Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Estonian vodka (FÁ)

A földrajzi árujelző (FÁ) egy adott országból, régióból vagy helységből származó szeszes ital vagy aromás bor nevének védelmére szolgál, és garantálja, hogy a lepárlás vagy elkészítés legalább egy szakasza az adott régióban történt.

A termék eredete

Az Estonian vodka (FÁ) Észtországban termelt rozsból, búzából és/vagy burgonyából nyert etilalkoholból készített szeszes ital, amely 2008-ban európai földrajzi árujelzőt kapott.

Észtországban több mint 500 éve állítanak elő vodkát: az észtországi vodkatermelés első írásos bizonyítéka 1485-ből származik, a serfőzők Tallini Nagycéhhez tartozó társasága alapszabályának egyik rendelkezése tartalmazza. Az évszázados múltra visszatekintő vodkakészítési hagyományok megőrzése és ápolása méltán teszi büszkévé az észteket erre a kiváló italra

close up of wheat heads

A rozs és a búza évszázadokon át az Észtországban termesztett legfőbb gabona volt. Az Estonian vodka (FÁ) különlegességét és ízvilágát befolyásoló legfontosabb tényezők egyike, hogy Észtországban túlnyomó részben téli, gazdag ásványianyag-tartalmú gabonaféléket használnak az etilalkohol előállítására. Az észt vodka előállításához előnyben részesített téli rozst nagy arányban biogazdálkodásban termesztik az országban, ami szintén hozzájárul az ital tiszta és autentikus jellegéhez.

Guinness Book of World Records, 1997

A burgonyatermesztés erőteljes észtországi hagyománya szintén szerepet játszik az ebből a szerény növényből készített etilalkohol nemzeti termelésében. Ez a 19. században kezdődő tendencia 1997-ben érte el csúcspontját, amikor Észtország bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe (92. o.) mint olyan ország, ahol a burgonyából készült legnagyobb alkoholtartalmú etilalkoholt (98% vol.) állították elő. A napjainkban már csak viszonylag kis mennyiségben gyártott, burgonyából készülő vodka Észtországra jellemző termékké vált.

Végezetül az Estonian vodka (FÁ) jellegzetes tulajdonságait az is befolyásolja, hogy a gyártásához ásványi anyagokban igen gazdag, észt eredetű vizet használnak, ami szintén hatással van a szesz ízvilágára. Az alapanyagok jellegzetes aromája kifejezésre jut az etilalkoholban, és a végeredményként elkészülő Estonian vodkában is (FÁ).

A termék előállítása

Az Estonian vodka (FÁ) gyártási eljárása az etilalkohol előállításával kezdődik.

Estonian Vodka brewery

A gabonaszemekből teljes kiőrlésű őrleményt készítenek. Nincs szükség arra, hogy eltávolítsák a maghéjat, fényezzék vagy feldolgozzák a szemeket. Az egyetlen megengedett módszer a száraz őrlés, amelynek során a liszt 25%-ának 1 mm-nél nagyobb szemcsékből kell állnia. A rozsnak vagy a búzának a teljes kiőrlésű konzisztencia eléréséig történő durva őrlése az észtországi szeszesital-gyártás hagyományos módszere, és ez képviseli a végső mozzanatot, amely előcsalogatja a szemek ízét. A feldolgozandó burgonyát megmossák és hámozás nélkül összezúzzák.

A következő fázis a burgonya vagy gabona péppé zúzása. Ez 55–57°C-on történik, amelyet a pép 80–90°C-on történő hőkezelése követ. E szakasz során a pépnek nem szabad felforrnia. A pépet ezután 55–57°C-on édesítik és nyers malátát, malátával kevert gabonát vagy egyéb természetes enzimeket adnak hozzá. Innen a pépet erjesztőkádakba teszik, élesztőt adnak hozzá, hogy kb. 72 órán át erjedjen. Az erjesztett pép ezután a lepárlási szakaszba kerül.

Az édesítési, erjesztési és lepárlási szakaszokban hozzáadott víznek Észtországból kell származnia, és előírt kémiai összetétellel kell rendelkeznie annak biztosítása érdekében, hogy az élesztőgombák megkapják az aktívvá válásukhoz szükséges tápanyagokat: 90 mg/l (±10%) kalciumot (Ca) és 20 mg/l (±10%) magnéziumot (Mg).

Az eredmény egy minimum 96,0 térfogatszázaléknyi alkoholtartalmú etilalkohol.

Végezetül a vodka gyártása során használt víznek is Észtországból kell származnia, olyan ivóvíznek kell lennie, amely megfelel a vízről szóló törvény előírásainak. A víznek lágynak kell lennie és fordított ozmózissal működő szűrők segítségével tovább lágyítható. A vodkához adalékanyagként kizárólag helyi gabonaszemekből és/vagy burgonyából előállított szerves aromaanyagokat lehet felhasználni. Ha szükséges, a szesz további szűrésen mehet át.

Az így kapott Estonian vodka (FÁ) egy legalább 40%-os térfogatszázaléknyi alkoholtartalommal rendelkező szeszes ital. Az Estonian vodka (FÁ) lágy ízű, színtelen, üledékmentes ital. Az íze a gyártásához használt alapanyagtól függően változik. A burgonya a vodkának viszkozitást, édességet és lágyságot ad, továbbá testesebbé teszi azt. A rozs testesebbé, robusztusabbá és fűszeressé teszi a vodkát, végezetül a búza kifinomult sajátos jelleget, lágyságot és gyümölcsösséget kölcsönöz neki.

További információk

Estonian vodka (FÁ) – jogszabályi leírás

Információk a földrajzi árujelzőkről

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban