Skip to main content
Agriculture and rural development

„Asperges du Blayais” ZOZP

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) osigurava da se barem jedna od faza proizvodnje, prerade ili pripreme odvija na određenom području.

Podrijetlo

polje ljubičastih šparoga
Polje s lijehama šparoga prekrivenima folijama za malčiranje © APBA

Nazivom „Asperges du Blayais” ZOZP obuhvaćen je velik broj sorti bijele ili ljubičaste šparoge koja se proizvodi u određenim općinama smještenima u francuskim departmanima Gironde i Charente-Maritime. Europska zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) dodijeljena im je 2015.

Karta francuske regije Blayais

Šparoge „Asperges du Blayais” ZOZP proizvode se i beru na jugozapadu Francuske na desnoj obali estuarija rijeke Gironde te na nekoliko mjesta malo dublje u unutrašnjosti. Ta se regija naziva i Blayais. Kopno koje okružuje estuarij specifično je prirodno okruženje koje je idealno za uzgoj vinove loze na brežuljcima od ilovače i šparoga u pješčanim nizinama. To delikatno povrće razvilo je rafiniran okus i karakteristike zahvaljujući takvom tlu.

Tanka koža šparoge, vršci koji se tope u ustima te mekoća i slatkoća cijelog izdanka posljedica su sastava pješčanog tla regije Périgord. Naime, pijesak čini više od 75 % tla u kojem se uzgajaju šparoge. Pijesak je crne boje, što znači da je vrlo bogat organskim tvarima, vrlo fin i brzo se zagrijava.

Uz ovu umjerenu okolinu s prirodnom odvodnjom prednost je i klima na koju snažno utječe ocean i obližnji estuarij rijeke Gironde. Vremenski uvjeti idealni su za brz rast u sezoni šparoga – temperature su vrlo blage od ožujka nadalje, a padaline su redovite od ožujka do lipnja. Usto, blaga klima pogoduje ranoj berbi i ograničava prirodnu gorčinu šparoga.

ljudi koji ručno beru šparoge
Šparoge se beru ručno svaki dan od travnja do lipnja. © APBA

Nježna tekstura šparoga „Asperges du Blayais” ZOZP lijepo je nadopunjena slatkim okusom, što savršeno dočarava francuski slogan „De la pointe au talon tout est bon!” („Okus od glave do pete u kojem uživat ćete!”), kojim se već generacijama opisuje delikatna priroda ovih šparoga. Zahvaljujući svojoj izvrsnoj kvaliteti šparoge „Asperges du Blayais” ZOZP na dobrom su glasu daleko izvan granica definiranog područja uzgoja. Osim što se prodaju na području čitave Francuske, mogu se pronaći i na policama u ostatku Europe te Kini i Japanu.

Proizvodnja

Za šparoge „Asperges du Blayais” ZOZP upotrebljavaju se sljedeće pomno odabrane sorte: andreas, avalim, cumulus, darbella, dariana, darlise, emma, eposs, grolim, gynlim, herkolim, obelisk, orane, ramada, rambo, rapsody, ravel, thielim, vilmorin 26, vilmorin 31 i vitalim. Nove sorte mogu se uvesti pod uvjetom da su u skladu sa strogim standardima za kvalitetu proizvoda.

Danas se za uzgoj šparoga „Asperges du Blayais” ZOZP upotrebljava sustavno ogrtanje, koje omogućuje zadržavanje njihove bijele boje. Ogrtanje može biti popraćeno malčiranjem humaka, čime se pojačavaju pozitivni učinci klime.

rov tla koji sadržava niz krunica šparoga

Boja šparoga „Asperges du Blayais” ZOZP određuje se prema boji njihovih vršaka. Vršci bijelih šparoga su bijeli, dok kod ljubičastih šparoga boja vršaka varira od ružičaste do ljubičaste. Ostatak stabljike uvijek je bijele boje, uz moguće blago ružičaste nijanse.

Kvalitetu šparoge „Asperges du Blayais” ZOZP dokazuje nekoliko elemenata njezina izgleda. Kao prvo, vršci su čvrsto sabijeni, a stabljike su dobro razvijene: nisu šuplje i nemaju lomova ni napuklina te mogu biti lagano zakrivljene. Vršci šparoga dugački su najviše 12 cm, kratke šparoge dugačke su od 12 do 17 cm, a duge šparoge više od 17 cm. Najveća duljina iznosi 22 cm. Minimalni promjer, izmjeren na presjeku na sredini duljine, jest 12 mm.

Sortiranjem se zadržavaju samo velike šparoge s bijelom stabljikom i bijelim ili ljubičastim vrškom, čime se osigurava njihova mekoća. Posebna se pozornost posvećuje sprečavanju rizika od sušenja te postupcima pranja, sortiranja i čuvanja na hladnome mjestu u reguliranim uvjetima vlažnosti. Naime, mekoća šparoge uvelike ovisi o njezinoj svježini i održavanju njezine prirodne vlažnosti. Razdoblje između berbe i stavljanja u rashladnu komoru nikada ne smije biti dulje od deset sati. Skladištenje prije otpreme i pakiranja nužno se odvija u vlažnoj rashladnoj komori (stupanj vlažnosti viši od 80 %, temperatura između 2 i 7 °C).

Estuarij rijeke Gironde
Desna obala estuarija rijeke Gironde ima idealu klimu za uzgoj šparoga „Asperges du Blayais” ZOZP. © APBA

Ručno ili strojno guljenje nije obvezno i slijedi nakon sortiranja. Za razliku od guljenja i pakiranja, šparoge „Asperges du Blayais” ZOZP moraju se sortirati na mjestu proizvodnje.

Više informacija

„Asperges du Blayais” ZOZP – pravne specifikacije

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe