Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Chianti BOB

De beschermde oorsprongsbenaming (BOB) garandeert dat alle fasen van de productie, verwerking en bereiding in de regio plaatsvinden.

Geschiedenis

Chianti BOB is afkomstig uit de Italiaanse regio Toscane, waar wijngaarden van oudsher het landschap bepalen. Er zijn zelfs versteende wijnranken van meer dan tien miljoen jaar oud gevonden.

De eerste sporen van wijnbouw in de regio gaan terug tot de achtste eeuw v. Chr., de Etruskische periode (8ste tot 3de eeuw v. Chr.). Ook toen al was Toscaanse wijn tot ver buiten de eigen regio geliefd, en werd er wijn geëxporteerd naar Zuid-Italië en Gallië (ongeveer het huidige Frankrijk).

een wijngaard in het Chianti-gebergte
“Landschap in de Chiantistreek” door Francesco Sgroi, licentie CC BY 2.0

De Chianti BOB zelf is ontstaan in de vroege middeleeuwen. De heuvels tussen de steden Florence en Siena werden de “Colline del Chianti” genoemd. Dit gebied stond bekend om zijn wijntraditie en de drie belangrijkste dorpen (Castellina, Gaiole en Radda) vormden samen de Lega del Chianti (Liga van de Chianti).

In 1716 volgde de eerste wettelijke erkenning toen Cosimo III de Medici, groothertog van Toscane, bepaalde dat de naam “Chianti” alleen mocht worden gebruikt voor wijn van wijnboeren uit de dorpen van de Lega del Chianti, Greve en omgeving.

Sindsdien is het productiegebied geleidelijk gegroeid en het bestrijkt nu een aanzienlijk deel van midden-Toscane, met de provincies Arezzo, Florence, Prato, Pistoia, Pisa en Siena. De definitieve erkenning kreeg Chianti BOB in 1967, toen die naam werd geregistreerd als Italiaanse gecontroleerde oorsprongsbenaming (DOC en later DOCG).

Productie

De specifieke eigenschappen dankt de Chianti BOB aan de klimatologische en geologische kenmerken van de regio. Het glooiende landschap bij de Tyrreense zee tempert het warme mediterrane klinmaat en creëert zo ideale omstandigheden voor de wijnbouw. De hoogte zorgt voor grote temperatuurschommelingen in de loop van de dag, waardoor het suiker- en zuurgehalte van de druiven mooi in balans blijft.

De meeste variëteiten die voor de productie van Chianti BOB worden gebruikt, worden traditioneel in de streek geteeld. Zo is de Sangiovese de belangrijkste variëteit: elke Chiantiwijn moet voor 70 tot 100% uit deze druiven worden gemaakt.

trossen van chianti druiven op een wijnstok
“Chiantidruiven” door Francesco Sgroi, licentie CC BY 2.0

Druiven die voor Chianti BOB worden gebruikt, mogen niet hoger dan 700 meter boven de zeespiegel worden verbouwd. Gemiddeld staan de wijnstokken op zo’n 200 tot 400 meter. Er gelden voor de teelt geen bijzondere beperkingen zolang de bijzondere eigenschappen van de druiven en de druivenstokken maar behouden blijven. Horizontale teelt is echter strikt verboden.

Er bestaan tegenwoordig diverse soorten Chianti BOB met verschillende rijpingsmethoden en samenstellingen, zoals de Chianti Superiore en Chianti Riserva. In ieder geval mag Chianti alleen in het duidelijk afgebakende gebied en met druiven uit dat gebied worden geproduceerd.

Meer informatie

Chianti BOB - wettelijke specificatie

Beschermde oorsprongsbenaming

Kwaliteitsproducten uit heel Europa