Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Vanille de l’île de La Réunion BGA

De beschermde geografische aanduiding (BGA) garandeert dat minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen in het betrokken gebied plaatsvindt.

Oorsprong

Vanille komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en werd in 1721 voor het eerst naar Europa geëxporteerd door Spaanse conquistadores. In Europa vielen koninklijke en aristocratische kringen voor het delicate aroma van deze exotische specerij en in de daaropvolgende honderd jaar werden tal van vergeefse pogingen ondernomen om de plant op grote schaal op Europese bodem te telen. In 1821 werd vanilla planifolia uit de botanische tuinen van Parijs op Réunion geïntroduceerd, waar de plant met succes groeide.

Alleen na bestuiving groeien op de plant de vruchten waaruit de vanille wordt verkregen. In Midden-Amerika werd de plant bestoven door de kleine, inheemse, steekloze Melipona-bij. Op Réunion kwam geen insecten of vogels voor die de vanilleplant konden bestuiven, met als gevolg dat de op het eiland aangeplante vanille gedurende 20 jaar onvruchtbaar bleef.

a mountain range with green hills and blue sky
The mild and humid weather conditions on the eastern part of La Réunion promote the aromatic compounds of the vanilla pods. © Adobe
Гравиране на Edmond Albius
12 year old slave Edmond Albius discovered the technique for manual pollination which is still used today. © Antoine Roussin

Hier kwam in 1841 verandering in toen Edmond Albius, een twaalfjarige slaaf en plantenliefhebber, een techniek bedacht om de vanilleplant met de hand te bestuiven. Albius ontdekte dat er bevruchting plaatsvond wanneer met een stokje de scheiding tussen de mannelijke en vrouwelijke organen van de plant werd weggehaald en deze zachtjes tegen elkaar werden gewreven. Hierdoor was er eindelijk een methode om vanille snel en winstgevend over de hele wereld te produceren.

Ook vandaag wordt nog steeds bijna alle vanille bestoven volgens de Albius-methode. De productie van vanille is doorheen de geschiedenis zo belangrijk geweest voor de economie van Réunion dat een vanilleplant is afgebeeld op het in 1925 door gouverneur Émile Merwart ontworpen wapenschild van het eiland.

De wereldwijde reputatie van Vanille de l’île de La Réunion heeft zij te danken aan haar unieke aromatische bouquet, dat het gevolg is van de natuurlijke omstandigheden waarin zij groeit en van de deskundigheid van de producenten. Ter erkenning hiervan kreeg deze vanille in 2021 een beschermde geografische aanduiding (BGA).

Productie

Vanille - pollination
The plant is pollinated by lifting up the wall separating the plant’s male and female organs and gently rubbing them together. © La terre est un jardin
A person holding a toothpick to a plant

Vanille de l’île de La Réunion BGA dient te worden geteeld en verwerkt in de gemeenten Bras-Panon, Saint-André, Saint-Benoit, Saint-Joseph, Saint-Philippe, Sainte-Marie, Sainte-Rose en Sainte-Suzanne, op het oostelijke deel van het eiland.

Zowel in de teelt- als in de verwerkingsfase zijn de milde en vochtige weersomstandigheden aan de loefzijde van het eiland bevorderlijk voor de precursoren van aromatische verbindingen in de vanillestokjes en dus voor de zoete geur en smaak ervan.

Het eiland Réunion is de bakermat van de kennis over de vanilleproductie. Naast de manuele bestuivingstechniek werd op het eiland ook de verwerkingsmethode (in heet water dompelen en verhitten) ontwikkeld en geperfectioneerd. Hoewel deze processen nu overal ter wereld worden toegepast, vormen de door de eilandproducenten ontwikkelde methoden een garantie voor de kwaliteit van de Vanille de l’île de La Réunion BGA.

Na de teelt volgt de verwerkingsfase die erop is gericht de volle smaak van de vanillestokjes te verkrijgen. Ze worden gedurende 20 dagen gedroogd in de zon en vervolgens in de schaduw, waarna zij gedurende ten minste zeven maanden in gesloten houten dozen worden bewaard. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct geen nasmaak van creosoot of teer bevat, zoals vaak het geval is bij andere soorten vanille die te snel worden gedroogd en in vacuümzakken worden gerijpt — een proces dat anaerobe gisting wordt genoemd.

“Vanille de l’île de La Réunion” wordt alleen verkocht in de drie volgende vormen.

  • Gedroogde vanillestokjes die buigzaam en glanzend zijn, variërend van bruin tot donker chocoladebruin.
  • Verse vanillestokjes die vlezig en glanzend zijn en een gelijkmatige roodbruine kleur hebben. Deze zijn stijf en onbuigzaam.
  • Gekristalliseerde vanille die tijdens het rijpingsproces op natuurlijke wijze op de stokjes wordt gevormd, in de vorm van sterren, naalden of suikerkorrels. In deze vorm heeft de vanille de meest intense en subtiele geur, wat in de gastronomie erg gewaardeerd wordt, en er is dan ook veel vraag naar.

De uitzonderlijke kwaliteiten van Vanille de l’île de La Réunion BGA worden overal ter wereld erkend. Ook verschillende Michelinsterrenchefs, waaronder Guy Martin, Alain Passard, Pierre Hermé en Jacques Genin, hebben hun waardering laten blijken.

Meer informatie

Vanille de l’île de La Réunion BGA - wettelijke specificaties

Beschermde geografische aanduiding

Geografische aanduidingen voor levensmiddelen en dranken