Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Suska sechlońska IGP

Indicația geografică protejată (IGP) asigură faptul că măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Origini

O mare parte din povestea Suska sechlońska IGP este dezvăluită chiar de numele său.

un coș de prune și o pungă de prune „Suska sechlońska”

„Suska” înseamnă prună uscată și afumată, în timp ce denumirea „sechlońska” provine de la satul Sechna din sudul Poloniei, unde își are originea tradiția locală a afumării și uscării prunelor. De fapt, denumirea „Sechna” derivă din cuvântul polonez „suszenie”, care înseamnă „uscare”, indicând legătura profundă dintre zonă și tradiția sa culinară.

Deși istoria nu consemnează exact momentul în care a luat naștere tradiția, legenda spune că un preot local a adus obiceiul afumării prunelor în zonă și i-a încurajat pe enoriași să adopte practica prin răspândirea cunoștințelor și a tehnicilor sale.

Cuptoarele pentru uscarea fructelor, răspândite în peisajul regiunii, sunt adevărate monumente ale istoriei produsului. Cea mai veche instalație de uscare are peste 100 de ani. Deși nu mai este în stare de funcțiune, aceasta are aceeași structură și aceleași caracteristici ca cele ale cuptoarelor utilizate în prezent, dovadă că metoda de producție a rămas practic neschimbată de peste un secol. În zonă există nu mai puțin de 677 de cuptoare, toate proiectate și construite de către localnici într-un stil adaptat terenului local.

Tradiția uscării și afumării nu este integrată doar în peisajul regiunii, ci și în cultura sa. Poeții și compozitorii locali nu trebuie să se uite la stele pentru inspirație, ci mai degrabă își găsesc muza în umila prună afumată. Versurile unui cântec din zonă laudă orașul în care a început tradiția:

„…Oj Sechna, Sechna ty skopciała wiosko,
gdyby nie suszarnie byłabyś stolicą…”
(„O Sechna, Sechna de fum înnegrită,
dacă n-ar fi cuptoarele tale de fructe, tu ai fi capitala țării […]”).

Tradiția este sărbătorită în continuare în cadrul Festivalului Prunelor Uscate (Święto Suszonej Śliwki), care se are loc în satul Dobrociesz din 2001. De asemenea, vizitatorii regiunii pot parcurge „Traseul prunelor uscate”, un itinerar pe care figurează livezile de pruni și cuptoarele pentru fructe din zonă.

Pe lângă faptul că atrage mulți turiști în regiunea sa de origine, Suska sechlońska IGP a adunat de-a lungul anilor mai multe distincții, inclusiv o mențiune la concursul Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2000 (Patrimoniul nostru cultural), un premiu la concursul Perła 2004 (Perla 2004) pentru cel mai bun produs alimentar regional din Polonia și premiul I la sondajul Małopolski Smak (Aroma Małopolskie) în 2006.

O recunoaștere suplimentară a venit în 2010, când Comisia Europeană a acordat Suska sechlońska statut de indicație geografică protejată (IGP), recunoscând legătura unică dintre produs și zona sa de origine.

Producție

Prunele Suska sechlońska IGP sunt produse în patru localități din provincia Małopolskie: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna și Żegocina.

Fructele folosite pentru Suska Sechlońska IGP sunt prune europene (prunus domestica L. ssp. domestica) și din soiuri înrudite, precum Promis, Tolar, Nektawit, Valjevka și Stanley. Aceste soiuri sunt ideale pentru uscare și afumare, deoarece au un conținut ridicat de zahăr și un conținut relativ scăzut de apă. De asemenea, fructele trebuie să fie de înaltă calitate; nu se pot folosi prune cu semne de putrezire, deteriorare sau contaminare.

Odată culese din livezi, prunele sunt aduse la cuptoarele de fructe pentru uscare și afumare.

prune uscate într-un cuptor de fructe

Cuptoarele sunt integrate în peisaj, așezate pe fundații de cărămidă și sunt acoperite de un acoperiș în pantă. Fiecare cuptor are cel puțin o cameră, dar există și cuptoare cu cinci camere. Camerele au o lățime de aproximativ 2 m și o lungime de 3,5 m, și sunt despărțite în două de o barieră de lemn. 

Sub fiecare cameră se află o vatră, peste care este așezat un grătar de lemn. Grătarul este alcătuit din lamele de lemn fără noduri, de 4 cm lățime, 3 cm grosime și circa 1 metru lungime, așezate una lângă alta. Lamelele sunt dispuse în așa fel încât să asigure circulația spontană a fumului și să permită aerului cald să se ridice la o înălțime de circa 180 cm deasupra vetrei.

Prunele se așază pe grătar într-un strat de 20-40 cm grosime. Producătorii întorc prunele uscate o dată pe zi cu o lopată specială.

Procesul de afumare și uscare durează între 4 și 6 zile, în funcție de grosimea stratului de prune. Pe măsură ce fumul se ridică din vatră, temperatura în cuptor ajunge la 45-60 °C. Fumul usucă și conservă fructele și, totodată, le conferă o culoare, o aromă și un gust de fum fără pereche. În timpul procesului de uscare, sucul se scurge din prune și se prelinge pe acestea, conferind un gust dulceag produsului final.

Informații suplimentare

Suska sechlońska IGP - specificații juridice

Indicație geografică protejată

Alimente și băuturi de calitate în Europa