Skip to main content
Agriculture and rural development

Allgäuer Bergkäse DOP

Denumirea de origine protejată (DOP) garantează că toate etapele procesului de producție, prelucrare și preparare au loc în regiunea respectivă.

Origini

Allgäuer Bergkäse DOP este o brânză preparată din lapte crud de vacă în partea germană a regiunii Allgäu. Produsului i s-a acordat statutul de denumire de origine protejată europeană în 1997.

Esența brânzei Allgäuer Bergkäse DOP constă în laptele proaspăt provenit de la turmele care pasc pe pășunile înalte de la poalele nordice ale Alpilor. Zonele locale Lindau (Lacul Bodensee), Oberallgäu, Ostallgäu, Unterallgäu din partea șvabă a Bavariei, incluzând orașele Kaufbeuren, Kempten și Memmingen, de asemenea situate în această parte a Germaniei, oferă mediul unic pentru fabricarea acestei renumite brânze. Brânza Allgäuer Bergkäse DOP este produsă și în districtele Ravensburg și Bodenseekreis, în partea de sud-est a zonei învecinate Baden-Württemberg.

Vitele pasc pe pășuni montane luxuriante binecuvântate cu o priveliște asupra Alpilor Allgäu. iStock.com/Drepicter
Vitele pasc pe pășuni montane luxuriante binecuvântate cu o priveliște asupra Alpilor Allgäu. iStock.com/Drepicter

În această zonă cu pășuni montane luxuriante și priveliști uluitoare ale Alpilor Allgäu, ciobanii din Alpii elvețieni s-au stabilit în jurul anului 1820. De asemenea, lăptarii din zona Alpilor elvețieni s-au stabilit în regiunea Allgäu, deoarece le amintea de acasă: clima, peisajele și structura agricolă. Drept urmare, au început să își integreze propriile tehnici de fabricare a brânzeturilor, având ca inspirație, de exemplu, tradiționala brânză Emmental elvețiană. Aceasta a condus la apariția de noi sortimente de brânză și la rafinarea sortimentelor existente, în special Bergkäse (brânză de munte).

Producție

allgauer-bergkase-and-cheesemaker.jpg

Fiecare munte conferă aroma sa specială, iar în cazul Allgäuer Bergkäse DOP, nu se face excepție. De la lapte la brânză, este esențial să se respecte standarde ridicate de calitate. Astfel cum a stabilit asociația locală a producătorilor de lactate, laptele provine dintr-o zonă de producție clar delimitată. Producătorii de brânzeturi din regiune folosesc exclusiv lapte de vacă netratat, care este încălzit la o temperatură sub 40 °C înainte de coagulare.

Roata de brânză Allgäuer Bergkäse DOP maturată în coajă cântărește între 15 și 50 kg. Orificiile, denumite și „ochii brânzei”, au, de obicei, dimensiunea unui bob de mazăre și se dezvoltă în mod izolat și împrăștiat în pasta brânzei. Conținutul de substanță uscată al brânzei Allgäuer Bergkäse DOP este de 62 %, iar perioada de maturare a acestui tip de brânză este de 4 luni. Conținutul minim de grăsime al brânzei nedegresate este de cel puțin 45-49 %.

Brânza Allgäuer Bergkäse DOP rămâne unică, păstrând aroma delicată până la foarte aromată a pășunii alpine.

Informații suplimentare

Allgäuer Bergkäse DOP - specificații juridice

Denumire de origine protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa