Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Loukoumi Geroskipou IGP

Indicația geografică protejată (IGP) asigură faptul că măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Origini

Legenda spune că zeița Afrodita a ieșit din mare în zona stâncilor Petra tou Romiou și și-a semănat semințele din grădina sacră în orașul Geroskipou din apropiere.

Aphrodite and the rocks of Petra tou Romiou

Cu toate că grădinile legendare au dispărut în cețurile miturilor și ale timpului, Geroskipou înflorește azi în culorile loukoumi, un desert popular a cărui legătură cu orașul datează din 1895, când Sophocles Athanasiou s-a întors în satul său natal după mulți ani petrecuți peste hotare, aducând o rețetă printre lucrurile sale.

Pe parcursul călătoriilor sale, Athanasiou a ajuns să aprecieze gustul loukoumi (cunoscut și ca lokum sau rahat turcesc), delicatesa dulce din zona Turciei și a Mării Mediterane. Până în momentul în care s-a întors în satul natal, inventase o rețetă pe gustul său, pe care era hotărât să o transforme în realitate.

El a înființat o mică fabrică și și-a deschis propriul magazin de loukoumi în apropiere de centrul orașului Geroskipou, în 1895. În curând, renumele magazinului și al delicateselor sale s-a răspândit pe insulă și dincolo de țărmurile ei.

Loukoumi Gerospikou founders and shop

În 1920, Athanasiou le-a încredințat afacerea fiicei sale Chariklia și soțului ei, Gabriel Hadjizinoviou. Ștafeta a trecut apoi la fiul lor, Nikodemos Gabriel, iar din 1990, soția acestuia, Evdokia, și fiul lor George au continuat tradiția.

Inspirați de familia Athanasiou, care își vinde produsele sub numele de „Aphrodite Delights”, alți cofetari din localitate au început producția, respectând aceleași specificații și consolidând legătura dintre oraș și delicatesele sale.

Această legătură este atât de puternică încât, în 2007, Loukoumi Geroskipou a devenit primul produs cipriot recunoscut ca indicație geografică protejată (IGP). Acesta este singurul sortiment de loukoumi care a beneficiat de o astfel de recunoaștere.

Producție

De când Sophocles Athanasiou a creat primul lot de loukoumi în 1895, desertul a fost preparat în același mod, conform aceleiași rețete și întotdeauna între hotarele orașului Geroskipou.

Athanasiou family

Arta preparării Loukoumi Geroskipou constă în atingerea dulceții și consistenței inconfundabile care deosebesc acest produs de alte sortimente de loukoumi. Spre deosebire de multe astfel de sortimente, Loukoumi Geroskipou nu conține nici glucoză, nici gelatină. Pentru a obține gustul și textura dorite, fiecare etapă din procesul de producție trebuie efectuată cu răbdare și precizie, cu îndemânarea și priceperea localnicilor, perfecționate în timp și prin tradiție.

Procesul începe prin turnarea apei într-o cuvă mare, încălzită. După aceea, se adaugă zahăr și acid citric. Amestecul rezultat este adus la fierbere și lăsat să fiarbă la foc mic la 100 °C timp de 35 de minute.

a collage of images showing the process to make Loukoumi Geroskipou PGI

După aceea, se adaugă amidon de porumb, dizolvat anterior în apă rece, pentru a îngroșa amestecul, care trebuie menținut la o temperatură de 100 - 130 °C timp de 2 ore și amestecat într-un ritm de 36 de rotații pe minut.

Urmează aromele, care trebuie selectate dintr-o listă aprobată anterior. Fiecare aromă din listă este selectată cu atenție pentru a completa dulceața naturală a loukoumi. Opțiunile variază de la trandafiri, căpșune și mandarine la banane, bergamotă și fistic. În unele cazuri, se adaugă coloranți, ciocolată sau nuci prăjite. Ingredientele precum migdalele și mierea sunt procurate pe plan local, din provincia Paphos.

După ce aromele sunt amestecate complet, amestecul devenit vâscos este turnat în recipiente de mari dimensiuni și lăsat să se întărească. Odată răcit, amestecul își capătă textura definitivă gelatinoasă, caracterizată printr-o fermitate care îi permite revenirea ușoară la forma inițială dacă este apăsat, dar și o delicatețe care îl face să se topească în gură.

Produsul final este tăiat în cuburi mici, care se pudrează cu zahăr farin sau fulgi de cocos fini.

Informații suplimentare

Loukoumi Geroskipou IGP – specificații legale

Indicație geografică protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa