Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Asperges du Blayais BGA

De beschermde geografische aanduiding (BGA) garandeert dat minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen in het betrokken gebied plaatsvindt.

Geschiedenis

een veld van paarse asperges
Aspergebedden bedekt met plasticfolie. © APBA

Asperges du Blayais BGA verwijst naar een reeks variëteiten witte of paarse asperges die geteeld worden in een aantal gemeenten in de Franse departementen Gironde en Charente-Maritime. Sinds 2015 hebben ze een beschermde geografische aanduiding.

Kaart van de regio Blayais, Frankrijk

Asperges du Blayais BGA worden in het zuidwesten van Frankrijk op de rechteroever van de monding van de rivier de Gironde en iets verder landinwaarts geteeld, in de regio de Blayais. Het land rondom de riviermonding vormt een ideale omgeving voor de wijnteelt op de kleigrond op de heuvels en de aspergeteelt op de zandgrond in de laagvlakten. Dit is de perfecte bodem voor asperges, waardoor hun verfijnde smaak en kenmerken zijn ontwikkeld.

De dunne schil van deze asperges, de boterzachte toppen en de zachte zoetheid van de stengels zijn te danken aan de samenstelling van de bodem die bestaat uit Périgordzand. De grond waarin de asperges worden geteeld bestaat gemiddeld voor ruim 75% uit zand. Dit zand is zwart, een teken dat het zeer rijk is aan organisch materiaal, zeer fijn en zeer snel warmte opneemt.

Daarnaast is het gematigde klimaat, dat sterk wordt beïnvloed door oceaan en de nabijgelegen monding van de Gironde, een groot pluspunt. De weersomstandigheden zijn ideaal voor een snelle groei tijdens het aspergeseizoen, met milde temperaturen vanaf maart en regelmatige neerslag tussen maart en juni. Het milde klimaat bevordert ook een vroege oogst en voorkomt zo dat de groente bitter wordt.

mensen die asperges met de hand oogsten
De asperges worden van april tot juni met de hand geoogst. © APBA

Asperges du Blayais BGA hebben een zachte structuur die perfect samengaat met hun zoete smaak, die gevat worden in de Franse slogan ‘De la pointe au talon tout est bon!’ (Van top tot teen heerlijk!), die al enkele generaties lang deze delicatesse beschrijft. De kwaliteit van de Asperges du Blayais BGA is bekend tot ver buiten de regio waar zij gekweekt worden. Ze worden verkocht in heel Frankrijk, Europa en zelfs in China en Japan.

Productie

Er zijn diverse, zorgvuldig geselecteerde rassen van de Asperges du Blayais BGA: Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31 en Vitalim. Er mogen nieuwe rassen worden ingevoerd, zolang zijn voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen.

Tegenwoordig worden Asperges du Blayais BGA vrijwel altijd geteeld in bedden met geulen en bermen, waardoor de asperges langer onder de grond kunnen groeien en hun witte kleur behouden. Ook kunnen de bermen worden afgedekt, waardoor de voordelen van het klimaat geoptimaliseerd worden.

grond met een rij aspergeskronen

De kleuraanduiding van de Asperges du Blayais BGA wordt bepaald door de kleur van de toppen. Bij witte asperges is de top wit, bij paarse asperges is de top roze tot paars. De stengel is altijd wit, maar kan een zwak lichtroze tint hebben.

Asperges du Blayais BGA hebben een aantal kwaliteitskenmerken. Ten eerste zijn de toppen altijd mooi gesloten en de stengels welgevormd: ze zijn niet hol, gebroken of gebarsten en mogen niet meer dan een lichte kromming vertonen. De lengte van aspergetoppen is minder dan 12 cm, asperges zijn 12 tot 17 cm, en lange asperges zijn meer dan 17 cm. De maximumlengte bedraagt 22 cm. De minimale diameter, gemeten halverwege de stengel, is 12 mm.

Alleen voldoende grote asperges met witte stengels en witte of paarse toppen (een teken van zachtheid) doorstaan de strenge selectie. Er wordt speciaal op gelet of de asperges niet uitdrogen, er worden dus speciale maatregelen genomen bij het sorteren en koelen, omdat de zachtheid van de asperges afhankelijk is van hun versheid en het vochtgehalte. De tijd tussen het oogsten en koelen mag nooit meer dan 10 uur zijn. De asperges moeten in afwachting van het verpakken en verzenden worden opgeslagen in een koude, vochtige ruimte (meer dan 80% luchtvochtigheid bij een temperatuur russen 2 en 7°C).

Monding van de Gironde
De rechteroever van de monding van de Gironde heeft het ideale klimaat om Asperges du Blayais BGA te kweken. © APBA

Het schillen van deze asperges, met de hand of een machine, is niet noodzakelijk en gebeurt na het sorteren. Asperges du Blayais BGA moeten op de plaats van productie worden gesorteerd, maar ze mogen elders geschild en verpakt worden.

Meer informatie

Asperges du Blayais BGA - wettelijke specificaties

Beschermde geografische aanduiding

Eten en drinken van hoge kwaliteit in heel Europa

Recept dat geïnspireerd is door de zachte en zoete smaak van Asperges du Blayais BGA, voor een smakelijk gerecht vol verse ingrediënten.