Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Vanille de l’île de La Réunion IGP

Indicația geografică protejată (IGP) garantează faptul că cel puțin una din etapele de producție, prelucrare sau preparare are loc în regiunea respectivă.

Origini

Originară din America Centrală, orhideea de vanilie a fost exportată pentru prima dată în Europa de către conchistadorii spanioli în 1721. Clasele aristocratice și regale ale Europei au fost vrăjite de aroma delicată a acestui condiment exotic. În următoarea sută de ani, au existat multe încercări nereușite de a cultiva planta pe scară largă în Europa. În 1821, Vanilla planifolia din grădinile botanice de la Paris a fost introdusă în Réunion, unde condițiile îi erau foarte prielnice.

Pentru a face fructul din care se obține vanilia, planta trebuie să fie polenizată. În America Centrală, polenizarea se făcea de către o specie de albine mici, fără ac, denumită Melipona. Specia trăiește în regiunea respectivă. În Réunion nu a fost găsită nicio insectă sau pasăre capabilă să polenizeze orhideea de vanilie, așa că, timp de 20 de ani, vanilia plantată pe insulă a rămas infertilă.

a mountain range with green hills and blue sky
The mild and humid weather conditions on the eastern part of La Réunion promote the aromatic compounds of the vanilla pods. © Adobe
Гравиране на Edmond Albius
12 year old slave Edmond Albius discovered the technique for manual pollination which is still used today. © Antoine Roussin

Acest lucru s-a schimbat în 1841, când Edmond Albius, un băiat de 12 ani pasionat de botanică și născut în sclavie, a descoperit o tehnică de polenizare manuală a plantei. Albius a constatat că fecundarea are loc dacă ridică stratul care separă organul masculin al plantei de cel feminin cu un băț și freacă ușor cele două organe. Astfel, a descoperit în sfârșit o metodă care să producă vanilie rapid și profitabil în întreaga lume.

Și în zilele noastre, aproape toate orhideele de vanilie sunt polenizate utilizând metoda lui Albius. De-a lungul istoriei, producția de vanilie a jucat un rol atât de important în economia insulei La Réunion, încât o viță de vanilie ocupă un loc proeminent pe stema teritoriului, care a fost concepută de guvernatorul Émile Merwart în 1925.

Renumele mondial al Vanille de l’île de La Réunion se datorează aromei sale unice, datorată condițiilor naturale în care se dezvoltă și priceperii celor care o produc. În semn de recunoaștere a acestor proprietăți și metode de producție, în 2021, produsul a primit calificativul de Indicație geografică protejată (IGP).

Producție

Vanille - pollination
The plant is pollinated by lifting up the wall separating the plant’s male and female organs and gently rubbing them together. © La terre est un jardin
A person holding a toothpick to a plant

Procesul de cultivare și de prelucrare al Vanille de l’île de La Réunion IGP trebuie să aibă loc pe raza localităților Bras-Panon, Saint-André, Saint-Benoit, Saint-Joseph, Saint-Philippe, Sainte-Marie, Sainte-Rose și Sainte-Suzanne, situate în estul insulei.

Atât în etapa de cultivare, cât și în cea de prelucrare, condițiile meteorologice blânde și umede de pe „coasta vântoasă” a insulei favorizează precursorii de compuși aromatizanți ai păstăilor de vanilie, care au ca rezultat parfumul și gustul dulce.

Pe insula Réunion a luat naștere priceperea legată de producția vaniliei. Aici au fost dezvoltate și perfecționate nu doar tehnica de polenizare manuală, ci și prelucrarea vaniliei prin opărire și etuvare. Aceste procese sunt folosite acum în întreaga lume. Însă metodele aplicate de producătorii de pe insulă servesc drept garanție a calității Vanille de l’île de La Réunion IPG.

După cultivare, etapa de prelucrare este concepută pentru a evidenția întregul gust al păstăilor de vanilie. Acestea sunt uscate la soare și apoi la umbră timp de minimum 20 zile, înainte de a fi puse în cutii din lemn închise, unde se maturează cel puțin șapte luni. Astfel, produsul final nu are gustul persistent de creozot sau gudron care se găsește adesea în alte tipuri de vanilie care sunt uscate prea repede și maturate în saci vidați (proces cunoscut sub denumirea de fermentație anaerobă).

„Vanille de l’île de La Réunion” IGP se comercializează sub trei forme diferite:

  • Păstăi de vanilie uscate – maleabile, ușor lucioase, de culoare maro (de la maro mai deschis până la culoarea ciocolatei amărui).
  • Păstăi de vanilie proaspete – cărnoase, lucioase, de culoare brună roșcată uniformă. La atingere sunt rigide și nu pot fi îndoite.
  • Vanilie cristalizată – se formează în mod natural pe păstăi în timpul procesului de maturare, sub formă de stele, ace sau granule de zahăr. Această formă are parfumul cel mai intens și subtil, fapt care o face foarte căutată și apreciată în arta culinară.

Calitățile excepționale ale Vanille de l’île de La Réunion IGP sunt recunoscute în toată lumea, inclusiv de către maeștri bucătari care au primit stele Michelin (Guy Martin, Alain Passard, Pierre Hermé, Jacques Genin...).

Informații suplimentare

Vanille de l’île de La Réunion IGP – Specificații juridice

Indicație geografică protejată

Alimente și băuturi cu indicații geografice