Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Ardenner ham BGA

De beschermde geografische aanduiding (BGA) garandeert dat minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen in het betrokken gebied plaatsvindt.

Geschiedenis

De Belgische Ardenner ham BGA is genoemd naar het bosrijke heuvelland in het zuiden en het zuidoosten van Wallonië. De omstandigheden in dit groene gebied met zijn grotten en kloven zijn bepalend voor de typische eigenschappen van deze traditioneel geproduceerde droge ham.

Er is een nauw verband tussen het microklimaat van de Ardennen en het rijpings- en droogproces van de verse, ongedroogde ham, waardoor de Ardenner ham BGA haar bijzondere smaak en textuur krijgt. De ham wordt geproduceerd in de Belgische provincie Luxemburg of in aangrenzende gebieden in de provincies Luik en Namen en zijn welverdiende reputatie stamt al uit de dagen van weleer. Ardenner ham heeft sinds 1996 een beschermde geografische aanduiding (BGA) en is tegenwoordig een van de hoogtepunten op de lokale menu’s van regionale producten.

Oude foto van Bohan-sur-Semois, Ardennen

Toen varkens nog de enige bron van vlees waren, bestonden er nog geen koelkasten en was drogen een manier om het vlees langer te kunnen bewaren. De hammen van het varken werden als de beste delen beschouwd en werden als delicatesse geserveerd bij lokale festiviteiten. Uit verhalen blijkt dat reizigers in de Ardennen aan het begin van de 19 eeuw al heerlijke ham te eten kregen. Zowel thuis als in restaurants stond Ardenner ham op het menu,

Productie

Ardenner ham BGA

De kwaliteit en de typische kenmerken van Ardenner ham BGA zijn nu beschermd om namaak te voorkomen en de kwaliteit te behouden. De ham werd aanvankelijk beschermd bij Belgische koninklijk decreet van 1974, waarin staat dat de ham in de Ardennen op traditionele wijze moet worden gezouten, gedroogd en naar keuze gerookt onder natuurlijke omstandigheden en met behulp van lokale knowhow.

Het productieproces van Ardenner ham BGA begint met het zouten van de varkensham door deze in te wrijven met zout of in een pekelbad te leggen. Hierna volgt het drogen in koude omgeving. De hammen absorberen omgevingsaroma's en ontwikkelen zo hun kenmerkende smaak en geur. De ham mag alleen worden gerookt boven hout of zaagsel van naaldbomen of gerecycleerd naaldhout, maar roken is niet verplicht De rijpingstijd en de minimale productietijd hangen af van het soort product: Ardenner beenham, Ardenner hartham ("coeur") of Ardenner nootham ("noix"). Uiteindelijk moeten de hammen voldoen aan een reeks fysische, chemische en bacteriologische normen.

a person inspecting the ham and a view of church and the castle in the city of La Roche

De wisselwerking tussen temperatuur, luchtvochtigheid en schone, vochtige lucht in de Ardennen zorgt voor de harmonieuze combinatie die nodig is voor het rijpen en drogen van de hammen. De ambachtelijke productie van de typische Ardenner ham is door de eeuwen heen aangepast aan deze natuurlijke omstandigheden.

Meer informatie

Ardenner ham BGA

Beschermde geografische aanduiding

Eten en drinken van hoge kwaliteit in heel Europa

Witlof in Ardenner ham BGA

Recept geïnspireerd door de Belgische culinaire traditie. Ontdek deze ham met zijn typische smaken dankzij het Ardenner microklimaat.