Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Pera Rocha do Oeste BOB

De beschermde oorsprongsbenaming (BOB) garandeert dat de productie, verwerking en bereiding volledig in de betrokken streek plaatsvinden.

Oorsprong

In 1836 stuitte Pedro António Rocha bij toeval op een unieke, nog onbekende soort perenboom op zijn boerderij in de buurt van Sintra, een plaatsje tussen Lissabon en de Atlantische Oceaan.

Rocha vond dat de peren van die boom zo'n aparte smaak hadden dat hij zijn vrienden en buren elk jaar in september uitnodigde om te proeven en te genieten van de nieuwe oogst. Hij gaf ook stekjes van de boom door aan vrienden, waardoor de nieuwe variëteit zich snel over de hele streek verspreidde en ter ere van zijn ontdekker Pera Rocha werd genoemd.

een luchtpanorama van Pena kasteel en bergen
Het Palácio da Pena, op een van de toppen van de Serra de Sintra, staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. © AdobeStock

Dat op de boerderij van Rocha spontaan zo'n nieuwe variëteit kon ontstaan, is te danken aan het microklimaat van Sintra. Deze aan de zeewind blootgestelde streek aan de voet van de Serra de Sintra (van oudsher ook wel Lunae Mons of Maanberg genoemd) wordt gekenmerkt door zijn gelaagde, voedselrijke bodem die van de jura dateert. Behalve die bodem is ook de winterkou voor deze peer onmisbaar voor een goede ontwikkeling. Aan de zomerzon dankt de schil zijn roze gloed.

Bijna negentig jaar na de ontdekking werd de peer op de tweede nationale fruitteeltconferentie in het Portugese Alcobaça officieel erkend als apart ras. De landbouwkundige Guilherme Joaquim da Matta, die het het bedrijf van Rocha van Rocht had bezocht, beschreef de boom toen als volgt:

"Verschillende mensen in Ribeira de Sintra vertelden me dat ze wisten van welke perenboom de eerste stekken waren gesneden. [...] Ze hebben me die boom, in een kleine greppel tussen de boomgaard en de akker, laten zien [...]. Wat me meteen opviel, was dat hij zo robuust was. Ik keek eigenlijk naar een exemplaar dat, op grond van zijn uiterlijk en van wat die bejaarde mensen me hadden verteld, meer dan negentig jaar oud moest zijn."

En niet alleen de wetenschap erkende de bijzonder eigenschappen van de Pera Rocha do Oeste. Ook consumenten en gastronomen wisten ze te waarderen, zodat de peer al gauw een typisch streekproduct werd.

In 2003 erkende ook de Europese Unie de unieke kwaliteiten van de Pera Rocha do Oeste door het product een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) te verlenen.

Productie

kaart van Portugal met de nadruk op de regio Pera Rocha
Pera Rocha-productie in Portugal (Pera Rocha do Oeste BOB wordt alleen in de regio Oeste geteelt). © Wikimedia - EstherG

De Pera Rocha do Oeste BOB wordt geproduceerd en verpakt in negenentwintig gemeenten in de regio Oeste (die haar naam dankt aan het feit dat zij de meest westelijk gelegen streek op het Portugese vasteland is).

De boomgaarden worden zorgvuldig onderhouden volgens de lokale tradities. Omdat het weer zo'n grote rol speelt bij het rijpen van de peer, gebeurt alles – teelt, behandeling en oogst – in het ritme van de natuur.

De pluk, waaraan vaak praktisch de hele plaatselijke bevolking meedoet, begint in de tweede helft van augustus. Elk jaar helpen 15.000 mensen om ongeveer 173.000 ton peren te oogsten. In sommige boomgaarden gebeurt het plukken nog steeds met de hand op de traditionele manier, door de peren beet te pakken en licht te kantelen om schade aan de steel te voorkomen.

De peren worden dan eerst naast de bomen in rijen dozen opgeslagen. Daarna worden ze naar het het fruitpakhuis gebracht, waar ze gekoeld, gecodeerd, geëtiketteerd en opgeslagen worden. De Pera Rocha do Oeste BOB kan lang worden bewaard en is van augustus tot mei te vinden in de winkel en op de fruitschaal thuis.

peer in rode wijn en kaneel in een pot
Pera Rocha cozida em bom vinho (in rode wijn met suiker en kaneel gekookte peren). © AdobeStock

De peer, in het begin nog stevig, wordt langzaam zoeter en zachter, waarbij het vruchtvlees romiger en sappiger wordt, een proces dat in perenjargon "smelten" wordt genoemd. Typisch voor deze vrucht zijn ook de iets ruwere bronskleurige vlekken rondom de basis en de steel van de vrucht .

Hoewel de Pera Rocha do Oeste BOB vaak wordt gebruikt in salades, likeuren en vruchtensappen, is zij vanwege haar zoete smaak bijzonder populair als ingrediënt voor desserts.

Meer informatie

Pera Rocha do Oeste BOB – wettelijke specificaties

Beschermde oorsprongsbenaming

Eten en drinken van hoge kwaliteit in heel Europa