Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Riso Nano Vialone Veronese IGP

Indicația geografică protejată (IGP) asigură faptul că măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Origini

Orezul a început să fie cultivat în câmpiile provinciei Verona la începutul secolului al XVI-lea. Adusă în sud de familiile din Lombardia, această practică a transformat mlaștinile neproductive într-un peisaj cu câmpuri de orez cultivate.

vedere aeriană a câmpurilor inundate pentru cultivarea orezului

Această transformare a fost supravegheată de Provveditori ai Beni Inculti (Inspectoratul pentru terenuri necultivate), un organism public dedicat numit de Senatul Venețian în 1545.

fotografie albă și neagră cu 6 de doamne care culeg orez

Pe lângă stabilirea rețelelor de canale și șanțuri, Provveditori autorizau și construirea „decorticatoarelor de orez”, mori rudimentare în care cojile de orez erau îndepărtate cu ajutorul pietrelor acționate prin puterea apei.

Inițial, orezul veronez era vândut aproape exclusiv în piața Rialto din Veneția. Ulterior, reputația sa a crescut, iar în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea a devenit tot mai popular.

Până în secolul al XX-lea, progresele făcute în ameliorarea plantelor au dus la crearea soiului de orez Vialone Nano, un hibrid al soiurilor mai vechi Nano și Vialone. Acest soi nou a fost cultivat pentru prima dată în 1937 și a fost introdus în provincia Verona în 1945.

În 1996, a fost recunoscută calitatea excelentă a soiului, când Riso Nano Vialone Veronese a devenit primul soi de orez din Europa recunoscut prin indicația geografică protejată (IGP) desemnată.

Producție

fotografie antique sepia a unui grup de bărbați care semănează orez

Riso Nano Vialone Veronese IGP este produs în 24 de municipalități din câmpiile sudice ale Veronei. Cunoscută drept bassa Veronese, această zonă este acoperită de un strat de soluri ușoare, aluvionare.

Apa proaspătă de primăvară curge din rocile calcaroase și inundă câmpia, depunând minerale care îi conferă solului un caracter alcalin pronunțat. Acest caracter alcalin este cel care deosebește câmpurile de orez din jurul Veronei de majoritatea celorlalte zone de cultivare a orezului din Italia.

Solul este întreținut cu grijă prin tehnici de cultivare care au fost transmise de-a lungul timpului și care au evoluat în mod natural pe baza nevoilor mediului local. Cultivatorii de orez reglează cu atenție procesele de inundare și uscare, în timp ce rotația culturilor face posibilă obținerea unei recolte sănătoase și de înaltă calitate, reducând considerabil nevoia de produse fitosanitare și îngrășăminte chimice.

16th century rice huskers

După recoltare, orezul este adus în morile locale, descendentele directe ale numeroaselor „decorticatoare de orez” apărute în regiune în secolul al XVI-lea. Câteva dintre morile originale au supraviețuit de-a lungul secolelor și încă funcționează.

Cu toate că, în prezent, procesul de decorticare este realizat cu ajutorul echipamentelor moderne, morarii respectă aceleași criterii și urmăresc aceleași rezultate stabilite de strămoșii lor.

După decorticare, boabele sunt ambalate în aria geografică definită, asigurându-se păstrarea unui grad maxim de prospețime. Boabele sunt bogate în amidon, cea mai mare parte din acesta fiind eliberată în timpul preparării termice, în timp ce un conținut ridicat de amiloză le permite boabelor să își păstreze forma și structura, chiar și în condiții de gătit intens.

Metodele tradiționale de gătit evidențiază tot ce este mai bun din orez, producând valuri de boabe perlate, cu o textură cremoasă, perfecte pentru risotto și cu o aromă delicată, dar distinctivă, care se combină minunat cu o mare varietate de sosuri, preparate și ingrediente.

Informații suplimentare

Riso Nano Vialone Veronese IGP – specificații legale

Indicație geografică protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa