Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Geraardsbergse mattentaarten BGA

De beschermde geografische aanduiding (BGA) garandeert dat ten minste één van de stadia van de productie, verwerking of bereiding in de regio plaatsvindt.

Geschiedenis

Lang geleden, toen koeling nog een luxe was en alleen rijken en kloosterlingen een ijskelder hadden, was het een uitdaging om melk te bewaren. Een van de makkelijkste technieken was kaas maken. In dat proces ontstaat eerst wrongel. De mattentaart, nu een geliefde Vlaamse delicatesse van bladerdeeg met een vulling op basis van wrongel, is ontstaan als een methode om die gestremde melk smakelijker te maken en te bewaren voor later gebruik.

Net als voor de meeste landbouwproducten zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten wie deze unieke conserveringsmethode heeft bedacht, maar bekend is wel dat al in de eerste geschreven bronnen over de Geraardsbergse mattentaart kwaliteit erg belangrijk was. In 1665 liet de inwoners van Geraardsbergen nieuwe regels vastleggen waarin stond dat mattentaarten aan bepaalde kwaliteitseisen moesten voldoen. Anders mochten de taarten niet in de stad worden verkocht. In 1752 ging Maria-Theresa, keizerin van de Oostenrijkse Nederlanden, nog een stap verder toen ze de kwaliteitsregels voor mattentaarten bij keizerlijk decreet bekrachtigde.

Deze traditie van kwaliteitszorg wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden. In 1978 werd de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart opgericht. Deze broederschap beschermt de lokale delicatesse door erop toe te zien dat voor de taarten uitsluitend met “matten” (wrongel) van de hoogste kwaliteit wordt gewerkt. Sinds 1980 worden de unieke geschiedenis en smaken van het streekproduct jaarlijks gevierd op een speciale “Dag van de Geraardsbergse mattentaart”. Op die dag, eind april, zetten de leden van de broederschap een werkende oven op de Markt om de eigen inwoners en vele bezoekers te laten zien hoe de specialiteit wordt gemaakt, en de traditie zo in leven te houden.

Productie

Het belangrijkste ingrediënt van de Geraardsbergse mattentaart zijn, zoals de naam al aangeeft, de “matten” of wrongel. Ze worden gemaakt van rauwe melk, karnemelk en eventueel een beetje azijn. De melk moet afkomstig zijn van boeren in de gemeente Geraardsbergen of de aangrenzende gemeente Lierde.

De taarten zelf worden gemaakt van bladerdeeg met daarin de vulling van fijn gemalen wrongel, eieren, suiker en, afhankelijk van het recept, amandelen. Om te beginnen worden de matten op de bodem van bladerdeeg geplaatst, en vervolgens afgedekt met een tweede laag bladerdeeg en daarop een dun laagje ei. Daarna zijn ze klaar om te worden gebakken. De taarten worden gemaakt bij bakkers in de vermelde twee gemeentes, maar een nog niet gebakken taart kan ook worden ingevroren en elders worden afgebakken. Op die manier kan iedereen overal ter wereld genieten van de echte Geraardsbergse mattentaart.

Meer informatie

Geraardsbergse Mattentaarten BGA - rechtsinstrument

Beschermde geografische aanduiding

Eten en drinken van hoge kwaliteit in heel Europa