IG Estonian vodka este o băutură spirtoasă cu o concentrație alcoolică minimă în volume de 40 %. Profilul de savoare al IG Estonian vodka variază în funcție de materia primă utilizată în procesul de producție. Cartofii oferă votcii viscozitate, gust dulce și finețe și o fac mai corpolentă.
De la secară, votca devine mai corpolentă, robustă și condimentată. În final, grâul îi oferă subtilitate, finețe și aromă fructată.
Origini
IG Estonian vodka este o băutură spirtoasă realizată din alcool etilic produs și obținut din secară, grâu și/sau cartofi crescuți în Estonia. Produsului i s-a acordat indicația geografică europeană în 2008.
Votca este produsă în Estonia de peste 500 de ani, prima consemnare a producției de votcă în Estonia fiind o dispoziție din statutul societății berarilor din Marea Ghildă din Tallinn din 1485. Predilecția țării către producția de votcă vine din păstrarea celor mai bune practici tradiționale de preparare a unei băuturi considerate mândria țării.
De secole, secara și grâul sunt principalele cereale cultivate în Estonia. Unul dintre factorii principali care influențează aspectul și aroma specifice ale IG Estonian vodka este utilizarea predominantă a cerealelor de iarnă în producția de alcool etilic din Estonia, datorită conținutului bogat în minerale al acestora. Secara de iarnă, cereala preferată pentru producția acestei băuturi spirtoase, este și una dintre cerealele cultivate ecologic cel mai frecvent în această țară, conservându-i astfel caracterul pur și autentic.
Și tradiția puternică a culturii de cartof în Estonia are un rol important în producția națională de alcool etilic obținută din această cultură modestă. Această tendință apărută în secolul al XIX-lea a culminat cu intrarea Estoniei în Cartea Recordurilor Guinness în 1997 (p. 92) drept țara cu cel mai tare alcool etilic produs din cartofi (98 % vol.). Produsă în prezent doar în cantități relativ mici, votca din cartofi a devenit un produs estonian specific.
În cele din urmă, caracteristicile distincte ale IG Estonian vodka sunt influențate și de utilizarea apei de origine estonă, al cărei conținut de minerale este foarte ridicat, aspect care își pune amprenta asupra aromei acestei băuturi. Rezultatul este un produs cu indicația geografică Estonian Vodka în care se observă aroma distinctă a materiei prime exprimată inițial în alcoolul etilic și apoi în votcă.
Producție
Procesul de producție al IG Estonian vodka începe cu producția alcoolului etilic.
Cerealele sunt zdrobite până se obține consistența cerealelor integrale. Acestea nu trebuie decorticate, rafinate sau procesate în vreun fel. Singura metodă permisă este măcinarea uscată, proces în urma căruia 25 % din făină trebuie să conțină particule mai mari de 1 mm. Această măcinare grosieră a secarei și a grâului până la consistența cerealelor integrale este metoda estonă tradițională de obținere a băuturilor spirtoase și reprezintă etapa finală care scoate la suprafață aroma cerealelor. Cartofii care urmează să fie procesați sunt spălați și striviți cu tot cu coajă.
Etapa următoare constă în zdrobirea cartofilor sau a cerealelor. Procesul acesta se derulează la o temperatură de 55-57 °C, după care amestecul obținut prin zdrobire este procesat termic la temperatura de 80-90 °C. Amestecul obținut prin zdrobire nu trebuie să atingă punctul de fierbere în această etapă. Amestecul obținut prin zdrobire este apoi îndulcit la 55-57 °C, după care se adaugă malț verde, cereale malțificate sau alte enzime naturale. În continuare, amestecul este transportat la cuvele de fermentație, unde se adaugă drojdie și este lăsat să treacă printr-un proces de transformare care durează aproximativ 72 de ore. Amestecul fermentat este transportat apoi la faza de distilare.
Apa adăugată în etapele de îndulcire, fermentație și distilare trebuie să provină din Estonia și trebuie să posede compoziția chimică necesară pentru a se asigura că drojdiile obțin substanțele nutritive necesare pentru a deveni active: 90 mg/l (±10 %) calciu (Ca) și 20 mg/l (±10 %) magneziu (Mg).
Astfel, se obține un alcool etilic cu o concentrație alcoolică minimă în volume de 96,0 %.
Ca ultimă cerință, apa utilizată la producția de votcă trebuie să fie de origine estonă și trebuie să fie apă potabilă care îndeplinește cerințele prevăzute în Legea privind apa. Apa trebuie să fie „moale” și poate fi dedurizată suplimentar folosind filtre cu osmoză inversă. Singurii aditivi care pot fi utilizați sunt compuși aromatizanți ecologici obținuți din cereale locale și/sau cartofi locali. Dacă este necesar, băutura spirtoasă poate fi supusă unei filtrări suplimentare.
IG Estonian vodka obținută este o băutură spirtoasă cu o concentrație alcoolică minimă în volume de 40 %. IG Estonian Vodka este o băutură cu gust fin, incoloră și fără sedimente. Aroma variază în funcție de materia primă utilizată în producție. Cartofii oferă votcii viscozitate, gust dulce și finețe și o fac mai corpolentă. De la secară, votca devine mai corpolentă, robustă și condimentată, iar grâul îi oferă subtilitate, finețe și aromă fructată.