Secole la rând, în satul Daujėnų din nordul Lituaniei, s-a fabricat o pâine neagră de secară cu gust delicat (Daujėnų naminė duona IGP).
Această îndelungată tradiție, transmisă din generație în generație, se regăsește în gustul acestei pâini de casă.
Origini
Denumirea Daujėnų naminė duona („pâine de casă din Daujėnai”) reflectă originile modeste ale acestui tip tradițional de pâine.
Obiceiul de a coace pâine de secară în satul Daujėnai datează, cel puțin, din secolul al XVII-lea. Pentru această pâine de casă se folosesc rețete și metode păstrate de generații de gospodine.
Pe lângă transmiterea îndemânărilor și a cunoștințelor, ustensilele tradiționale de panificație (piatra de moară pentru măcinarea boabelor, covata din lemn de stejar pentru frământarea și fermentarea aluatului și cuptorul din argilă pentru coacerea pâinii) au fost moștenite din generație în generație. Fiecare familie are propria sa covată din lemn de stejar, aceasta având proprietatea de a reține agentul natural de afânare de la aluaturile anterioare. Întrucât fiecare familie a păstrat și reutilizat propria sa covată, de-a lungul anilor s-au menținut același acid și aceleași arome.
În timp ce fiecare familie coace pâine pentru nevoile sale cotidiene, de asemenea sunt pregătite pâini frumos decorate pentru diverse sărbători (nunți, botezuri și aniversări), ca simboluri de putere, fidelitate, fertilitate și modestie.
Spre sfârșitul secolului al XX-lea, reputația pâinii de secară din Daujėnai s-a răspândit și, pentru a satisface cererea în creștere, a fost sporită producția. Acest produs a început să apară la expoziții și târguri comerciale în Lituania și nu numai, obținând numeroase premii și distincții.
În ciuda creșterii popularității sale, producția de Daujėnų naminė duona nu a abandonat niciodată tradiția. Și în ziua de azi, această pâine este în continuare fabricată în casă de descendenții vechilor generații.
În semn de recunoaștere a calităților și patrimoniului său artizanal, în 2014 pâinea Daujėnų naminė duona a fost adăugată pe lista produselor cu indicație geografică protejată a Uniunii Europene.
Producție
Toate etapele de producție a pâinii Daujėnų naminė duona IGP au loc pe teritoriul localității Daujėnai, situată în comitatul Panevėžys din nord-estul Lituaniei.
Calitatea deosebită a acestei pâini se datorează unui vechi proces de producție care a rămas aproape neschimbat și care implică o muncă manuală minuțioasă, o deosebită atenție la detalii, experiență și înțelegerea procesului.
Mai întâi, făina de secară cernută se amestecă cu apă, zahăr, sare și semințe de chimen. Aluatul dospește încet prin fermentație spontană într-o covată din lemn de stejar. Unele coveți sunt fabricate în întregime din lemn de stejar, iar altele au doar fundul și pereții laterali din lemn de stejar. De fiecare dată când se fabrică un nou aluat, acidul din pâine este absorbit și păstrat de suprafețele coveții, fiind un agent natural de afânare și conferindu-i pâinii un gust pronunțat. Mulți producători de pâine utilizează ustensile din lemn de stejar care au fost transmise din generație în generație, de peste o sută de ani.
După ce este frământat aluatul, pâinile sunt modelate manual în formă ovală sau dreptunghiulară, cu o greutate între 4 kg și 10 kg. Pâinile sunt apoi coapte pe cărbuni încinși sau în cuptor până când se formează o coajă de culoare brun-închis. Grosimea cojii în partea superioară este de până la 6 mm, iar în partea inferioară de până la 4 mm.
Pâinea se scoate din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 12 ore. Gustul caracteristic al acestei pâini apare a doua zi după coacere. Pâinea rămâne proaspătă până la două săptămâni, deoarece făina de secară fermentată face ca pâinea să își păstreze aroma și prospețimea mai mult timp.
Produsul final are un gust plăcut, caracteristic acestui tip de pâine, cu o aromă bogată și un gust dulce-acrișor. Miezul pâinii coapte și răcite este de culoare brun-deschis, este poros și elastic, cu semințe de chimen vizibile pe alocuri. Pâinile destinate consumului zilnic au o suprafață netedă, în timp ce pâinile festive sunt decorate cu inscripții speciale, ornamente sau motive florale realizate din bucăți de aluat de secară.
Informații suplimentare
Daujėnų naminė duona IGP – norme juridice specifice