Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Chianti DOP

Denumirea de origine protejată (DOP) garantează că toate etapele procesului de producție, prelucrare și preparare au loc în regiunea respectivă.

Origini

Vinul Chianti DOP provine din Toscana, o regiune din Italia în care viile au făcut întotdeauna parte din peisaj. S-a găsit viță de vie fosilizată de acum 10 milioane de ani!

Primele semne de viticultură rămase până în zilele noastre datează din secolul al VIII-lea î.Hr., din perioada etruscă (secolele VIII-III î.Hr.). Încă din acele vremuri, vinul din Toscana era apreciat și în alte zone, fiind exportat în sudul Italiei și în Galia (al cărei teritoriu formează acum în mare parte Franța).

um vinhedo nas Montanhas Chianti
„Peisaj din Chianti” de Francesco Sgroi, sub licență CC BY 2.0

Vinul Chianti DOP și-a construit treptat renumele de la începuturile Evului Mediu. Dealurile dintre orașele Florența și Siena erau cunoscute sub numele de Munții Chianti. Pentru că vinul produs acolo era deja apreciat, cele trei sate principale din zonă (Castellina, Gaiole și Radda) au format așa-numita Lega del Chianti (Liga Chianti).

Prima recunoaștere juridică datează din 1716, an în care Cosimo III de Medici, Mare Duce de Toscana, a stabilit că denumirea de vin Chianti poate fi folosită doar de producătorii din satele care formau Lega del Chianti din Greve și împrejurimile sale.

De atunci, zona delimitată pentru producția de Chianti DOP a crescut treptat, cuprinzând acum o mare parte din centrul Toscanei, cu provinciile Arezzo, Florența, Prato, Pistoia, Pisa și Siena. Toată zona a fost recunoscută oficial ca regiune producătoare de Chianti DOP atunci când a primit de la statul italian Denumirea de origine controlată (DOC), la 9 august 1967.

Producție

Particularitățile vinului Chianti DOP se datorează caracteristicilor climatice și geologice din regiune. Viticultura are condiții ideale: un climat mediteraneean cald, datorat Mării Tireniene, cu temperaturi moderate de relieful deluros. Altitudinea face ca strugurii să-și mențină un echilibru bun între dulceață și aciditate, determinat de variațiile mari de temperatură de pe parcursul zilei.

Majoritatea soiurilor de viță de vie utilizate pentru producerea Chianti DOP sunt cultivate în mod tradițional în această regiune. De exemplu, Sangiovese N este principalul soi utilizat pentru a produce vinul Chianti. Acesta trebuie să reprezinte între 70 și 100 % din strugurii folosiți.

ciorchini de struguri chianti pe o viță de vie
"l'uva del chianti" de Francesco Sgroi, sub licență CC BY 2.0

Vița de vie pentru Chianti DOP trebuie cultivată la altitudini de sub 700 m – de obicei, la 200-400 m deasupra nivelului mării. Metodele de viticultură nu sunt supuse unor limitări anume, atâta timp cât nu sunt afectate caracteristicile specifice strugurilor și viței de vie. Totuși, este strict interzisă creșterea orizontală.

În prezent există mai multe feluri de vin Chianti DOP, de exemplu Chianti Superiore sau Chianti Riserva, în funcție de metodele de maturare sau de combinația de struguri folosită. Însă toate trebuie produse în regiunea de origine delimitată, cu struguri din aceeași zonă.

Informații suplimentare

Chianti DOP – specificație juridică

Denumire de origine protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa