Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Istoric

Viticultura și vinificația au fost introduse în Franța de către grecii antici. Dezvoltarea sectorului vitivinicol din regiunea Bordeaux se datorează însă politicilor introduse în Evul Mediu și influenței unei femei remarcabile, Aliénor d'Aquitaine.

Aliénor s-a căsătorit cu Louis VII, viitor rege al Franței. Însă mariajul celor doi avea să fie anulat pentru că Aliénor nu i-a putut da regelui un fiu. Ea s-a recăsătorit cu Henri II Plantagenêt, viitor rege al Angliei. În această epocă a intrigilor, Aliénor a fost implicată în două tentative de răpire și a încercat chiar să-l îndepărteze de la tron pe soțului său pentru a-și înscăuna fiul....

Povestea ei a fost o sursă de inspirație pentru producătorii de la Hollywood (Katharine Hepburn a câștigat chiar un Oscar pentru interpretarea lui Aliénor). Însă, mai presus de toate, ea este cea care le-a oferit producătorilor de vin din regiunea Bordeaux monopolul pentru exporturile profitabile către Anglia. Comerțul cu vin din provincia sa de origine, Aquitaine, s-a intensificat și au fost înființate foarte multe plantații viticole în regiunea Gironde. Însă această perioadă înfloritoare s-a încheiat odată cu trecerea regiunii Aquitaine sub controlul regelui Franței, după războiul de 100 de ani, iar schimburile comerciale cu Anglia au scăzut.

Cu toate aceste, vinurile de Bordeaux s-au bucurat în continuare de succes pe alte piețe de desfacere. În secolele următoare s-au creat noi legături comerciale cu Țările de Jos și cu orașele hanseatice de la Marea Baltică. În prezent, vinurile de Bordeaux sunt exportate în peste 150 de țări din întreaga lume.

Garanțiile de calitate au jucat un rol important în dezvoltarea reputației lor internaționale. În 1855, Franța a găzduit Expoziția universală, care a atras peste 5 000 000 de vizitatori din întreaga lume. Pentru a proteja reputația vinurilor din regiunea Gironde pe durata acestui eveniment de amploare, Napoleon al III-lea a cerut să se instituie un nou sistem de clasificare care să ateste excelența lor. Acest sistem există și în prezent. În 1973 a fost revizuit, vinurile de Bordeaux primind statutul de „denumire de origine protejată (DOP)”, care asigură reputația internațională a acestor vinuri și recunoaște caracteristicile lor unice și semnificația lor pe plan local.

Producție

Industria vitivinicolă din regiunea Bordeaux se află pe malurile estuarului râurilor Gironde și Dordogne, pe o suprafață de circa 100 de km în amonte de la punctul de vărsare în Oceanul Atlantic. Solurile pietroase și nisipoase oferă condiții perfecte pentru cultivarea viței-de-vie, iar clima blândă asigură o creștere viguroasă. Acest cadru geografic (cunoscut și sub denumirea de terroir) conferă specificul vinurilor de Bordeaux, deoarece permite cultivarea mai multor soiuri de struguri. Denumirile Bordeaux protejate cuprind vinuri roșii, albe și rosé și o gamă largă de soiuri de struguri, cele mai utilizate fiind Merlot (vinul roșu) și Sauvignon Blanc sau Semillon (vinul alb).

În regiunea Gironde, viticultorii muncesc tot anul. Toamna se lucrează pământul, iar iarna se taie vița-de-vie și se întrețin culturile, pentru a asigura o recoltă de calitate.

Odată cu venirea primăverii, butucii de viță-de-vie se trezesc la viață, apar frunze și lăstari noi. De-abia la sfârșitul primăverii și vara sunt puse în practică cunoștințele dobândite de generații. Viticultorii selectează cu atenție coardele de rod, recoltează ciorchini încă necopți (recolta „în verde”, pentru o mai bună maturitate) și gustă strugurii pentru a stabili momentul optim pentru recoltare. Când sunt copți, strugurii sunt culeși, zdrobiți și fermentați pentru a se transforma în vin.

Informații suplimentare

DOP Bordeaux – instrumentul juridic

Denumirea de origine protejată

Alimente și băuturi de calitate în toată Europa