Skip to main content
Logotip Europske komisije
Agriculture and rural development

„Estonian vodka” OZP

Oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP) štiti se naziv jakog alkoholnog pića ili aromatiziranog vina podrijetlom iz zemlje, regije ili lokaliteta i osigurava se da se barem jedna faza destilacije ili proizvodnje odvija na određenom području.

Podrijetlo

„Estonian vodka” OZP jako je alkoholno piće proizvedeno od etilnog alkohola dobivenog iz raži, pšenice i/ili krumpira uzgojenih u Estoniji. Europska oznaka zemljopisnog podrijetla tom proizvodu dodijeljena je 2008.

Votka se u Estoniji proizvodi već više od 500 godina, a prvi pisani dokaz o proizvodnji votke u Estoniji odredba je statutâ proizvođačâ članova Velikog ceha u Tallinnu iz 1485. Proizvodnja votke u Estoniji počiva na očuvanim najboljim tradicionalnim postupcima za proizvodnju pića na ponos i radost cijele zemlje.

estonian-vodka-400px01.jpg

Raž i pšenica stoljećima su bile glavne žitarice uzgajane u Estoniji. „Estonian vodka” OZP svoje posebne karakteristike i okus duguje prije svega činjenici da se u proizvodnji etilnog alkohola u Estoniji uglavnom koriste zimske žitarice, koje su bogate mineralima. Ovo jako alkoholno piće najčešće se proizvodi od zimske raži, koja se u Estoniji najčešće dobiva iz ekološkog uzgoja pa se tako čuva njezina čistoća i autentičnost.

Guinness Book of World Records, 1997

Snažna tradicija uzgoja krumpira u Estoniji jedan je od važnih čimbenika u proizvodnji etilnog alkohola od te skromne biljke. Taj trend započet je u 19. stoljeću, a vrhunac je dosegao kad je Estonija 1997. upisana u Guinnessovu knjigu rekorda (str. 92.) kao zemlja u kojoj je proizveden najjači etilni alkohol od krumpira (98 % vol.). Iako se sada proizvodi samo u relativno malim količinama, votka od krumpira smatra se karakterističnim estonskim proizvodom.

Proizvodu „Estonian vodka” OZP posebna svojstva daje i estonska voda vrlo bogata mineralima, što pridonosi okusu votke. Krajnji je rezultat proizvod „Estonian vodka” OZP, koji se odlikuje posebnom aromom upotrijebljenih sirovina, prepoznatljivih prvo u etilnom alkoholu, a zatim i u votki.

Proizvodnja

Postupak proizvodnje pića „Estonian vodka” OZP počinje proizvodnjom etilnog alkohola.

Estonian Vodka brewery

Zrnje se melje, a prije toga ne smije biti oljušteno, polirano ni obrađeno na bilo koji drugi način. Dopušteno je isključivo suho mljevenje, pri čemu se 25 % brašna mora sastojati od čestica većih od 1 mm. To grubo mljevenje raži ili pšenice tradicionalna je metoda proizvodnje jakih alkoholnog pića u Estoniji i tim se završnim dodirom ističe okus žitarica. Krumpir za proizvodnju etilnog alkohola pere se i drobi bez guljenja.

U sljedećoj se fazi krumpir ili žitarice pretvaraju u kašu na temperaturi od 55 do 57 C. Nakon toga se kaša termički obrađuje na temperaturi od 80 do 90 C, ali u toj fazi ne smije uzavreti. Zatim se zaslađuje na temperaturi od 55 do 57 °C i dodaju joj se zeleni slad, nesladne žitarice ili drugi prirodni enzimi. Nakon toga kaša se prebacuje u posude za fermentaciju i dodaje joj se kvasac. Postupak fermentacije traje oko 72 sata. Fermentirana kaša zatim se destilira.

Voda koja se dodaje u fazi doslađivanja, fermentacije i destilacije mora potjecati iz Estonije i imati potreban kemijski sastav da bi kvasci dobili hranjive tvari nužne za aktivaciju: 90 mg/l (± 10 %) kalcija (Ca) i 20 mg/l (± 10 %) magnezija (Mg).

Rezultat je etilni alkohol najmanje alkoholne jakosti 96,0 % vol.

Voda koja se upotrebljava u proizvodnji votke mora biti estonskog podrijetla i pitka (u skladu s uvjetima iz Zakona o vodama). Voda mora biti mekana, a može je se dodatno omekšati upotrebom filtera za reverznu osmozu. Jedini dozvoljeni aditivi organski su aromatski spojevi proizvedeni od lokalnih žitarica i/ili krumpira. Ako je potrebno, rakija se može dodatno filtrirati.

Na taj se način dobiva proizvod „Estonian vodka” OZP, jako alkoholno piće najmanje alkoholne jakosti 40 % vol. „Estonian vodka” OZP blagog je okusa, bezbojna i bez taloga. Njezin okus ovisi o sirovini od koje je proizvedena. Krumpir votki daje viskoznost, slatkoću i blag, pun okus. Raž njezin okus čini punijim, robustnijim i pikantnijim, a pšenica joj daje suptilnost te blag i voćan okus.

Više informacija

„Estonian vodka” OZP – pravne specifikacije

Oznaka zemljopisnog podrijetla

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe