Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

Slastica „Loukoumi Geroskipou” ZOZP

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) osigurava da se barem jedna od fazâ proizvodnje, prerade ili pripreme mora odvijati na određenom području.

Podrijetlo

Legenda kaže da se božica Afrodita pojavila iz mora kod stijene Petra tou Romiou i posijala sjeme u svojem tajnom vrtu u obližnjem mjestu Geroskipou.

Aphrodite and the rocks of Petra tou Romiou

Iako su vrtovi iz legende nestali u maglama mitova i vremena, grad Geroskipou danas „cvate” u bojama popularne slastice „lakoumi“, čija povezanost s tim gradom seže unatrag do 1895. kad se Sophocles Athanasiou, nakon mnogo godina provedenih u inozemstvu, vratio u svoje rodno selo Geroskipou i sa sobom donio jedan recept.

Tijekom svojih putovanja Athanasiou je zavolio „loukoumi” (poznat i kao lokum ili rahat lokum), slatku delikatesu popularnu u Turskoj i na cijelom Sredozemlju. Već prije povratka u rodno selo recept je bio prilagodio svojem ukusu, i sad se bacio na posao.

Osnovao je malu tvornicu i 1895. otvorio vlastiti dućan za „loukoumi” blizu gradskog trga u Geroskipou. Uskoro se ugled njegovog dućana i njegovih slastica raširio po cijelom otoku i dalje od njegovih obala.

Loukoumi Gerospikou founders and shop

Athanasiou je 1920. vođenje posla prepustio svojoj kćeri Charikliji i njezinom mužu Gabrielu Hadjizinoviou. Oni su posao kasnije predali svojem sinu, Nikodemosu Gabrielu, a od 1990. tradiciju nastavljaju njegova žena Evdokia i sin George.

Nadahnuti primjerom obitelji Athanasiou, koja svoje proizvode prodaje pod nazivom „Aphrodite Delights”, i drugi proizvođači slastica u mjestu počeli su proizvoditi „loukoumi” slijedeći iste specifikacije i produbljujući povezanost između grada i njegovih slastica.

Ta je povezanost tako snažna da je „Loukoumi Geroskipou” 2007. postao prvi ciparski proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP). To je jedina vrsta rahat lokuma koja je dobila takvo priznanje.

Proizvodnja

Otkad je Sophocles Athanasiou 1895. napravio svoju prvu šaržu slastice „loukoumi” ta se slastica proizvodi na isti način, po istom receptu, i uvijek unutar granica grada Geroskipou.

Athanasiou family

Kod pripreme slastice „Loukoumi Geroskipou” umjetnost je postići prepoznatljivu slatkoću i konzistenciju po kojoj se taj proizvod razlikuje od drugih vrsta rahat lokuma. Za razliku od mnogih drugih takvih slastica, „Loukoumi Geroskipou” ne sadržava ni glukozu ni želatinu. Da bi se postigao željeni okus i tekstura, svaki se korak u postupku proizvodnje mora provoditi strpljivo i precizno. Lokalni proizvođači posjeduju za to potrebne vještine i stručno znanje izbrušeno vremenom i tradicijom.

Proces započinje izlijevanjem vode u veliku, zagrijanu tavu. Potom se dodaju šećer i limunska kiselina. Dobivena mješavina kuha se 35 minuta na 100 °C.

a collage of images showing the process to make Loukoumi Geroskipou PGI

Kako bi se postigla gustoća mješavine dodaje se kukuruzni škrob prethodno rastopljen u hladnoj vodi. Mješavina se potom mora kuhati još 2 sata na temperaturi od 100 do 130 °C uz miješanje brzinom od 36 okretaja u minuti.

Potom se dodaju arome. Smiju se upotrebljavati samo arome s prethodno odobrenog popisa. Svaki okus na tom popisu pažljivo je odabran kako bi nadopunio prirodnu slatkoću rahat lokuma „Loukoumi Geroskipou”. Raspon okusâ na popisu seže od ruže, jagode i mandarine do banane, bergamota i pistacija. U nekim slučajevima dodaje se boja, čokolada ili prženi orašasti plodovi. Sastojci kao što su bademi i med nabavljaju se lokalno u pokrajini Paphos.

Nakon što su se okusi potpuno stopili i mješavina postala viskozna, ulijeva se u velika korita i pušta da odstoji. Nakon što se ohladi, mješavina poprima svoju konačnu želatinoznu teksturu za koju je karakteristična čvrstina, zahvaljujući kojoj se vraća u prvotni oblik ako se stisne, ali i mekoća, tako da se topi u ustima.

Konačni proizvod reže se na kocke veličine zalogaja i posipa šećerom u prahu ili fino mljevenim pahuljicama kokosa.

Više informacija

„Loukoumi Geroskipou” ZOZP – pravne specifikacije

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe