Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Kalix Löjrom BOB

De beschermde oorsprongsbenaming (BOB) garandeert dat de productie en verwerking volledig in de specifieke regio plaatsvinden.

Oorsprong

Kalix Löjrom BOB is kaviaar (kuit, eitjes) van de kleine marene, een kleine zalmsoort, en heeft in 2010 van de EU de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.

Gulf of Bothnia

De kleine marene die gebruikt wordt voor de productie van Kalix Löjrom BOB, komt voor in het gebied rond de gemeenten Piteå, Luleå, Kalix en Haparanda. De vissen worden ook gevangen in de Botnische Golf, in een gebied binnen 40 km van de kust tussen de mondingen van de rivieren de Torneå en de Åby. Dit zijn de natuurlijke paaigronden van de kleine marene. Het volledige productieproces van Kalix Löjrom BOB moet in dit afgebakende geografische gebied plaatsvinden.

archive map of Gulf of Bothnia

Kalix Löjrom BOB heeft een karakteristieke smaak en een herkenbare oranje kleur, namelijk kleur S2070-450R in het Zweedse nationale kleurenschema. De typische oranje kleur onderscheidt Kalix Löjrom BOB van de kuit van de zoetwatermarene, die geel van kleur is.

Zowel de unieke smaak als de kleur hebben direct te maken met de bijzondere voeding van de kleine marene. Daarnaast is het koude en schone water in dit deel van de Botnische Golf, waar de kleine marene paait en gevangen wordt, ook een bepalende factor. Er komen niet minder dan acht grote rivieren en talrijke kleine waterlopen uit in dit gebied, waar het water van drinkwaterkwaliteit is.

Ook de traditionele productiemethode van Kalix Löjrom BOB draagt bij tot zijn ongeëvenaarde reputatie. Hoe de kuit verwerkt wordt, is onderdeel van de lokale kennis en vereist jarenlange ervaring. De ronde smaak, met een mild zilte toets van visolie, maakt deze Zweedse specialiteit uniek.

Productie

a picture of the small salmonid fish species

Kalix Löjrom BOB wordt gemaakt van de kuit van de kleine marene, ook wel coregonus albula genoemd. Deze vis wordt gevangen in een specifiek deel van de Botnische Golf. Zowel de natuurlijke omstandigheden in het leefgebied als de voeding van de kleine marene maken Kalix Löjrom BOB zo bijzonder.

De kleine marene voedt zich uitsluitend met wat hij vindt in zijn omgeving: plankton van schaal- en schelpdieren en insectenlarven. De omvang van het vangstgebied is afhankelijk van de hoeveelheid zoet water die in het voorjaar de Botnische Golf in stroomt. Is er meer zoet water, dan is het leefgebied van de kleine marene groter.

Het bereidingsproces van Kalix Löjrom BOB bestaat uit verschillende fasen: spoelen, kloppen, zeven, drogen, pekelen en nog eens grondig spoelen. De maat van de kuit varieert tijdens de vijfweekse vangstperiode: van 0,8 mm in de eerste week tot 1,3 mm in de vijfde week. Het oogsten van de kuit gebeurt handmatig op de dag van de vangst. Daarna wordt de kuit gepekeld met 4% zout.

a fisherman with a catch of fish and a factory worker cleaning fish
Productie Kalix Löjrom

Kalix Löjrom BOB wordt meestal ingevroren of ontdooid verkocht. Tijdens de vangstperiode is het ook in kleinere hoeveelheden vers te koop. Door de vriesdroogmethode daalt het vochtgehalte in Kalix Löjrom BOB tot 37,7%. Het zoutgehalte is 4,3%. Ongeacht of het product bevroren, ontdooid of vers verkocht wordt, deze karakteristieken zijn altijd dezelfde.

Meer informatie

Kalix Löjrom PDO – wettelijke specificaties

Beschermde oorsprongsbenaming

Eten en drinken van hoge kwaliteit in heel Europa