Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

Turrón de Alicante ZOZP / Turrón de Jijona ZOZP

Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP) osigurava se da se barem jedna od faza proizvodnje, prerade ili pripreme odvija na određenom području.

Podrijetlo

karta kalifata Cordobe
By 1000 AD, Arab and Berber settlers had conquered most of the Iberian peninusla. © wikimedia commons

Smatra se da su običaj izrade nugata u grad Jijonu donijeli arapski i židovski doseljenici, koji su u gastronomiju tog područja uveli bademe i sušeno voće.

Iako se vjeruje da je proizvodnja započela u srednjem vijeku, turrón se prvi spominje u dokumentu grada Valencije iz 1484.

Nakon što je osobni kuhar kralja Felipea II. (1526.-1598.) turrón uveo na španjolski dvor, ta se slastica ubrzo pretvorila u omiljenu poslasticu kraljeva i kraljica. Povjesničar Gaspar Escolano zabilježio je 1610. da se turrón često poklanja kraljevima i kraljevićima.

Tijekom 17. i 18. stoljeća proizvodnja se turróna razvijala, a popularnost mu je rasla, o čemu svjedoči njegovo pojavljivanje u brojnim romanima, dramama i znanstvenim tekstovima iz tog doba.

planinski krajolik i plavo nebo
The mountainous landscape of provinical Alicante descends to the Mediterranean Sea. © AdobeStock - Alex Tihonov

Od druge polovine 19. stoljeća potražnja za nugatom toliko je porasla da su se počele otvarati tvornice te je industrijska proizvodnja dobila zamah. U Jijoni su se proizvodile poznate marke nugata, što je ljude iz okolice privuklo da se dosele u grad i rade u tvornicama. Mnoge su obitelji potom putovale i prodavale svoje proizvode po Španjolskoj i u ostatku svijeta, posebno u sjevernoj Africi i Južnoj Americi.

čovjek stoji pored stroja u tvornici, oko 1800-ih
The invention of new machines allowed turrón producers to meet rising demand. © Museo del Turrón - Jijona

Do druge polovine 20. stoljeća prehrambena industrija u Jijoni postala je najvažnija gospodarska djelatnost te regije. Kako bi se industrijska aktivnost održala cijelu godinu, mnoge su tvornice turróna ljeti počele proizvoditi sladoled, a zimi bi se vraćale proizvodnji nugata.

U Španjolskoj se turrón tradicionalno jede za Božić i dio je jedinstvene tradicije u Valenciji, Kataloniji i Aragónu. Središnju ulogu u toj tradiciji ima Tió de Nadal, čarobni drveni trupac s nasmiješenim licem i nožicama od štapića, koji se u tjednima prije Božića hrani i njeguje. Na Badnjak se djeca okupljaju oko njega, udaraju ga štapovima te mu pjevaju i mole ga da im podari turrón i druge poslastice.

Zbog jedinstvene tradicije i okusa Europska unija priznala je 1996. Turrón de Alicante i Turrón de Jijona kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Proizvodnja

Turrrón de Alicante ZOZP i Turrón de Jijona ZOZP proizvode se i pakiraju u općini Jijona, koja se nalazi u španjolskoj pokrajini Alicante.

Jedinstvenu aromu turrónu daju med i prženi bademi. Turrón de Jijona mekan je jer se nugat miješa s mljevenim bademima, a Turrrón de Alicante tvrđi je jer se sastoji od isjeckanih badema, nekoliko slojeva oblatni i nugata ojačanog bjelanjkom.

unutrašnjost tvornice, oko 1900-ih
The turrón producers of Jijona follow the same standards and methods as their predecessors.
© Museo del Turrón - Jijona

Najmanje 10 % turróna mora biti proizvedeno od čistog, lokalnog meda, a čisti i zdravi bademi moraju biti od sljedećih lokalnih sorti: Valenciana, Mallorca, Mollar, Marcona i Planeta. Ovisno o udjelu badema, turrón se dijeli u dva razreda: „vrhunski” (66 % badema) ili „poseban” (46 % badema).

Nugat nastaje kao mješavina šećera i meda koja se kuha na visokoj temperaturi. U slučaju ZOZP-a Turrón de Jijona mješavina se kuha najmanje 30 minuta. Nakon što nugat postigne željenu gustoću, razmazuje se po rashlađenoj površini. Kad se dovoljno ohladi, smjesa se mijesi te se dodaju mljeveni bademi. Smjesa se potom ulijeva u kotlove zvane „boixets” i ponovno se kuha najmanje 150 minuta dok se ne postigne željena čvrstoća. Dok je još topao, nugat se važe, oblikuje i reže za pakiranje.

U slučaju ZOZP-a Turrón de Alicante mješavina meda i šećera kuha se najmanje 45 minuta. Kad je gotova, dodaje joj se razrijeđeni bjelanjak te oguljeni, isjeckani i prženi bademi. Masa se miješa i mijesi dok bademi ne budu ravnomjerno raspoređeni u cijelom nugatu. Dok je smjesa još topla, važe se i oblikuje te se potom oblaže oblatnama. Turrón se reže na pravokutne šipke i zatim pakira.

Gotov proizvod prodaje se u lokalnim trgovinama i diljem svijeta. U gradu Jijoni proizvodi se oko 60 % ukupne količine turróna u Španjolskoj.

Više informacija

Turrrón de Alicante ZOZP – pravni instrument

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića iz cijele Europe

Događanja

  • Izložbe
  • petak 26. srpnja 2024., 09.00 - ponedjeljak 29. srpnja 2024., 18.30 (CEST)
  • Libramont-Chevigny, Belgium
  • Vanjsko događanje