Skip to main content
Agriculture and rural development

Loukoumi Geroskipou BGA

De beschermde geografische aanduiding (BGA) zorgt ervoor dat minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen in het betrokken gebied plaatsvinden.

Oorsprong

Volgens de legende dook de godin Aphrodite op uit zee bij de rotsen van Petra tou Romiou en zaaide ze de zaden van haar heilige tuin in het nabijgelegen Geroskipou.

Aphrodite en de rotsen van Petra tou Romiou

De legendarische tuinen zijn opgegaan in de nevelen van mythe en tijd, maar Geroskipou bloeit vandaag in de kleuren van loukoumi, het populaire suikergoed dat al sinds 1895 met het stadje is verbonden. Toen keerde Sophocles Athanasiou na lange tijd terug naar zijn geboortedorp met een recept.

Tijdens zijn reizen had Athanasiou de smaak van loukoumi (ook bekend als lokum of Turks fruit) te pakken gekregen, de zoete delicatesse die in heel Turkije en rond de Middellandse Zee te vinden is. Toen hij terugkeerde naar zijn geboortedorp had hij een recept naar eigen smaak bedacht waar hij toekomst in zag.

Hij richtte een kleine fabriek op en opende zijn eigen loukoumi-winkel bij het dorpsplein in Geroskipou in 1895. De reputatie van de winkel en het lekkers dat daar verkocht werd, deed al gauw de ronde van het eiland en daarbuiten.

oprichters van Loukoumi Gerospikou en winkel

In 1920 droeg Athanasiou het bedrijf over aan zijn dochter Chariklia en haar echtgenoot Gabriel Hadjizinoviou. Zij gaven de fakkel door aan hun zoon, Nikodemos Gabriel. Sinds 1990 zetten zijn vrouw Evdokia en zijn zoon George de traditie voort.

Geïnspireerd door de familie Athanasiou, die haar producten verkoopt onder de naam “Aphrodite Delights”, begonnen andere fabrikanten in de gemeente volgens dezelfde methode suikerwaren te produceren en versterkten zo de band tussen de stad en de lekkernij.

Die band is zo sterk dat Loukoumi Geroskipou in 2007 als eerste Cypriotische product een officieel beschermde geografische aanduiding (BGA) kreeg. Het is de enige variëteit van loukoumi die die erkenning kreeg.

Productie

De loukoumi worden nog altijd op dezelfde wijze en volgens hetzelfde recept gemaakt als de eerste loukoumi die Sophocles Athanasiou in 1895 op de markt bracht, en altijd binnen de grenzen van Geroskipou.

de familie Athanasiou

De kunst van de bereiding van Loukoumi Geroskipou ligt in de onvervalste zoetheid en consistentie die het product onderscheiden van andere loukoumi-variëteiten. In tegenstelling tot die variëteiten bevatten Loukoumi Geroskipou geen glucose of gelatine. Om de gewenste smaak en textuur te bereiken, moet elke stap van het productieproces met geduld en precisie worden uitgevoerd. De lokale vaardigheden en expertise zijn door tijd en traditie verbeterd.

Eerst wordt water in een grote, verwarmde pan gegoten. Daarna worden suiker en citroenzuur toegevoegd. Het mengsel wordt aan de kook gebracht en blijft gedurende 35 minuten op 100 °C sudderen.

loukoumi-gerospikou-bottom-image.jpg

Maiszetmeel, dat vooraf is opgelost in koud water, wordt vervolgens toegevoegd aan het mengsel dat gedurende 2 uur bij een temperatuur van 100-130 °C moet worden gehouden en waarin moet worden geroerd met 36 omwentelingen per minuut.

Daarna komen de aroma’s. Die moeten worden gekozen uit een vooraf goedgekeurde lijst. Elk aroma in de lijst is zorgvuldig uitgezocht als bekroning van de natuurlijke zoetheid van de loukoumi. Het gamma gaat van roos, aardbei en mandarijn tot banaan, bergamot en pistache. Soms worden kleurstoffen, chocolade of geroosterde noten toegevoegd. Ingrediënten zoals amandelen en honing worden lokaal ingekocht in de provincie Paphos.

Als de aroma’s volledig vermengd zijn, wordt het nu stroperige mengsel in grote kratten gegoten om op te stijven. Wanneer het afgekoeld is, neemt het mengsel zijn definitieve gelatineachtige vorm aan. De loukoumi zijn zo vast dat ze zachtjes weer hun oorspronkelijke vorm aannemen als je erop duwt, maar tegelijkertijd ook zo zacht dat ze in de mond smelten.

Het eindproduct wordt in blokjes gesneden die worden bestrooid met poedersuiker of fijngemalen kokos.

Meer informatie

Loukoumi Geroskipou BGA – juridische specificaties

Beschermde geografische aanduiding

Eten en drinken van hoge kwaliteit in heel Europa