Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

Geraardsbergse Mattentaart ZOZP

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) osigurava da se barem jedna od faza proizvodnje odvija na određenom području.

Povijest

Prije doba hladnjaka, kada su led imali samo imućni i samostani, čuvanje mlijeka bilo je velik problem. Jednostavno rješenje bilo je proizvodnja sira. No mlijeko bi se katkad zgrušalo i nastala bi skuta. Mattentaart, flamanska poslastica od skute u lisnatome tijestu, zamišljena je kao ukusan način čuvanja skute za kasniju upotrebu.

Kao što je slučaj s većinom proizvoda s poljoprivrednoga gospodarstva, vjerojatno nikada nećemo doznati tko je otkrio tu jedinstvenu metodu konzerviranja, ali znamo da je već od prvog spomena Geraardsbergse Mattentaarta kvaliteta bila veoma važna. Stanovnici Geraardsbergena 1665. utvrdili su pravila kojima se propisuje kvaliteta mattentaarta za prodaju u gradu. Ljubitelji tarta došli su na svoje 1752. kada je tadašnja vladarica, austrijska carica Marija Terezija ratificirala pravila o kvaliteti pa je i Geraardsbergse Mattentaart potvrđen kraljevskim pečatom.

Ta tradicija očuvanja kvalitete tarta nastavlja se i u suvremeno doba. Godine 1978. osnovano je Bratstvo Geraardsbergse Mattentaarta. Posvećeno je očuvanju tog lokalnog specijaliteta i ima važnu ulogu pri provjeri koristi li se u proizvodnji tarta samo najkvalitetniji „mat” (skuta). Od 1980. jedinstvena povijest i okusi Geraardsbergse Mattentaarta obilježavaju se spomendanom. U duhu tradicije krajem travnja članovi Bratstva na gradskome trgu postavljaju pravu pekaru da bi sugrađanima i posjetiteljima pokazali kako se priprema ta jedinstvena poslastica.

Proizvodnja

Glavni sastojak Geraardsbergse Mattentaarta, kao što mu i ime kaže, jest „mat”, mliječna skuta. Proizvodi se od svježeg sirovog mlijeka, domaće mlaćenice i malo octa. Mlijeko mora biti proizvedeno u mjestima općine Geraardsbergen ili susjedne općine Lierde.

Tart se radi od fino usitnjene skute, jaja, šećera, lisnatog tijesta i katkad bademova ekstrakta. Prvo se skuta stavi na lisnato tijesto koje je podloga tarta. Zatim se prekriva drugim slojem tijesta koje se lagano premaže jajetom; tart je sada spreman za pečenje. Pripremaju ih lokalne pekare, ali nepečeni se tartovi mogu i zamrznuti i ispeći drugdje, tako da se u cijelome svijetu može uživati u autentičnom Geraardsbergse Mattentaartu.

Više informacija

Geraardsbergse Mattentaart ZOZP – pravni instrument

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe