Skip to main content
Agriculture and rural development

Povijest

Povijesni izvori upućuju na to da je vodeni bivol stigao u Italiju u 7. stoljeću. Visoko cijenjen zbog snage i sposobnosti da se kreće močvarnim područjem i ne potone, bivol se pokazao nezamjenjivim za oranje. Od 12. stoljeća dobiva novu ulogu jer se od njegova mlijeka počinje praviti sir.

Jedan od tih sireva, „Mozzarella di Bufala Campana”, potekao je od lokalnog specijaliteta iz močvarnih ravnica južnog dijela središnje Italije. Njegov jedinstveni okus ovisi o prehrani bivola. Sva se hrana dobiva lokalno, a autentični sir Mozzarella di Bufala Campana svoj karakteristični okus duguje tom jedinstvenom krajoliku s brojnim potocima što presijecaju vulkansku ravnicu. Povezanost s okolišem i umijeće proizvodnje glavni su razlozi zbog kojih je taj lokalni sir postao svjetski fenomen.

Proizvodnja

Tijekom proizvodnje sira Mozzarella di Bufala Campana, poljoprivrednici imaju samo 60 sati od mužnje bivola do početka postupka proizvodnje. Nakon dolaska u mljekaru mlijeko se zakiseli dodavanjem sirila. To sirilo mora potjecati od bivola uzgojenog na istom ili susjednom gospodarstvu kao i grlo od kojega je mlijeko. Nakon što ga se zagrije na 33 do 39 Celzijevih stupnjeva, sirilo se dodaje radi zgrušavanja mlijeka.

Tako nastali gruš zatim se miješanjem s kipućom vodom topi i stapa u elastičnu masu. Sirar potom pažljivo oblikuje i siječe mozzarellu te je stavlja u hladnu vodu. Od toga se sir stvrdne i mekana mozzarella tako dobiva poznatu tanku kožicu. Nakon toga sir se stavlja u salamuru i soli prije pakiranja. To se mora učiniti odmah, na mjestu proizvodnje.

Prepoznatljiva tekućina u kojoj pliva Mozzarella di Bufala Campana daje siru zaštitni sloj. Ta tekućina, mješavina salamure i kiseline, čuva okus i teksturu sira te obogaćuje ukupni doživljaj. Sir se može i dimiti, ali samo na tradicionalan način, primjenom prirodnih metoda. Ako je dimljen, to mora pisati na oznaci.

Više informacija

Mozzarella di Bufala Campana ZOI - pravni instrument

Zaštićena oznaka izvornosti

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe