Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Geraardsbergse Mattentaarten IGP

Indicația geografică protejată (IGP) asigură faptul că măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Istoric

Când nu existau frigidere, puțini erau oamenii care puteau conserva alimentele cu gheață – în general, gheața era disponibilă doar în casele oamenilor bogați și în mănăstiri. De aceea, pentru a nu irosi laptele, cea mai la îndemână metodă era să-l transforme în brânză. Dar ce era de făcut cu coagulul rămas? Așa au apărut Mattentaarten, tartele flamande care găsesc o utilizare delicioasă pentru coagul.

Ca la mai toate produsele de fermă, nu se știe cine a descoperit această metodă unică de conservare. Ce știm însă este că, încă de la primele dovezi scrise ale existenței acestei tarte, calitatea a contat foarte mult. În 1665, locuitorii din Geerardsbergen au stabilit că mattentaarten trebuiau să fie de o anumită calitate pentru a putea fi vândute în oraș. În 1752, lucrurile au mers și mai departe când împărăteasa austriacă Maria Teresa, care domnea pe atunci și asupra Țărilor de Jos, a ratificat regulile de calitate acordând un însemn de aprobare regală produsului Geraardsbergse Mattentaart.

Tradiția de garantare a calității continuă până în zilele noastre. În 1978 s-a înființat Frăția Geraardsberg Mattentaart. Ea protejează caracteristicile tartei și se asigură că se folosește doar coagul de calitate, numit „mat”. Din 1980, produsul este celebrat cu propriul eveniment anual. La sfârșitul lunii aprilie, membrii Frăției instalează o brutărie mobilă în piațeta centrală, unde le arată localnicilor și vizitatorilor cum se pregătește tarta.

Producție

Ingredientul esențial al Geraardsbergse Mattentaart este... „mat” (coagul), așa cum arată și numele. Coagulul se obține din lapte crud proaspăt, lapte acidulat și uneori puțin oțet. Laptele trebuie să fie produs în orașele din Geraardsbergen sau din comunitatea vecină Lierde.

Tartele se prepară din coagul fărâmițat bine, ouă, zahăr, foietaj și, după unele rețete, esență de migdale. Coagulul se pune peste un strat de aluat și este acoperit apoi cu un al doilea strat. Totul se unge cu ou și se pune la cuptor. Tartele sunt pregătite de patisieri din zonă, dar pot fi trimise în restul lumii în formă congelată. Nu trebuie decât să le coaceți și puteți degusta tarte veritabile Geraardsbergse Mattentaart la dumneavoastră acasă!

Informații suplimentare

Geraardsbergse Mattentaarten IGP – instrumentul juridic

Indicația geografică protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa