Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Riso Nano Vialone Veronese BGA

De beschermde geografische aanduiding (BGA) waarborgt dat minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen in het betrokken gebied plaatsvindt.

Oorsprong

In het begin van de zestiende eeuw werd voor het eerst rijst geteeld in de laagvlakte van de provincie Verona. Families uit Lombardije hebben deze teelt naar het zuiden gebracht. Hierdoor werd onproductief moerasland omgevormd tot een gecultiveerd landschap van rijstvelden.

luchtzicht op overstroomde velden voor de rijstteelt

Deze transformatie vond plaats onder toezicht van de Provveditori ai Beni Inculti (proveditoren voor woeste gronden), een specifieke openbare instantie die in 1545 door de Venetiaanse Senaat is ingesteld.

zwart-witfoto van 6 dames die rijst plukken

Naast het oprichten van netwerken van kanalen en sloten hebben de Provveditori ook de bouw toegestaan van rijstpellerijen, rudimentaire molens waarin de rijst van de bolster werd ontdaan door hydraulisch aangedreven stampers.

Aanvankelijk werd Veronese-rijst bijna uitsluitend verkocht op de Rialtomarkt in Venetië. In de loop van de 17e en 18e eeuw groeiden de reputatie en de populariteit van het product.

Vanaf de 20e eeuw werd dankzij vooruitgang in teelttechnieken de rijstsoort Vialone Nano verkregen, een hybride van de oudere soorten Nano en Vialone. Deze nieuwe soort werd in 1937 voor het eerst geteeld en werd in 1945 in de provincie Verona ingevoerd.

In 1996 werd de uitstekende kwaliteit van deze rijstsoort erkend toen Riso Nano Vialone Veronese de eerste rijst in Europa werd met een beschermde geografische aanduiding (BGA).

Productie

antique sepia foto van een groep mannen die rijst zaaien

Riso Nano Vialone Veronese BGA wordt geproduceerd in 24 gemeenten in de zuidelijke laagvlakte van Verona. Dit gebied staat bekend als de bassa Veronese en is bedekt met een tapijt van lichte, alluviale grond.

Vers bronwater uit kalkhoudende rotsen bevloeit de vlakten en zet mineralen af die de bodem een duidelijk alkalisch karakter geven. Het is dit alkalische karakter dat de rijstvelden rond Verona onderscheidt van de meeste andere Italiaanse rijstgebieden.

De bodem wordt zorgvuldig onderhouden met teelttechnieken die in de loop der tijd zijn overgedragen en die zich op natuurlijke wijze hebben ontwikkeld in functie van de noden van de plaatselijke omgeving. De rijsttelers regelen zorgvuldig de bevloeiing en het drogen van de rijst, en dankzij gewasrotatie zijn voor een gezonde en kwalitatief hoogwaardige oogst steeds minder gewasbeschermingsmiddelen en chemische meststoffen nodig.

16th century rice huskers

Na de oogst wordt de rijst naar de plaatselijke molens gebracht, rijstmolens die rechtstreeks afstammen van de talrijke rijstpellerijen die in de loop van de zestiende eeuw ontstonden in deze streek. Sommige van de oorspronkelijke molens hebben de eeuwen doorstaan en zijn vandaag nog steeds in bedrijf.

Hoewel het verwerkingsproces gewoonlijk door moderne machines wordt uitgevoerd, voldoen de molenaars van nu aan dezelfde criteria en streven zij dezelfde resultaten na als die van hun voorouders.

Wanneer de korrels eenmaal verwerkt zijn, worden zij verpakt in het afgebakende geografische gebied, wat een optimale versheid garandeert. De korrels zijn rijk aan zetmeel, waarvan het grootste deel wordt vrijgegeven bij het koken, terwijl zij door hun hoge amylosegehalte hun vorm en structuur kunnen behouden, zelfs wanneer zij stevig worden gekookt.

Bij traditionele kookmethoden komt de rijst het best tot zijn recht. Zo ontstaan “golven” van parelmoerachtige korrels met een romige textuur die perfect geschikt is voor risotto’s, en een delicaat, maar typisch aroma dat zich mooi vermengt met een grote verscheidenheid van sauzen, dressings en ingrediënten.

Meer informatie

Riso Nano Vialone Veronese BGA - wettelijke specificaties

Beschermde geografische aanduiding

Eten en drinken van hoge kwaliteit in heel Europa