Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

„Allgäuer Bergkäse” ZOI

Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) jamči da se sve faze proizvodnje, prerade i pripreme odvijaju na određenom području.

Podrijetlo

Sir „Allgäuer Bergkäse” ZOI proizvodi se od sirova kravljeg mlijeka u njemačkom dijelu regije Allgäu. Europska zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) dodijeljena mu je 1997.

Osnova za proizvodnju sira „Allgäuer Bergkäse” ZOI svježe je mlijeko stadâ koja pasu na visokim pašnjacima sjevernih obronaka Alpa. Lokalna područja Lindau (Bodensko jezero), Gornji Allgäu (Oberallgäu), Istočni Allgäu (Ostallgäu) i Donji Allgäu (Unterallgäu) u švapskom dijelu Bavarske, uključujući gradove Kaufbeuren, Kempten i Memmingen, koji se isto nalaze u ovom dijelu Njemačke, pružaju jedinstveno okruženje za proizvodnju tog poznatog sira. „Allgäuer Bergkäse” ZOI proizvodi se i u okruzima Ravensburg i Bodenseekreis na jugoistoku susjedne savezne zemlje Baden-Württemberg.

planinski lanac i sunčanje s snijegom
Stoka pase na bujnim planinskim pašnjacima s pogledom na Algajske Alpe. iStock.com/Drepicter

U tom okruženju bujnih planinskih pašnjaka i veličanstvenog pogleda na Algajske Alpe počeli su oko 1820. raditi pastiri sa švicarskih Alpa. U regiji Allgäu nastanili su se i proizvođači mliječnih proizvoda iz švicarskih Alpa jer ih je ona podsjećala na njihov zavičaj: imala je sličnu klimu, pejzaž i poljoprivrednu strukturu. Stoga su počeli primjenjivati vlastite tehnike za proizvodnju sira, a inspiraciju su crpili, primjerice, iz tradicionalnoga švicarskog ementalera. Tako su se počele proizvoditi nove vrste sira, a postojeće su vrste sireva poboljšane, posebno Bergkäse (planinski sir).

Proizvodnja

proizvođač sira na gospodarstvu Allgäuer Bergkäse

Svaka planina u proizvode utisne svoj poseban okus. Isto vrijedi i za sir „Allgäuer Bergkäse” ZOI. Pritom je od ključne važnosti da se u cijelom lancu, od mlijeka pa sve do sira, održavaju visoki standardi kvalitete. Lokalna udruga proizvođača mliječnih proizvoda propisuje da se mlijeko uzima iz jasno definiranog područja proizvodnje. Lokalni sirari upotrebljavaju isključivo neobrađeno kravlje mlijeko, koje zagrijavaju na temperaturu do 40 °C i potom prelaze na sirenje.

Kolut sira „Allgäuer Bergkäse” ZOI sazrio u kori teži od 15 do 50 kg. U sirnom tijestu prisutne su izolirane i mjestimične rupe koje su obično veličine zrna graška, a nazivaju se i očicama sira. Sir „Allgäuer Bergkäse” ZOI ima udio suhe tvari od 62 %, a njegovo dozrijevanje traje četiri mjeseca. Sadržava najmanje 45 do 49 % neobranih masnoća.

Zbog svojeg blagog do vrlo aromatičnog okusa alpskih pašnjaka sir „Allgäuer Bergkäse” ZOI jedinstven je i danas.

Više informacija

„Allgäuer Bergkäse” ZOI – pravne specifikacije

Zaštićena oznaka izvornosti

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe