Skip to main content
Agriculture and rural development

Asperges du Blayais IGP

Indicația geografică protejată (IGP) asigură faptul că măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Origini

un câmp de sparanghel purpuriu
Culturi de sparanghel acoperite cu mulci sintetic. © APBA

Asperges du Blayais IGP se referă la o gamă largă de soiuri de sparanghel alb sau violet produse în anumite localități situate în departamentele franceze Gironde și Charente-Maritime. Acestea au obținut statutul european de indicație geografică protejată în 2015.

Harta regiunii Blayais, Franța

Sparanghelul Asperges du Blayais IGP este produs și recoltat în sud-vestul Franței, pe malul drept al estuarului Gironde și puțin mai spre interior, incluzând o selecție de locuri, în zona cunoscută, de asemenea, drept regiunea Blayais. Terenul din jurul estuarului reprezintă mediul natural specific ideal pentru cultivarea viței-de-vie pe dealurile argiloase și a sparanghelului, în văile nisipoase. Datorită acestei regiuni, această legumă delicată și-a dezvoltat aroma rafinată și caracteristicile.

Coaja subțire a sparanghelului și caracterul fondant al vârfurilor, cât și frăgezimea și gustul plăcut al legumei pe întreaga sa lungime se datorează compoziției solului, bogat în nisipuri Périgord. Solurile pe care se cultivă sparanghelul au un conținut mediu de nisip de peste 75 %. Aceste nisipuri au o culoare neagră, ceea ce arată că sunt foarte bogate în materie organică, sunt foarte fine și se încălzesc rapid.

În plus față de acest mediu temperat care posedă o drenare naturală, clima, puternic influențată de ocean și de estuarul Gironde din apropiere, este un atu. Condițiile meteorologice sunt ideale pentru o creștere rapidă în timpul sezonului sparanghelului, cu temperaturi foarte blânde începând din martie și precipitații regulate între martie și iunie. Blândețea climei favorizează și precocitatea produsului și permite ca gustul amar, natural, al sparanghelului să fie redus.

oamenii care recoltează sparanghelul manual
Sparanghelul se recoltează manual, zilnic, din aprilie până în iunie. © APBA

Textura delicată și gustul dulce al Asperges du Blayais IGP sunt redate de sloganul în limba franceză „De la pointe au talon tout est bon!” („Bun de la un capăt la altul!”), folosit de mai multe generații pentru a descrie această delicatesă. Calitatea sparanghelului Asperges du Blayais IGP se traduce prin renumele său care depășește cu mult limitele ariei geografice delimitate unde se cultivă. Produsul este comercializat nu doar în întreaga Franță, ci și în restul Europei, China și Japonia.

Producție

Următoarele soiuri atent selectate sunt folosite pentru recoltarea sparanghelului Asperges du Blayais IGP: Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31 și Vitalim. Pot fi introduse soiuri noi, atât timp cât acestea respectă standardele de calitate ridicate stabilite pentru produs.

În prezent, practicile de cultivare a sparanghelului Asperges du Blayais IGP implică o bilonare sistematică, care permite păstrarea culorii albe. Acest proces poate fi însoțit de mulcirea mușuroaielor, pentru a accentua binefacerile climei.

un șanț de sol care conține un rând de coroane de sparanghel

Culoarea sparanghelului Asperges du Blayais IGP este definită de culoarea vârfului său. În cazul sparanghelului alb, vârful este alb, în timp ce în cazul sparanghelului violet, culoarea vârfului variază de la roz până la violet. Restul lăstarului este întotdeauna alb, eventual cu o ușoară nuanță de roz.

Există mai multe elemente ale aspectului Asperges du Blayais IGP care atestă calitatea produsului. În primul rând, vârfurile sunt închise strâns, iar lăstarii sunt bine formați: nu sunt goi pe dinăuntru, nu sunt rupți și nici crăpați și pot fi puțin curbați. Lungimea acestora este sub 12 cm pentru vârfurile de sparanghel, între 12 și 17 cm pentru sparanghelul scurt și peste 17 cm pentru sparanghelul lung. Lungimea maximă este de 22 cm. Diametrul minim, măsurat într-o secțiune făcută la jumătatea lungimii, este de 12 mm.

Sortarea permite să se selecteze doar sparanghelul de dimensiuni mari cu lăstari albi și cu vârf alb sau violet - indicatori ai frăgezimii. Trebuie să se acorde o atenție deosebită pentru a se evita riscurile de deshidratare, precum și cele asociate operațiunilor de spălare, de sortare și de păstrare la rece, cu un grad de umiditate controlat, având în vedere că frăgezimea sparanghelului depinde în mare măsură de prospețimea sa și de păstrarea umidității sale naturale. Între momentul recoltării și cel al refrigerării nu trebuie să treacă niciodată mai mult de 10 ore. Atunci când produsul așteaptă să fie expediat sau ambalat, stocarea sa trebuie să se facă neapărat într-o cameră frigorifică umedă (umiditate de peste 80 %, temperatură de 2-7 °C).

Estuarul Gironde
The right bank of the Gironde Estuary boasts the ideal climate to grow Asperges du Blayais PGI. © APBA

Curățarea cojii, manual sau cu o mașină automată, este opțională și are loc după sortare. Sparanghelul Asperges du Blayais IGP trebuie sortat la locul producției, spre deosebire de operațiunile de curățare și ambalare.

Informații suplimentare

Asperges du Blayais IGP - specificații juridice

Indicație geografică protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa