Skip to main content
Agriculture and rural development

Pera Rocha do Oeste DOP

Denumirea de origine protejată DOP garantează că toate etapele procesului de producție, prelucrare și preparare au loc în regiunea respectivă.

Origini

În 1836, Pedro António Rocha a descoperit în ferma sa din Sintra (o regiune situată între Lisabona și Oceanul Atlantic) un soi unic de păr, până atunci necunoscut.

În fiecare septembrie, a început să-și invite la fermă prietenii și vecinii, să deguste împreună fructele sale excepționale. Cum aceștia erau încântați, Rocha le-a dat altoiuri și soiul s-a răspândit rapid în regiunea Oeste, devenind cunoscut sub numele de Pera Rocha, în onoarea celui care l-a descoperit.

Palatul Pena, inclus în patrimoniul mondial al UNESCO, pe un vârf din Munții Sintra. © AdobeStock
Palatul Pena, inclus în patrimoniul mondial al UNESCO, pe un vârf din Munții Sintra. © AdobeStock

Apariția acestui soi unic la ferma domnului Rocha se datorează microclimatului zonei. Protejată împotriva vânturilor dinspre ocean de Munții Sintra (cunoscuți și ca Lunae Mons, adică Munții Lunii), regiunea are solul definit de paturi de roci din perioada jurasică și neojurasică. Secretul acestui soi de pere este așadar o combinație între solul bogat în nutrienți, o perioadă de frig iarna și o perioadă foarte însorită vara. Aceasta din urmă conferă cojii o nuanță roz.

La aproape nouăzeci de ani de la descoperirea sa, soiul de păr a fost recunoscut oficial ca soi distinct la cea de-a 2-a Conferință națională pomicolă din Alcobaça, Portugalia. La conferință, managerul agricol Guilherme Joaquim da Matta a vorbit despre vizita sa la ferma Rocha:

„... mai mulți oameni din Ribeira de Sintra mi-au spus că știu unde este părul din care au fost luate primele altoiuri... Mi l-au arătat, într-un mic șanț care separă livada de terenul arabil... Un lucru care m-a marcat imediat a fost robustețea copacului. Am realizat că mă uitam la un pom care, după cum arăta și după cum spuneau sătenii, avea nu mai puțin de 90 de ani.

În anii care au trecut peste el, caracteristicile distinctive ale Pera Rocha do Oeste au fost recunoscute nu numai de comunitatea științifică, ci și de consumatori și de gurmanzi, iar para din acest soi a devenit rapid un simbol al regiunii sale.

În 2003, și Uniunea Europeană a recunoscut calitățile unice ale Pera Rocha do Oeste, certificând produsul ca având denumire de origine protejată (DOP).

Producție

Producția de varietăți de pera rocha în diferite zone din Portugalia (Pera Rocha do Oeste DOP se produce doar în regiunea Oeste). © Wikimedia - EstherG
Producția de varietăți de pera rocha în diferite zone din Portugalia (Pera Rocha do Oeste DOP se produce doar în regiunea Oeste). © Wikimedia - EstherG

Pera Rocha do Oeste DOP este culeasă și ambalată în douăzeci și nouă de comune din regiunea Oeste (numită astfel pentru că este regiunea cea mai vestică a Portugaliei continentale).

Livezile sunt îngrijite atent de experți din zonă. Deoarece condițiile meteorologice din regiune sunt esențiale pentru dezvoltarea deplină a fructelor, plantarea, tratarea și recoltarea perilor sunt acordate la ritmurile naturii.

Culesul începe în a doua jumătate a lunii august și implică adesea toată comunitatea. În fiecare an, 15 000 de lucrători vin să ajute la culesul a aproximativ 173 000 de tone de pere. În unele livezi, recoltarea se face în continuare manual, conform tradiției, înclinându-l ușor pentru a evita deteriorarea codiței.

După recoltare, perele sunt depozitate lângă pomi în rânduri de cutii. Apoi, cutiile sunt transportate la depozitul de fructe, unde perele sunt codificate în loturi, etichetate și depozitate la rece. Pentru că se conservă bine, perele din soiul Pera Rocha do Oeste DOP pot fi găsite pe rafturile magazinelor și pe mese din august până în mai.

Pera Rocha cozida em bom vinho (pere fierte în vin roșu presărate cu zahăr și scorțișoară). © AdobeStock
Pera Rocha cozida em bom vinho (pere fierte în vin roșu presărate cu zahăr și scorțișoară). © AdobeStock

La început crocante, perele devin cu timpul dulci și moi, cu pulpa mai cremoasă și mai suculentă (un proces numit de cunoscători „topire”). O altă trăsătură distinctivă este porțiunea de coajă mai rugoasă cu „pistrui” din jurul bazei și codiței perelor.

Deși sunt adesea utilizate în salate, lichioruri și sucuri de fructe, dulceața perelor Pera Rocha do Oeste DOP le face un ingredient deosebit de popular pentru deserturi.

Informații suplimentare

Pera Rocha do Oeste PDO – Specificații juridice

Denumire de origine protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa