Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

Kobasice „Gyulai kolbász” ili „Gyulai pároskolbász” ZOZP

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) osigurava da se barem jedna od faza proizvodnje odvija na određenom području.

Podrijetlo

Békéscsaba railway station and Gyula Castle, Hungary

„Gyulai kolbász” ili „Gyulai pároskolbász” ZOZP poznate su mađarske dimljene kobasice. Nazvane su po gradu Gyula, jednom od dva mjesta gdje se proizvode. Drugo mjesto proizvodnje je grad Békéscsaba.

2 black and white photos of a group people outside a butchers shop

„Gyulai kolbász” ili „Gyulai pároskolbász” ZOZP potječu iz jugoistočnog dijela velike ravnice, jednog od najnižih područja Mađarske. Ta se regija ponosi starim tradicijama proizvodnje žitarica i stočarstva, što omogućuje njezina umjerena kontinentalna klima. Od 80-ih godina devetnaestog stoljeća naovamo to je i mjesto gdje se radi kratkog odmora zaustavljaju trgovci na putu prema stočnim sajmovima. Mesari i klaonice iskoristili su tu šansu i postavili temelje buduće gradske industrije prerade mesa.

sepia photos of József Balogh and András Stéberl

Početkom 20. stoljeća lokalni su majstori mesari već imali znatno stručno znanje. Jedan od njih bio je József Balogh mlađi, zahvaljujući kojem je ta kobasica 1910. osvojila svoju prvu međunarodnu nagradu. Međutim, András Stéberl, koji je 1912. bio šegrt Józsefa Balogha u njegovom velikom obiteljskom poduzeću, odigrao je ključnu ulogu u mehanizaciji proizvodnje. On je 1935. svoje proizvode odnio na međunarodni sajam gdje su njegove kobasice „Gyulai kolbász” dobile zlatni certifikat. András Stéberl osnovao je poduzeće koje je s vremenom postalo jedna od najvećih tvornica za preradu mesa u regiji, koja proizvodi „Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbász” i druge sušene kobasice.

black and white photo of an early 20th century delivery truck

Proizvod „Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbász” ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP) od 2010. Više od 100 godina nacionalnih i međunarodnih nagrada svjedoči o ugledu i kvaliteti tog mađarskog specijaliteta:

Brussels World fair gold medal certificate 1935
  • Svjetska izložba u Bruxellesu 1910., zlatna medalja, počasni certifikat
  • Svjetska izložba u Bruxellesu 1935., zlatni certifikat, počasni certifikat
  • Pravo upotrebe amblema „Kiváló Áruk Fóruma” (Izvrstan mađarski proizvod)
  • „Foodapest Success Award” (Nagrada za uspjeh na sajmu Foodapest), 2000.
  • „Magyar Termék Nagydíj” (Velika nagrada za mađarski proizvod) 2001.
  • „Magyar Minőség Háza” (Kuća mađarske kvalitete), 2001.
  • Posebna nagrada za razvoj izvoza, 2001.

Priča o proizvodu „Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbás” ZOZP priča je o uspješnoj kombinaciji stoljetne tradicije i novih tehnologija i tehnika.

Proizvodnja

Hungarian Mangalica pig

Kobasice „Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbász” proizvode se od sjeckanog mesa i čvrstog sala određenih križanih pasmina svinja, uključujući mađarsku pasminu Mangalica. Upotrebljavaju se i svinje pasmina Hampshire, Duroc i Pietrain i njihovi križanci. Dijelovi mesa koji se upotrebljavaju su but, plećka, koljenica, trbuh, leđa i vratina. Bitan je element proizvodnje ručno otkoštavanje mesa kako bi se odstranile sve tetive i sačuvala kvaliteta mesa.

Prve faze pripreme obavljaju se mehanički (mljevenje i punjenje) pri čemu glavni sastojci, meso i salo, moraju ostati hladni. Da bi se pripremile kobasice meso i salo se samelju, a potom se dodaju svi bitni začini: ukusna kombinacija soli, slatke i ljute mljevene paprike, češnjaka, papra i mljevenog kima. Tako dobivena masa puni se u svinjsko tanko crijevo i formiraju se kobasice koji se potom podijele na parove. Ako su namijenjene za prodaju u narezanom obliku, masa se puni u umjetno crijevo koje propušta paru. Sljedeća faza proizvodnje sastoji se od dimljenja kobasica, obično na bukovini. Taj postupak traje dva do tri dana i odvija se u relativno vlažnom prostoru.

black and white archive photo of a group of workers

Konačno, kobasice se suše, što ima daje trajnost. Za fazu sušenja potrebno je 14 – 16 dana. Tijekom faze koja slijedi nakon dozrijevanja dolazi do izjednačavanja sadržaja vlage u zapakiranom proizvodu. Antioksidativni efekt prirodnih začina stabilizira boju kobasica.

Kobasice „Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbász” ZOZP trebale bi biti dugačke između18 i 26 cm. U prodaji su u parovima ili u narezanom obliku, u kojem slučaju se ovitak odstranjuje. Kobasice imaju malo kvrgavu površinu i crvenkasto-smeđu boju s jasno vidljivim česticama masnoće. Imaju ugodan miris na dim i začine i skladan okus i aromu zahvaljujući upotrebi mješavine prirodnih začina.

Više informacija

„Gyulai kolbász” ZOZP – pravne specifikacije

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe