Caviarul Kalix Löjrom DOP este un tip special de icre de coregon alb. Peștele trebuie să provină din apele foarte ușor saline dintr-o parte a Golfului Botnic. Caviarul Kalix Löjrom DOP este portocaliu, spre deosebire de icrele coregonului alb din apele dulci, care sunt galbene.
Aroma sa delicată, cu un ușor gust de ulei de pește și de sare, îi dă caracterul unic.
Origini
Kalix Löjrom DOP sau icrele de păstrăv argintiu, ouăle unei mici specii de salmonide, a obținut statutul de denumire de origine protejată (DOP) a Uniunii Europene în 2010.
În ceea ce privește regiunea, păstrăvul argintiu folosit pentru producerea Kalix Löjrom DOP se găsește în zona din jurul localităților Piteå, Luleå, Kalix și Haparanda. Pe mare, acesta este pescuit până la cel mult 40 km de coastă, într-o arie geografică delimitată la nord de estuarul fluviului Torneå și la sud de estuarul fluviului Åby. Această parte specifică a golfului Botnia este o zonă naturală de depunere a icrelor pentru păstrăvul argintiu. Întregul proces de preparare a Kalix Löjrom trebuie să se desfășoare în această arie geografică delimitată.
Caracteristicile specifice ale Kalix Löjrom DOP sunt gustul și nuanța portocalie inconfundabilă, situată pe scara culorilor la S2070-450R, în conformitate cu sistemul național suedez de culori. Nuanța portocalie specifică icrelor de Kalix Löjrom DOP le deosebește de icrele extrase din păstrăvul argintiu de apă dulce, care sunt galbene.
S-a demonstrat că atât gustul distinctiv, cât și culoarea unică, se datorează în mod direct hranei speciale a păstrăvului argintiu. Apa rece și curată din această parte a golfului Botnia, unde păstrăvul argintiu își depune icrele și unde rămâne în perioada de pescuit, constituie, fără îndoială, un factor determinant. Această parte a golfului Botnia este alimentată cu apă dulce de opt mari fluvii și un mare număr de râuri și de pârâuri, iar calitatea apei corespunde apei potabile.
Metoda tradițională de producție a Kalix Löjrom DOP contribuie, de asemenea, la reputația sa fără egal. Prelucrarea icrelor face parte din cunoștințele locale și necesită mulți ani de experiență. Aroma echilibrată a Kalix Löjrom, gustul plin și plăcut de ulei de pește și sare, contribuie la caracterul unic al acestor icre.
Producție
Kalix Löjrom DOP se produce din icrele de păstrăv argintiu, cunoscut și sub numele de coregonus albula. Peștele provine dintr-o anumită parte a golfului Botnia. Acest mediu natural determină caracterul specific al Kalix Löjrom DOP, prin hrană și zona de pescuit, care sunt legate între ele.
Păstrăvul argintiu se hrănește exclusiv cu resursele naturale oferite de mediul înconjurător. Lipsite de orice fel de insecte de apă dulce, aceste ape binecuvântate sunt pline de crustacee care formează planctonul, precum și de larve de insecte, cu care se hrănește păstrăvul argintiu. Dimensiunile reale ale zonei de pescuit variază în funcție de volumul de apă dulce adus de viiturile de primăvară. Creșterea surselor de apă dulce le asigură păstrăvilor argintii o suprafață de hrănire mai mare.
Întregul proces de preparare a Kalix Löjrom DOP cuprinde mai multe etape: spălarea preliminară, baterea, filtrarea, uscarea, sărarea și curățarea minuțioasă. Dimensiunea icrelor variază în timpul perioadei de pescuit care durează cinci săptămâni, de la 0,8 mm în săptămâna 1 până la 1,3 mm în săptămâna 5. După extragerea Kalix Löjrom din pește, un procedeu care se efectuează manual în aceeași zi în care acesta a fost pescuit, se adaugă la icre sare în proporție de 4 %.
Kalix Löjrom DOP este comercializat în principal congelat sau decongelat. Poate fi comercializat și proaspăt în cantități mici, în perioada de pescuit. Conținutul total de apă al Kalix Löjrom DOP, după aplicarea metodei de deshidratare prin congelare, este de 37,7 %. Conținutul său total de sare este de 4,3 %. Produsul își păstrează aceleași caracteristici, indiferent dacă este congelat, decongelat sau proaspăt.