Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

„Estonian vodka” OZP

Oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP) štiti se naziv jakog alkoholnog pića ili aromatiziranog vina podrijetlom iz zemlje, regije ili lokaliteta i osigurava se da se barem jedna faza destilacije ili proizvodnje odvija na određenom području.

Podrijetlo

„Estonian vodka” OZP jako je alkoholno piće proizvedeno od etilnog alkohola dobivenog iz raži, pšenice i/ili krumpira uzgojenih u Estoniji. Europska oznaka zemljopisnog podrijetla tom proizvodu dodijeljena je 2008.

Votka se u Estoniji proizvodi već više od 500 godina, a prvi pisani dokaz o proizvodnji votke u Estoniji odredba je statutâ proizvođačâ članova Velikog ceha u Tallinnu iz 1485. Proizvodnja votke u Estoniji počiva na očuvanim najboljim tradicionalnim postupcima za proizvodnju pića na ponos i radost cijele zemlje.

close up of wheat heads

Raž i pšenica stoljećima su bile glavne žitarice uzgajane u Estoniji. „Estonian vodka” OZP svoje posebne karakteristike i okus duguje prije svega činjenici da se u proizvodnji etilnog alkohola u Estoniji uglavnom koriste zimske žitarice, koje su bogate mineralima. Ovo jako alkoholno piće najčešće se proizvodi od zimske raži, koja se u Estoniji najčešće dobiva iz ekološkog uzgoja pa se tako čuva njezina čistoća i autentičnost.

Guinness Book of World Records, 1997

Snažna tradicija uzgoja krumpira u Estoniji jedan je od važnih čimbenika u proizvodnji etilnog alkohola od te skromne biljke. Taj trend započet je u 19. stoljeću, a vrhunac je dosegao kad je Estonija 1997. upisana u Guinnessovu knjigu rekorda (str. 92.) kao zemlja u kojoj je proizveden najjači etilni alkohol od krumpira (98 % vol.). Iako se sada proizvodi samo u relativno malim količinama, votka od krumpira smatra se karakterističnim estonskim proizvodom.

Proizvodu „Estonian vodka” OZP posebna svojstva daje i estonska voda vrlo bogata mineralima, što pridonosi okusu votke. Krajnji je rezultat proizvod „Estonian vodka” OZP, koji se odlikuje posebnom aromom upotrijebljenih sirovina, prepoznatljivih prvo u etilnom alkoholu, a zatim i u votki.

Proizvodnja

Postupak proizvodnje pića „Estonian vodka” OZP počinje proizvodnjom etilnog alkohola.

Estonian Vodka brewery

Zrnje se melje, a prije toga ne smije biti oljušteno, polirano ni obrađeno na bilo koji drugi način. Dopušteno je isključivo suho mljevenje, pri čemu se 25 % brašna mora sastojati od čestica većih od 1 mm. To grubo mljevenje raži ili pšenice tradicionalna je metoda proizvodnje jakih alkoholnog pića u Estoniji i tim se završnim dodirom ističe okus žitarica. Krumpir za proizvodnju etilnog alkohola pere se i drobi bez guljenja.

U sljedećoj se fazi krumpir ili žitarice pretvaraju u kašu na temperaturi od 55 do 57 C. Nakon toga se kaša termički obrađuje na temperaturi od 80 do 90 C, ali u toj fazi ne smije uzavreti. Zatim se zaslađuje na temperaturi od 55 do 57 °C i dodaju joj se zeleni slad, nesladne žitarice ili drugi prirodni enzimi. Nakon toga kaša se prebacuje u posude za fermentaciju i dodaje joj se kvasac. Postupak fermentacije traje oko 72 sata. Fermentirana kaša zatim se destilira.

Voda koja se dodaje u fazi doslađivanja, fermentacije i destilacije mora potjecati iz Estonije i imati potreban kemijski sastav da bi kvasci dobili hranjive tvari nužne za aktivaciju: 90 mg/l (± 10 %) kalcija (Ca) i 20 mg/l (± 10 %) magnezija (Mg).

Rezultat je etilni alkohol najmanje alkoholne jakosti 96,0 % vol.

Voda koja se upotrebljava u proizvodnji votke mora biti estonskog podrijetla i pitka (u skladu s uvjetima iz Zakona o vodama). Voda mora biti mekana, a može je se dodatno omekšati upotrebom filtera za reverznu osmozu. Jedini dozvoljeni aditivi organski su aromatski spojevi proizvedeni od lokalnih žitarica i/ili krumpira. Ako je potrebno, rakija se može dodatno filtrirati.

Na taj se način dobiva proizvod „Estonian vodka” OZP, jako alkoholno piće najmanje alkoholne jakosti 40 % vol. „Estonian vodka” OZP blagog je okusa, bezbojna i bez taloga. Njezin okus ovisi o sirovini od koje je proizvedena. Krumpir votki daje viskoznost, slatkoću i blag, pun okus. Raž njezin okus čini punijim, robustnijim i pikantnijim, a pšenica joj daje suptilnost te blag i voćan okus.

Više informacija

„Estonian vodka” OZP – pravne specifikacije

Oznaka zemljopisnog podrijetla

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe

Događanja

  • Izložbe
  • petak 26. srpnja 2024., 09.00 - ponedjeljak 29. srpnja 2024., 18.30 (CEST)
  • Libramont-Chevigny, Belgium
  • Vanjsko događanje