Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász IGP

Indicația geografică protejată (IGP) asigură faptul că măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Origini

Békéscsaba railway station and Gyula Castle, Hungary

Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász IGP sunt niște cârnați ungurești renumiți, afumați și uscați. Aceștia poartă numele orașului Gyula, unul dintre locurile în care se produc, celălalt fiind orașul Békéscsaba.

2 black and white photos of a group people outside a butchers shop

Așadar, Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász IGP provin din colțul de sud-est al Marii Câmpii, una dintre cele mai joase regiuni ale Ungariei. Regiunea se mândrește cu tradiții îndelungate în producția de cereale și zootehnie, datorită climatului său în principal continental moderat. Începând din 1880, negustorii care mergeau la târgurile de animale se opreau în regiune pentru o scurtă pauză. Măcelarii și tăietorii au profitat de ocazie pentru a pune bazele viitoarei industrii de prelucrare a cărnii din aceste orașe.

sepia photos of József Balogh and András Stéberl

La începutul secolului al XX-lea, maeștrii măcelari dobândiseră deja o experiență considerabilă. Unul dintre aceștia a fost József Balogh Jr., datorită căruia acești cârnați au câștigat primul premiu internațional în 1910. Totuși, András Stéberl, care în 1912 era ucenicul lui József Balogh în fabrica familiei, a jucat un rol cheie în mecanizarea producției. În 1935, a fost rândul lui să-și ducă produsele la un târg internațional, unde a obținut diploma de aur cu „mica pereche de Gyulai kolbász”. András Stéberl a înființat ceea ce avea să devină una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a cărnii din regiune, producând Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász și alte tipuri de cârnați uscați.

black and white photo of an early 20th century delivery truck

Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász au obținut desemnarea de indicații geografice protejate (IGP) în 2010. Premiile naționale și internaționale câștigate în peste o sută de ani atestă reputația și calitatea acestei specialități ungurești:

Brussels World fair gold medal certificate 1935
  • Expoziția universală de la Bruxelles, 1910, medalie de aur, diplomă de onoare;
  • Expoziția universală de la Bruxelles, 1935, diplomă de aur, diplomă de onoare;
  • Dreptul de a utiliza emblema Kiváló Áruk Fóruma (Produse maghiare de excelență);
  • Foodapest 2000, Premiul pentru Succes;
  • Magyar Termék Nagydíj (Marele Premiu pentru Produse Maghiare), 2001;
  • Magyar Minőség Háza (Casa calității maghiare), 2001;
  • Premiu special pentru dezvoltarea exporturilor, 2001.

Istoria Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász IGP evidențiază combinația de succes dintre tradițiile seculare și noile tehnologii și tehnici.

Producție

Hungarian Mangalica pig

Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász se prepară din carnea tocată și din slănina tare provenite de la porci obținuți prin încrucișarea unor anumite rase, inclusiv porci din rasa ungurească Mangalița. Se folosesc, de asemenea, porci din rasele Hampshire, Duroc și Pietrain și hibrizi ale acestora. Bucățile de carne sunt obținute din spată, ciolan, fleică, cotlet, ceafă și costiță. Procedura se bazează pe metoda de dezosare manuală, pentru eliminarea tuturor tendoanelor și păstrarea calității cărnii.

Primele etape ale preparării sunt efectuate mecanic (tocarea și umplerea) și necesită ca ingredientele principale, carnea și grăsimea, să fie păstrate reci. Pentru prepararea cârnaților, bucățile de carne și de slănină sunt tocate înainte de adăugarea condimentelor esențiale: o combinație aromată de sare, ardei dulce măcinat și ardei iute măcinat, usturoi, piper și chimen măcinat. Cu pasta rezultată sunt umplute intestinele subțiri de porc în perechi, după care cârnații sunt capsați la capete. În cazul producției pentru feliere, preparatul este transferat în intestine artificiale permeabile la abur. Etapa următoare constă în afumarea cârnaților, de obicei cu lemn de fag. Procesul se desfășoară într-o perioadă de două sau trei zile, într-un spațiu relativ umed.

black and white archive photo of a group of workers

La sfârșit, cârnații sunt maturați și conservați prin uscare. Faza de maturare - uscare necesită între 14 și 16 zile. Aceasta este urmată de o fază de postmaturare, în cursul căreia se uniformizează conținutul de umiditate al produsului ambalat. Efectul antioxidant al condimentelor stabilizează culoarea cârnaților.

Cârnații Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász IGP trebuie să aibă o lungime de 18 - 26 cm. Aceștia sunt comercializați în perechi sau feliați, iar în acest caz pielița se înlătură. Au o suprafață ușor bombată și noduroasă, o culoare maro-roșiatică, cu particule de slănină vizibile. Au un gust plăcut, afumat și picant și își datorează savoarea puternică și armonioasă amestecului de condimente utilizat.

Informații suplimentare

Gyulai kolbász IGP – specificații legale

Indicație geografică protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa