde en de Dordogne, van ongeveer 100 km landinwaarts tot aan de Atlantische kust. De korrelige zandgrond is een perfecte voedingsbodem voor wijnstokken en de hoge temperaturen stimuleren een krachtige groei. Dit bodemklimaat (terroir) maakt het mogelijk om verschillende druivenrassen te verbouwen, waardoor bordeauxwijnen zo divers zijn. Voor de beschermde rode, witte en roséwijnen worden dan ook allerlei druivenrassen gebruikt, waarvan de merlot het meest gangbaar is voor de productie van rode wijnen, terwijl we sauvignon blanc of semillon vaker terugvinden in witte wijn.
Het werk op de chateaus in de Gironde gaat het hele jaar door, maar het seizoen begint in oktober. Na het omploegen van de grond in het najaar worden in de wintermaanden de wijnstokken zorgvuldig gesnoeid. Dat zorgt voor een oogst van hoge kwaliteit.
In de lente komen de wijnstokken weer tot leven. Er verschijnen nieuwe knoppen en blaadjes. Maar het is vooral in het late voorjaar en de zomer dat de kennis die van generatie tot generatie is opgebouwd, zich moet bewijzen. De wijnboeren selecteren de trossen die druiven van hoge kwaliteit zullen voortbrengen. De overige, onrijpe druiven worden geplukt (“groene oogst”) om de kwaliteit van de goede druiven te behouden. Ook worden tests gedaan om de ideale oogsttijd te bepalen. Zodra de druiven rijp zijn, worden ze geplukt, geplet, vergist en tot wijn verwerkt.