Locuitorii din Jijona au trăit întotdeauna din produsele cultivate pe terenurile lor: livezi de migdali, stupi cu albine în munții din apropiere și mult rozmarin, levănțică și cimbru.
Aceste arome bogate se regăsesc în Turrón de Alicante IGP și Turrón de Jijona IGP, o nuga apreciată în întreaga lume, în special în perioada Crăciunului.
Origini
Fabricarea de nuga în orașul Jijona are o lungă tradiție: coloniștii arabi și evrei sunt cei care au introdus migdale și fructe uscate în gastronomia din regiune.
Deși se consideră că producția a început în epoca medievală, prima mențiune înregistrată de „turrón” se regăsește într-un document al orașului Valencia din 1484.
După ce bucătarul personal al regelui Filip al II-lea (1526-1598) a introdus turrón la curtea Spaniei, această specialitate a devenit în curând un desert preferat al regilor și reginelor. În 1610, istoricul Gaspar Escolano nota că, deseori, turrón era oferit drept cadou prinților și regilor.
De-a lungul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, producția de turrón a evoluat, iar popularitatea sa a crescut, după cum o atestă menționarea în multe nuvele, piese de teatru și scrieri științifice din acea perioadă.
Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cererea de nuga a fost așa de mare încât au fost construite fabrici, iar producția industrială s-a intensificat. La Jijona au apărut mari mărci de nouga și mulți locuitori din mediul rural au decis să se mute la oraș și să lucreze în aceste fabrici. Multe familii din această localitate au început să-și vândă produsele în Spania și în întreaga lume, în special în Africa de Nord și America de Sud.
În a doua jumătate a secolului al XX-lea, industria alimentară din Jijona a devenit cea mai importantă activitate economică din regiune. Pentru a o menține pe tot parcursul anului, multe întreprinderi producătoare de turrón au început să fabrice înghețată în timpul verii, iar nuga în timpul iernii.
În Spania, turrón se mănâncă în mod tradițional de Crăciun și reprezintă o tradiție puternică în Valencia, Catalonia și Aragon. În centrul acestei tradiții se află Tió de Nadal, un personaj mitologic realizat dintr-o bucată de lemn, cu față zâmbitoare și picioare mici din bețe. Această bucată de lemn este hrănită și îngrijită în săptămânile de dinaintea Crăciunului. În seara de Crăciun, copiii se reunesc în jurul lui Tió de Nadal și îl bat cu bețe, intonând cântece și rugându-l să le aducă turrón și alte bunătăți.
Datorită tradițiilor proprii și gustului specific, Uniunea Europeană a recunoscut în 1996 Turrón de Alicante și Turrón de Jijona ca indicații geografice protejate (IGP).
Fabricație
Turrón de Alicante IGP și Turrón de Jijona IGP sunt produse și ambalate la Jijona, un oraș situat în provincia spaniolă Alicante.
Mierea și migdalele prăjite oferă gustul specific. Turrón de Jijona este moale, deoarece nugaua este amestecată cu migdale măcinate, în timp ce Turrón de Alicante este tare, deoarece are în compoziție migdale tocate, straturi de vafă și nuga pe bază de albuș de ou.
Cel puțin 10% din turrón trebuie să fie produs din miere locală pură, în timp ce migdalele, curate și sănătoase, sunt selectate din următoarele soiuri locale: Valenciana, Mallorca, Mollar, Marcona și Planeta. Procentul de migdale definește clasa în care este plasat turrónul: „Suprem” (66% migdale) sau “Extra” (46% migdale).
Nugaua este un amestec de zahăr și miere, încălzit la temperatură înaltă. Pentru Turrón de Jijona IGP, amestecul este încălzit timp de cel puțin 30 de minute. De îndată ce nugaua ajunge la consistența dorită, se întinde în foi pe o suprafață de răcire. Atunci când este suficient de rece, amestecul este frământat și rafinat înainte de a fi adăugate migdale măcinate. Amestecul se varsă într-un ceaun („boixets”) și se fierbe din nou timp de cel puțin 150 de minute, până când se obține consistența dorită. Cât este caldă, nugaua se cântărește, se pune în forme și este decupată și ambalată.
Pentru Turrón de Alicante IGP, amestecul de miere și zahăr este încălzit timp de cel puțin 45 de minute. Când amestecul este gata, se adaugă albuș de ou și migdale decojite, tocate și prăjite. Compoziția este amestecată și frământată până când migdalele sunt repartizate uniform în nuga. Amestecul călduț se cântărește și se modelează, iar apoi este acoperit cu un strat de vafă. Turrón se taie în bucăți dreptunghiulare și apoi se ambalează.
Produsele finite se vând în magazine locale și în întreaga lume. În orașul Jijona se fabrică aproximativ 60 % din cantitatea totală de turrón produsă în Spania.
Informații suplimentare
Turrón de Alicante IGP – legislație