Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Daujėnų naminė duona IGP

Indicația geografică protejată (IGP) garantează faptul că cel puțin una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Origini

Denumirea Daujėnų naminė duona („pâine de casă din Daujėnai”) reflectă originile modeste ale acestui tip tradițional de pâine.

un colaj de fotografii care înfățișează satul Daujėnai
Situat în nordul Lituaniei, satul Daujėnai are o populație de aproximativ 400 de locuitori. ©Vilensija

Obiceiul de a coace pâine de secară în satul Daujėnai datează, cel puțin, din secolul al XVII-lea. Pentru această pâine de casă se folosesc rețete și metode păstrate de generații de gospodine.

o lucrătoare cu un vas de dospit din lemn de stejar, acoperit cu un ștergar
Femeile din Daujėnai au păstrat tradiția fabricării acestei pâini de casă.
© 2017 Drepturi de autor. Asociația pentru turism rural din Lituania

Pe lângă transmiterea îndemânărilor și a cunoștințelor, ustensilele tradiționale de panificație (piatra de moară pentru măcinarea boabelor, covata din lemn de stejar pentru frământarea și fermentarea aluatului și cuptorul din argilă pentru coacerea pâinii) au fost moștenite din generație în generație. Fiecare familie are propria sa covată din lemn de stejar, aceasta având proprietatea de a reține agentul natural de afânare de la aluaturile anterioare. Întrucât fiecare familie a păstrat și reutilizat propria sa covată, de-a lungul anilor s-au menținut același acid și aceleași arome.

În timp ce fiecare familie coace pâine pentru nevoile sale cotidiene, de asemenea sunt pregătite pâini frumos decorate pentru diverse sărbători (nunți, botezuri și aniversări), ca simboluri de putere, fidelitate, fertilitate și modestie.

Spre sfârșitul secolului al XX-lea, reputația pâinii de secară din Daujėnai s-a răspândit și, pentru a satisface cererea în creștere, a fost sporită producția. Acest produs a început să apară la expoziții și târguri comerciale în Lituania și nu numai, obținând numeroase premii și distincții.

În ciuda creșterii popularității sale, producția de Daujėnų naminė duona nu a abandonat niciodată tradiția. Și în ziua de azi, această pâine este în continuare fabricată în casă de descendenții vechilor generații.

În semn de recunoaștere a calităților și patrimoniului său artizanal, în 2014 pâinea Daujėnų naminė duona a fost adăugată pe lista produselor cu indicație geografică protejată a Uniunii Europene.

Producție

Toate etapele de producție a pâinii Daujėnų naminė duona IGP au loc pe teritoriul localității Daujėnai, situată în comitatul Panevėžys din nord-estul Lituaniei.

Semințele de chimen îi conferă acestei pâini un gust mai pronunțat. © 2017 Drepturi de autor. Asociația pentru turism rural din Lituania
Semințele de chimen îi conferă acestei pâini un gust mai pronunțat. © 2017 Drepturi de autor. Asociația pentru turism rural din Lituania

Calitatea deosebită a acestei pâini se datorează unui vechi proces de producție care a rămas aproape neschimbat și care implică o muncă manuală minuțioasă, o deosebită atenție la detalii, experiență și înțelegerea procesului.

Mai întâi, făina de secară cernută se amestecă cu apă, zahăr, sare și semințe de chimen. Aluatul dospește încet prin fermentație spontană într-o covată din lemn de stejar. Unele coveți sunt fabricate în întregime din lemn de stejar, iar altele au doar fundul și pereții laterali din lemn de stejar. De fiecare dată când se fabrică un nou aluat, acidul din pâine este absorbit și păstrat de suprafețele coveții, fiind un agent natural de afânare și conferindu-i pâinii un gust pronunțat. Mulți producători de pâine utilizează ustensile din lemn de stejar care au fost transmise din generație în generație, de peste o sută de ani.

© 2017 Copyright. Lithuanian countryside tourism association
Aluatul este frământat manual și apoi este porționat. Pentru ocazii speciale, pâinile sunt deseori decorate. © 2017 Drepturi de autor. Asociația pentru turism rural din Lituania

După ce este frământat aluatul, pâinile sunt modelate manual în formă ovală sau dreptunghiulară, cu o greutate între 4 kg și 10 kg. Pâinile sunt apoi coapte pe cărbuni încinși sau în cuptor până când se formează o coajă de culoare brun-închis. Grosimea cojii în partea superioară este de până la 6 mm, iar în partea inferioară de până la 4 mm.

Pâinea se scoate din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 12 ore. Gustul caracteristic al acestei pâini apare a doua zi după coacere. Pâinea rămâne proaspătă până la două săptămâni, deoarece făina de secară fermentată face ca pâinea să își păstreze aroma și prospețimea mai mult timp.

Produsul final are un gust plăcut, caracteristic acestui tip de pâine, cu o aromă bogată și un gust dulce-acrișor. Miezul pâinii coapte și răcite este de culoare brun-deschis, este poros și elastic, cu semințe de chimen vizibile pe alocuri. Pâinile destinate consumului zilnic au o suprafață netedă, în timp ce pâinile festive sunt decorate cu inscripții speciale, ornamente sau motive florale realizate din bucăți de aluat de secară.

Informații suplimentare

Daujėnų naminė duona IGP – norme juridice specifice

Indicație geografică protejată

Alimente și băuturi de calitate peste tot în Europa